Manisa'da uzun yıllardır inşaat sektörü içerisinde bulunan Sürücüler İnşaat sahibi İnşaat Mühendisi Sıtkı Sürücüler, inşaat sektöründe son yıllarda konuşulan otopark yönetmeliği konusunda önemli bilgilere yer verip durumu değerlendirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019 yılında yürürlüğe girmesi beklenen Otopark Yönetmeliği, yani binalardaki her konut için bir otopark alanı ayrılması zorunluluğu inşaat sektöründe endişe yarattı. Sürücüler konu hakkında şu konulara değindi:
Otopark Yönetmeliği Neler Getiriyor
Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında kalan belediyelerde, son nüfus sayımına göre nüfusu 10000 ve daha fazla olan yerleşmelerde, nüfusu 10000'den az olmakla birlikte imar planı onaylanmış yerleşmelerde ve alanlarda ve imar planı bulunmamakla beraber bu Yönetmeliğin uygulanacağına dair idarelerce karar alınan bütün yerleşmelerde, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapı ruhsatı düzenlenecek binalarda araçların yol açtığı parklanma ve trafik sorunlarının çözümü için otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerde otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer şartlarının tespit ve giderilme esaslarını düzenlemektir. Geçtiğimiz yıl gündeme gelen yapılan başvurular sonucu ertelenen otopark yönetmeliği şu şekilde belirtiliyor. Yönetmelikle araçların yol açtığı parklanma ve trafik sorunlarının çözümü için otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerde otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer şartlarının tespit ile giderilme esasları düzenlendi. Eski yönetmelikte yer alan her üç daireye bir otopark zorunluluğu, her bir daireye bir otopark alanı ayrılması şeklinde revize edildi. Ayrıca belediyelerin bu sayıyı ihtiyaca göre artırabilmeleri sağlandı. Zeminin altında kalmak kaydıyla yan ve arka bahçelerin tamamının altı, ön bahçenin de yola 3 metre mesafe kalana kadar altı tamamen otopark yapılabilir hale getirilecek. Otopark teşkil edilemeyen bu binalara yürüyüş mesafesindeki başka bir otoparktan yer gösterilmesi gerekecek, bu durum tapuya şerh edilecek.
Otopark Yönetmeliği'nin Tarihçesi
Ülkemizde Otopark Yönetmeliği ilk defa 1/7/1993 tarihli ve 21624 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürülüğe girmiştir. 30/12/1993 tarihli ve 21804 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliği Hakkında Genel Tebliğ yürürlüğe girmiştir.''
Yönetmelikte Göze Çarpan Yenilikler
Her daire için en az bir otopark kuralı, Otopark yerleri ayrılmadıkça Yapı Ruhsatı verilemeyeceği, Otoparklar inşa edilip kullanıma hazır hale getirilmedikçe de Yapı Kullanma İzni verilemeyeceği kesin kurallarının getirilmesi göze çarpan konuların başında geliyor. Bunun yanında bölge ve genel otoparkların yapımı, Otopark yapımına uygun olmayan binalardan alınacak otopark gelirlerinin sadece bölge ve genel otoparkların arsa kamulaştırması ile inşaatları için harcanabileceği kuralı, Yol, meydan, yeşil saha, park, kamu kurum ve kuruluşlarına ait veya tahsisli arazilerin ve özellikle de sonraki değişiklikle Milli Eğitim Bakanlığına ait okulların bahçelerinin zemin altlarına Yeraltı otoparklarının yapılabilmesine imkan tanınması, Binalarda bahçelerinde parsel sınırındaki çekme mesafelerine uymak şartıyla zemin altlarının binanın oturumundan daha geniş otopark yapılabilmesine olanak sağlanması da sayılabilir.
İnşaat Yapan Firmalar İçin Maddi Külfet Artıyor
Otopark yapmak için belediyelere para ödemek zorundayız. Bize maddi olarak sıkıntı yaratıyor. Manisa için konuşacak olursak otopark yönetmeliği uygulaması burada belirli sıkıntılar yaratabilir. Zaten parseller oldukça küçük alan ise dar. Otoparkında belirli ölçülerde ve genişlikte olması gerekiyor. Bu durum ise bizde endişe yaratıyor.''
Canan SÜRGİT
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı