9.006,55 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
34,29 USD USD USD
37,25 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,62 TRY Faiz Faiz
72,99 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
33,70 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,35 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
102,49 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
375,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.067,38 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İnşaat Mühendisleri Odasından vahim rapor!

İzmir’de beklediğimiz olası deprem sonrası tablo bir yıl öncesinden çok daha karanlık olacak

İnşaat Mühendisleri Odasından vahim rapor!

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “kent merkezinde beklediğimiz olası deprem sonrası karşılaşacağımız tablo yüksek ihtimalle bir yıl öncesinden çok daha karanlık olacaktır. Bu durum; toplumsal hayatı tehdit eden sosyal ve ekonomik bir mesele haline gelmiştir” dedi.

İzmir’de büyük acılara neden olan 30 Ekim 2020’de yaşanan depremin birinci yılında İnşaat Mühendikleri Odası İzmir Şubesinin hazırladığı raporda ciddi uyarılar yer aldı. İnşaat Mühendileri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, Bundan bir yıl önce yaşadığımız depremde hasar gören yapıların güçlendirilmesi veya yenilenmesinde maalesef yeteri kadar başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz. Yukarıda açıklanan tüm veriler ışığında, kent merkezinde beklediğimiz olası deprem sonrası karşılaşacağımız tablo yüksek ihtimalle bir yıl öncesinden çok daha karanlık olacaktır. Bu durum; toplumsal hayatı tehdit eden sosyal ve ekonomik bir mesele haline gelmiştir. Acilen mühendislik hizmetleri ve planlama dâhilinde müdahale yöntemleri belirlenmelidir” dedi.

Binaların yüzde 15’inde bile hazır beton kullanılmamış

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesince hazırlanan raporda şu önemli bilgiler yer aldı: “Yapı stoğunun durumuna ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve DEÜ İnşaat Bölümü pilot olarak belirlenen Alaybey(259 bina), Manavkuyu(696 bina) ve Basınsitesi(535 bina) semtlerindeki toplam 1490 binanın envanterinin çıkarılmasına  yönelik çalışma yaptı  Bu çalışmanın verilerinin toplanması için, İzmir Valiliği tarafından Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan inşaat mühendisleri görevlendirilmiştir. Saha çalışmaları öncesinde görev yapacak mühendislere kullanılacak tespit formlarına ilişkin eğitim gerçekleştirilmiştir. Formlarda doldurulan bilgiler ışığında yapılan değerlendirme yapılmış, elde edilen sonuç binaların yapım tekniği, kat sayısı, görsel kalitesi (zayıf, orta ve iyi) üzerinden açıklanmıştır. Sonuç olarak; Alaybey semtinde taranan betonarme taşıyıcılı binaların sadece %7,20’sinde, Manavkuyu semtinde %14,75’inde, Basınsitesi semtinde %9,61’inde imalat aşamasında hazır beton kullanıldığı tespit edilmiştir.

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin raporu şöyle:

Kentimizde yapı stoğunun durumunu gözler önüne sermek amacıyla bazı çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bunların ilki, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1999 yılında tamamlanan İzmir Radius projesi kapsamında yapılmıştır. Birleşmiş Milletler tarafından 1990’lı yılların “Uluslararası Doğal Afetleri Azaltmanın On yılı” olarak belirlenmesinin ardından dünya çapından gelişmekte olan ülkelerde bulunan şehirlerden başvuru alınmış ve seçilen 9 kentten biri olan İzmir’de çalışmalar başlatılmıştır.

Olası bir depremde meydana gelebilecek hasar bölgelerini, hasarların niteliklerini ve boyutlarını belirleyecek bir “Deprem Hasar Senaryosu” geliştirmek, 2. Deprem felaketini hafifletmeye, vereceği zararları azaltmaya yönelik bir eylem planı içeren “Risk Yönetim Planı” hazırlamak amacıyla yürütülen proje kapsamında, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin oluşturduğu ekipler, yaklaşık 220.000 binayı gözlemsel olarak incelenmiştir.

Bu binaların yapım tekniği, kat sayısı, proje/yapım tarihi ve ekipler tarafından gözlemsel olarak tespit edilen ortalama kalitesi belirlenmiş ve çeşitli kabullerle hasar düzeyleri tahmin edilmiştir. Çalışmada 50 yıllık süre içinde aşılma olasılığı %10 olan depremde meydana gelebilecek bina ve alt yapı hasarları tahmin edilmiştir. Çok ağır hasarlı binaların, tüm binalara oranının %10-12 mertebesinde olduğu belirlenmiştir.

Sonuç olarak binaların yapım türlerine göre alacakları hasar düzeyleri  tablolaştırılmış ve oluşması muhtemel ekonomik kayıp gözler önüne serilmiştir.

Tüm Betonarme Binalar için Sayısal Bina Hasarları

Yığma Binalar için Sayısal Bina Hasarları

Türkiye’de bir ilk olan bu projenin mevcut yapı stoğundaki artış ve değişim düşünüldüğünde yenilenmesi gerektiğini ifade etmek gerekir.

Bu çalışmanın ardından 10 yıl sonra, İzmir Valiliği tarafından “İzmir Afet Riskini Azaltma Sempozyumu” düzenlenmiştir. Sempozyumda, 1999 Radius Projesi kapsamında mevcut deprem riskinin azaltılması yönünde alınan tedbirler İzmir kentinde yer alan tüm kurumlar tarafından aktarılmıştır.

Yapı stoğunun durumuna ilişkin ise, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, pilot olarak belirlenen Alaybey (259 bina), Manavkuyu (696 bina) ve Basınsitesi (535 bina) semtlerindeki toplam 1490 binanın envanterinin çıkartılmasına yönelik yaptıkları çalışmayı aktarmıştır.

Bu çalışmanın verilerinin toplanması için, İzmir Valiliği tarafından Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan inşaat mühendisleri görevlendirilmiştir. Saha çalışmaları öncesinde görev yapacak mühendislere kullanılacak tespit formlarına ilişkin eğitim gerçekleştirilmiştir. Formlarda doldurulan bilgiler ışığında yapılan değerlendirme yapılmış, elde edilen sonuç binaların yapım tekniği, kat sayısı, görsel kalitesi (zayıf, orta ve iyi) üzerinden açıklanmıştır.

 

Sonuç olarak; Alaybey semtinde taranan betonarme taşıyıcılı binaların sadece %7,20’sinde, Manavkuyu semtinde %14,75’inde, Basınsitesi semtinde %9,61’inde imalat aşamasında hazır beton kullanıldığı tespit edilmiştir.

Gözlemsel olarak yapılan bu çalışmada, betonarme yapılarda kullanılan betonun büyük oranda el ile hazırlandığı, binaların büyük çoğunluğunda inşaat kalitesinin zayıf olduğu ve bu tür yapıların projendirilmesinde 1975 deprem yönetmeliğinin geçerli olduğu ifade edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, mevcut durumu gözler önüne sermek ve benzer çalışmaların İl bütününe yayılması gerektiğini ifade etmek olmuştur.

2011 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi arasında Balçova ve Seferihisar-Merkez ilçelerinde “Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması ve Yapı Güvenliğinin Deprem Riski Açısından Değerlendirilmesi” protokolü imzalanmıştır.

Proje kapsamında Balçova ve Seferihisar-Merkez’de toplam 10.550 betonarme ve yığma-karma yapının envanter bilgisi oluşturulmuş ve bu yapılar arasındaki 5.621 adet bina, deprem riski açısında birinci ve ikinci kademe olarak adlandırılan yöntemler ile değerlendirilmiştir. Yayınlanan sonuçlara göre, envanter kapsamında taranan yapılar 5 kademeye ayırarak önceliklendirimiştir.

Balçova İlçesinde Betonarme Binalar                           Seferihisar İlçesinde Betonarme Binalar

 

 

30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız İzmir Merkezinden yaklaşık 70 km uzağında meydana gelen deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından en fazla hasar alan Bayraklı İlçesinde Yapı Stoku Envanterinin Çıkarılması ve Deprem Riski Açısından Değerlendirme çalışmasının yapılmasına yönelik çalışma yapılması kararı alınmıştır. 4 Mart 2021 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesiyle bu kapsamda protokol imzalanmıştır.

Proje kapsamında görev alacak inşaat mühendislerine eğitim verilmesi, ardından sınav yapılması, kullanılacak yöntemlerin belirlenmesi, verilerin toplanmasını kolaylaştırılacak yazılımın hazırlanması ve risk değerlendirilmesi çalışmalarının yürütülmesi için İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi ayrı bir protokol yapmıştır.

Bayraklı ilçesinde bulunan yaklaşık 33.000 yapıdan saha çalışmaları ve arşiv projeleri üzerinden veriler toplanmıştır. İMO bünyesinde oluşturulan koordinasyon tarafından bu veriler düzenli bir şekilde takip ve kontrol edilmiş, kontrol sonrası akademisyenlere aktarılmıştır. Yapılan değerlendirmeler ve analizler sonucunda yapılar deprem riski açısından önceliklendirilmiştir.

Ülkemizde ayrıntılı yapı envanteri bulunmadığından yapı stokuna ilişkin veriler tahminlere dayanmaktadır. Kentimizde bu amaçla yapılan çalışmalar önemlidir ve tüm kent ölçeğince tamamlanmalıdır. Bu çalışmalar sonrası, öncelikli olarak yenilenmesi/güçlendirilmesi gereken binalar belirlenecek, oluşturulacak strateji ile riskin uzaklaştırılması sağlanacaktır.

Bundan bir yıl önce yaşadığımız depremde hasar gören yapıların güçlendirilmesi veya yenilenmesinde maalesef yeteri kadar başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz. Yukarıda açıklanan tüm veriler ışığında, kent merkezinde beklediğimiz olası deprem sonrası karşılaşacağımız tablo yüksek ihtimalle bir yıl öncesinden çok daha karanlık olacaktır. Bu durum; toplumsal hayatı tehdit eden sosyal ve ekonomik bir mesele haline gelmiştir. Acilen mühendislik hizmetleri ve planlama dâhilinde müdahale yöntemleri belirlenmelidir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Blastr ve Knauf Interfer, sürdürülebilir yeşil çelik üretimi için işbirliği yaptı

23 Ekim 2024 Çarşamba

Navlun tarifelerinde keskin düşüş: Türk ihracatçıları zorlu bir sürece giriş yapıyor

18 Ekim 2024 Cuma

OYAK Çimento, Ünye Limanı İşletmeciliği İhalesini kazandı

18 Ekim 2024 Cuma

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nden ihracatın yıldızlarına 50 ödül

14 Ekim 2024 Pazartesi

Limanlarda elleçlenen yük miktarı yılın ilk 9 ayında %1,5 arttı

11 Ekim 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun