9.367,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,79 CNY CNY CNY
34,53 USD USD USD
36,05 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,35 TRY Faiz Faiz
74,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,90 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.982,57 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İnşaat malzemelerinde tedarik sıkıntısı devam ediyor

KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, ‘’İnşaat sektörü çatısı altında hizmet veren bazı alt sektörlerde malzeme tedarik sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştı. Pandemi nedeniyle Avrupa ülkelerinde fabrikaların birçoğunun üretim yapmaması veya yarı zamanlı üretim yapmaları ve buna bağlı olarak yerli üreticilerin ihracata yönelmesi yurt içinde malzeme tedarikinde sıkıntı yaşanmasına neden oluyor" dedi.

İnşaat malzemelerinde tedarik sıkıntısı devam ediyor

Pandeminin yarattığı sorunlar inşaat sektöründe malzeme tedarikinin sıkıntıya girmesine neden oluyor.Özellikle inşaat sektörünün en önemli tedarik malzemelerinden olan plastik, seramik, MDF, suntalam ve cam da yaşanan tedarik sorunu her geçen gün büyümeye devam ediyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, tüm dünyada Covid-19 virüsünün neden olduğu pandeminin ekonomiden, sağlığa, eğitimden sosyal hayata olumsuz etkilerinin devam ettiğini belirterek, inşaat sektörünün bazı alt sektörlerinde malzeme tedarik sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Başkan Küçük, pandemi nedeniyle Avrupa ülkelerinde fabrikaların birçoğunun çalışmaması veya yarı zamanlı çalışmasından dolayı inşaat malzemesi ithal ettiğini belirterek, yerli üreticilerin ihracata yönelmesiyle yurt içinde malzeme tedarikinde sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. 

İNŞAAT MALZEMELERİ FİYATLARI VE MALİYETLER ARTTI

İnşaat malzemeleri fiyatlarında 2021 yılın ilk iki ayında önemli artışlar olduğunu vurgulayan Gökhan Küçük, “Yeni yılın ilk iki ayında inşaat demiri fiyatları yüzde 10,7, bakır fiyatları yüzde 15,1, kereste fiyatları ise yüzde 3,7 ve çimento fiyatları da yaklaşık yüzde 40 artış gösterdi.  Aşılama faaliyetleri ile pandeminin kontrol altına alınma çabaları, tedarik ve siparişlerdeki talebi artırdı. Bu talep artışı küresel ölçekte emtia, enerji ve özellikle navlun fiyatlarında önemli artışlara yol açtı.” dedi.

LOJİSTİKTE SIKINTIDA

Malzeme tedariki sıkıntısı ve fiyat artışları yanında lojistik sektöründe de sıkıntı yaşandığını belirten KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, pandemiyle arz- talep dengesi bozulduğunu ve buna bağlı olarak deniz taşımacılığında boş konteyner bulunamadığını söyledi. Türkiye’nin ihracatının artırmasına karşın, boş konteyner bulmakta zorlanan ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Başkan Gökhan Küçük, “Ticaret Bakanlığı konteyner sorunun çözümü için çalışmalar yapıyor. Türkiye’de yerli yük konteyner üreticisi bulunmuyor. İthalatın yavaşlaması yanında ihracattaki artış, boş konteyner sıkıntısını üst seviyeye çıkardı. Siparişler depolarda bekliyor. Pandemi döneminde başarılı performans sergileyen ihracatçı firmalar, lojistik problemleri nedeniyle ürünlerini ihraç edemiyor. Bu süreçte navlunda yaşanan artış da maliyetleri ciddi şekilde artırdı.” diye konuştu.

PLASTİK, SERAMİK, MOBİLYA VE CAM DA SIKINTI VAR 

Plastik hammadde fiyatlarının 6 ayda dolar bazında yüzde 100-150 aralığında fiyat artışları olduğuna dikkat çeken Başkan Küçük, Türkiye’deki fiyatların dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti. Gökhan Küçük, petrol fiyatlarının aynı seviyede olmasına rağmen fiyat artışları nedeniyle hammadde şoku ve tedarik sorunu yaşandığını belirterek, seramik, cam ve mobilya sektöründe de malzeme sıkıntısı yaşandığını vurguladı. 

KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük sözlerini şöyle sürdürdü: “Seramik sektöründe firmalar ihracat yapıyor. Covid-19 nedeniyle Avrupa’da fabrikalar yarı zamanlı çalışıyor. Bu sebeple Türkiye’deki fabrikalar ihracat yöneldi ve iç piyasada malzeme tedarikinde sıkıntılar yaşanıyor. Mobilya üreticileri, sektörün temel malzemesi olan MDF bulmakta zorlanıyor.  Bu süreçte evde fazla zaman geçiren evlerini yenilemek isteyen vatandaşların yoğun talepleri yanında MDF, sunta gibi levha ürünlerinin ihracatındaki artış iç piyasada sorun yaratıyor. Türkiye MDF üretiminde dünya ikicisi, yonga levha üretiminde ise dünya dördüncüsü olmasına rağmen yaşanan sorunun çözülmesi için ihracata kısıtlama getirilmesini ve iç piyasaya verilen miktarın arttırılması öneriler arasında. 

Cam konusunda da ciddi sıkıntı yaşanıyor. Üretimlerinde cam kullanan işletmeler cam bulamamaktan şikâyetçi. Cam üreticilerinin pandemi nedeniyle sorunlar yaşandığını, cam üretim hatları da bakıma girdiği için üretimin azaldığı söyleniyor. Cam sektöründe ihracatın artması yanında iç talebin de artmasıyla sorun ortaya çıktı. Önümüzdeki dönemde diğer alt sektörlerde de malzeme sıkıntısı yaşanacağı sıklıkla vurgulanıyor. Şu an fiyat artış endişesinden dolayı malzeme alım talepleri de yüksek seviyede.” 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Suudi Arabistan, yenilenebilir enerjiyle ekonomik dönüşümünü hızlandırıyor

21 Kasım 2024 Perşembe

Kaishan Group’tan İZBAŞ’a 1 milyar dolarlık dev yatırım

19 Kasım 2024 Salı

Küresel karbon emisyonlarında yeni rekor: Tehlike çanları çalıyor

18 Kasım 2024 Pazartesi

Çimsa Çimento kapasitesini artıracak

13 Kasım 2024 Çarşamba

EBRD, 5 yıllık Türkiye yatırım stratejisini açıkladı

15 Kasım 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun