İnşaat maliyet hesabı, bir inşaatın tüm birimlerininin ayrı ayrı hesaplanıp bir rapor haline getirilmesine denir. İnşaat maliyeti, küresel etkilerin altında kalan bir hesap sistemidir. Her yıl hatta her ay değişken maliyetler sebebiyle malzeme ve işçilik fiyatları sürekli artmaktadır. Bir inşaata başlamadan önce inşaat metrekare birim maliyeti şudur deyip, maliyet çıkarıp bir inşaat işine başlamak oldukça risklidir. İnşaat, ev maliyetlerinin dinamik olması sebebiyle bir inşaat maliyeti uzmanına danışılması gerekir. İnşaat maliyet hesabı günümüzde çeşitli programlar yardımıyla yapılmaktadır. Programların ana mantığı birim maliyet değerleri ve hesaplanan metrajların detaylandırılarak bir arayüze dökülmesidir. Programların yaptığı sadece el ile yapılan hesabın mantıklı bir biçimde yazılıma dökülmesidir. Maliyet programlarında birim maliyetler en önemli kısımdır. Piyasada maliyetlerini belirlemek ona göre programa entegre etmek oldukça zordur. Excel dosyalarında bunu kendiniz yapmanız gerekir. İnşaat hesabı programında maliyetleri girmenize gerek yoktur. Otomatik olarak konuma göre verecektir. Maliyet değerleri ile metrajlar çarpılarak sonucu verir. Programın hesap mantığı tüm iş kalemlerinde aynı ilerler. Bazı kısımlarda seçeneklerde önemlidir. Excel gibi kalıp programlarda seçenekleri kullanmak zorlaşır. İnşaat Hesabı kolay kullanım arayüzü sayesinde sizlere birden fazla seçenek sunar. Sonuç olarak kullanacağınız programın güncelliği, basitliği, kullanım kolaylığı gibi etmenleri çok önemlidir.
İnşaat Hesabı Nedir?
İnşaat maliyeti çok değişken bir unsurdur. Değişkenliğin olduğu yerde doğru hesap, doğru analiz oldukça önemlidir. Bir inşaata başlamadan önce inşaat metrekare birim maliyeti şudur deyip, maliyet çıkarıp bir inşaat işine başlamak oldukça risklidir. Bu analiz ve hesaplar bir uzman tarafından yapılıp güncelliğini korumasını gerekir. Tüm riskli durumlarda güncel artışları görmeniz gerekir. Herhangi bir uygulama değiştirmek istediğiniz de bu değişiklik sonucu artışların ne noktalarda olduğunu, proje üzerindeki etkisinin ne olduğunu kullanılacak olan programın analiz etmesi gerekir. Aynı zamanda düzenli konutlarda veya villalarda, metrekare bazında çok değişiklik olmadığı ve eş değer dairelerin bulunduğu projelerde anlık maliyet çıkarmak çok önemlidir. İşte tam bu noktada inşaathesabı.com devreye girmektedir. İnşaat Hesabı tüm bu durumlar karşısında sizlere kolaylık sunmaktadır. ‘İnşaat metrekare birim maliyeti nedir?’ gibi sorularla uğraşmanıza gerek yoktur. Excel gibi güncelliği olmayan, analizi dar olan paket yazılımlar ile uğraşmak geride kaldı. Öncelikle yapmanız gereken ücretsiz olan demo sürümü ile örnek bir projenin maliyetini hesaplamaktır. Hesaplarınızı ve metrajlarınızı inşaathesabı.com sayesinde çok kısa süre içerisinde hesaplayabilirsiniz. Sizlere sunulan tüm imkanları sitemizi ziyaret ederek görebilirsiniz. Sadece maliyet hesabı yapmayan aynı zamanda ödeme planlarınızı oluşturan bu programı denemek için aşağıdaki linke tıklayarak kayıt olabilirsiniz.
İnşaat Hesabı: insaathesabi.com
İnşaat Hesabı Fiyatlandırma: insaathesabi.com/fiyatlandirma/
İnşaat Hesabının Ayrıcalıkları Nelerdir?
İnşaat Hesabı bizlere algoritması sayesinde güncel işçilikleri ve güncel malzeme fiyatlarını sunar. İnşaat maliyetinde diğer önemli nokta inşaat işine başlamadan bir maliyet hesabı çıkarıp, bu doğrultuda yatırımın yapılıp yapılmayacağına karar vermektir. Malzemeler arasında seçim yaparak bu ön maliyete olan etkilerinin nasıl olacağını bilmek ve bu doğrultuda yol almak programlardan istenilen en önemli özelliktir. İnşaat Hesabı üzerinden seçilen inşaat modelini, belirtilen istenen metrekare ölçüsünde inşaat maliyetinin nasıl hesaplanacağı, sürecin işleyişinin nasıl olacağını belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda düzenli konutlarda veya villalarda, metrekare bazında çok değişiklik olmadığı ve eşdeğer dairlerin bulunduğu projelerde anlık maliyet çıkarmak çok önemlidir. İnşaat Hesabı tüm bu durumlar karşısında sizlere kolaylık sunmaktadır. ‘İnşaat metrekare birim maliyeti nedir?’ gibi sorularla uğraşmanıza gerek yoktur.
Örnek İnşaat Maliyet Raporu
Kat Adedi= 3 Kat
Konum= Türkiye/İstanbul/Başakşehir
Katta Bulunan Daire Adedi= 4 Adet (Toplamda 12 daire)
Bir daireye Ait Alan= 100 m2
Bağımsız Bölümlerin Alanları;
Salon Alanı= 25 m2
Mutfak Alanı= 20 m2
Oda= 15 m2
Banyo= 15 m2
Tuvalet= 10 m2
Hol-Antre= 10 m2
Balkon= 5 m2
Toplam= 100 m2
İnşaat hesabı arayüzü kabaca: Genel bilgiler, bağımsız bölümler, yapı bilgisi, detay bilgileri, marka seçimi ve rapor olmak üzere 6 kısımdan oluşur.
Genel bilgilerden sonra bağımsız bölümler gelir. Burada daire, dükkan, dubleks daire gibi seçenekleri seçebilirsiniz. Sonrasında seçilen türe göre alt seçenekler açılır ve buraya bağımsız bölüm denilen alanların metrekare değerleri girilir.
Burada program, en başta girmiş olduğunuz bilgilere ve değerlere göre toplam metrekareyi hesaplar. Sonrasında kat adetleri, zemin kat yüksekliği, normal kat yüksekliği, zemin kat alanı, normal kat alanı gibi değerler girilir. Program normal kat alanı ve zemin kat alanını girdiğiniz arsa ve daire alanlarına göre standart bir hesap yapar. Fakat buradaki değerleri istediğiniz şekilde değişebilirsiniz. Aslında kontrol sizin elinizdedir. Günümüzdeki paket programların en zayıf noktası esnek olmamasıdır. Birkaç değer girip sonuca gitmek yanlıştır. Program değiştirilebilir olmalıdır. Çünkü inşaat maliyetinde birçok parametre ve birçok fiyat bulunmaktadır. Bu yüzden inşaat hesabını diğer programlardan ayıran en önemli özellik ayarlanabilir olmasıdır.
Değerler girdikten sonra her bölümde olduğu gibi genel toplamlar bulunur. Buradaki değerler en önemli kısımdır. Çünkü program bu değerlere göre metretül değerlerini, metrekare değerlerini ve metreküp değerlerini hesaplar.
Detay bilgileri kısmında: Projelendirme, ilk ödemeler, şantiye kurulumu, aylık ödeme, kamu ödemeleri, hafriyat, iş makineleri, beton demir, su yalıtımı ve drenaj, duvar, asansör, çatı, dış cephe ısıtma ve soğutma, şap, seramik, mermer, elektrik, sıva ve boya, alçıpan, pencere, parke, kapılar, ahşap işleri ve dolap, ankastre, ortak alanlar ve havalandırma, balkon ve korkuluk, yangın ve peyzaj bölümleri bulunur. Buradaki tüm değerleri anlatmak veya göstermek mümkün değildir. Apartman maliyeti hesabında da varsayılan değerler yani programın hesaplamış olduğu değerler kullanılarak devam edilecektir. Buradaki değerleri değiştirebilirsiniz. Apartmanınızda kullanılacak malzemeleri belirleyip maliyet farklarını veya ölçülerin maliyete olan etkisini inceleyebilirsiniz. Bazı malzemelerin değişmesi veya kat adetlerindeki değişimler gibi maliyetle alakalı faktörler sonraki kısımda incelenecektir.
Marka seçimi kısmında sadece görsellik hedeflenir. Apartmanınıza ait seçtiğiniz markalar malzemelerin yanında gözükür. Teklif raporunuz için güzel bir sunum oluşturur. Son kısım rapor kısmıdır. Şimdi raporları inceleyelim.
Proje raporunda en başta genel maliyet bizi karşılar. Sonrasında her kategoriye ait toplam maliyetler ve bu maliyetlere ait yüzdeler bulunur. Bizim yaptığımız apartman örneğine ait hesapları aşağıdaki kısımda görebilirsiniz.
Bu kısımdan sonra bu toplam değerlere ait daha detaylı bilgiler ve hesaplamalar bulunur. Örneğin; birim maliyetler, hesaplanan metrajlar malzemeye ait adetler, malzeme birim maliyetleri, işçilik birim maliyetleri gibi kısımlardır. Proje raporunun yanında metrajları kontrol etmek için proje metraj raporu da bulunur. Metraj raporunda her kategoriye ait birimler, fiyatlar, yapılan seçimler, malzeme özellikleri gibi detaylar bulunur.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı