9.685,49 TRY BIST 100 BIST 100
4,80 CNY CNY CNY
33,88 USD USD USD
37,56 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,17 TRY Faiz Faiz
71,63 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,06 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,22 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
92,59 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.825,56 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İnşaat demiri nedir? İnşaat demiri çeşitleri nelerdir?

İnşaat alanlarında yapılan binalarda kayma ve çekme gerilmelerini karşılamak için çelik yapılar kullanılmaktadır. İnşaat demirleri beton içerisine şekillendirilerek konulmaktadır.

İnşaat demiri nedir? İnşaat demiri çeşitleri nelerdir?

Takviye çeliği olarak da bilinen inşaat demiri, betonarme ve yığma yapılarda mukavemet ve dayanıklılıklarını artırmak için bir germe ürünü olarak kullanılan bir çelik çubuk türüdür. İnşaat demiri, tipik olarak karbon çeliğinden yapılır ve çeşitli boyut ve dereceleri mevcuttur. Farklı kullanım şekillerine ve kalitelerine göre birçok çeşidi bulunur.         

  • Karbon Çelik Demiri: Kimyasal yapısındaki karbon oranından dolayı bu ismi alan siyah çubuklar, neme ve suya sürekli maruz kalan alanlar dışında oldukça tercih edilir. Yüksek mukavemetli bu ürün içeriğindeki karbon oranlarından dolayı sıradan kaynaklama işlemleriyle sabitlenemez. Çok yönlü, darbe, sürtünmelere dayanıklı ve en fazla tercih edilen tür olur.  
  • Saç-Metal Demiri: İnşaat sektöründe özellikle çatı, merdiven, kat kaplamaları için kullanılan, delikli veya oluklu geniş yüzeye sahip ürünlerdir.
  • Kaynaklı Tel İnşaat Demiri: Kaplanacak alan ölçülerine göre yeterli sayıda çelik telin elektriksel kaynakla örgü biçimi oluşturacak şekilde birbirine bağlandığı demir türüdür. Bunlar genellikle duvar ve zeminlerin sıkıştığı alanlarda destekleyici ürünler olarak kullanılır. Yollar, katlar, beton kanalları, menfezler gibi birçok zemin döşemesinde tercih edilen özel ürünler arasında yer alır.
  • Epoksi Kaplı İnşaat Demiri: Bir polimer türü olan epoksiyle ince bir tabaka halinde kaplanan demir, genellikle tuzlu gibi aşındırıcı alanlarda güvenle kullanılır.
  • Avrupa İnşaat Demiri: Uygun fiyatlarıyla diğerlerinin yerine geçse de Avrupa inşaat demiri, yüksek deprem bölgeleri ve tsunami, kasırga gibi zorlu hava şartlarına müsait bölgelerde tercih edilmez.
  • Galvanizli Demir: Sıvı çinkoyla kaplanan demir, karbon çeliklerine oranla kırk kat daha dayanıklı ve dolayısıyla da yüksek maliyetli ürünlerdir. Korozyona ve formunu bozacak dış etkenlere karşı gösterdiği yüksek direnç oldukça sağlam yapılar için ideal ürün olmasını sağlar.
  • Paslanmaz Çelik Demiri: Oksit tabakasıyla kaplanan ve ortamdan yalıtılan çelik, kullanıldığı tüm alanlarda yüksek yüzey direnci ve korozyon direnci gösterir. Uygulamanın ardından bakım ve onarım yapılamayacak işlerde uzun ömürlü, bakım gerektirmeyen bir kullanım sağlar.
  • Genişletilmiş Metal İnşaat Demiri: Çelik levhanın üzerine belli aralıklarla atılan çiziklerin kare veya elmas şekli alacak şekilde genişletilmesiyle oluşur. Hiçbir kaynak işlemi yapılmadan verilen desenler, yüksek ağırlıklarda bile dirençli bir zemin görevi üstlenmesini sağlar. Bu nedenle beton içerisinde yürünebilir tüm yüzeylerde taşıyıcı ve dengeleyici olarak kullanılır.
  • Cam Elyaf Takviyeli Polimer İnşaat Demiri: GFRP inşaat demiri çeşitleri, dayanıklılığı oldukça artırılmış ve doğru orantılı olarak yüksek fiyatlara mal edilen ürünlerdir. İnşaat demiri öncelikle inşaat uygulamalarında binalar, köprüler, otoyollar, tüneller ve diğer altyapı projeleri gibi beton yapıları güçlendirmek için kullanılır. Ayrıca istinat duvarlarının, temellerin ve ilave mukavemetin gerekli olduğu diğer yapıların yapımında kullanılır.

İnşaat demirinin yaygın kullanımlarından bazıları şunlardır:         

  • Mukavemetlerini ve dayanıklılıklarını artırmak için beton yapıları güçlendirmek.         
  • Yığma duvarları ve yapıları desteklemek ve güçlendirmek.
  • Binaların ve diğer yapıların temellerine ek güç sağlamak.
  • Köprüleri ve otoyolları desteklemek ve güçlendirmek.
  • İstinat duvarlarını güçlendirmek.
  • Altyapı projelerinin genel dayanıklılığını artırmak.

Özetle, inşaat demiri, beton ve yığma yapıların mukavemetini ve dayanıklılığını artırmak için inşaatta kullanılan bir çelik takviye türüdür. Farklı formlarda, kalınlıklarda, uzunluklarda ve farklı kimyasal yapılarda üretilir ve nervürlü veya düz olabilir. Birincil kullanımları arasında beton yapıların güçlendirilmesi, yığma duvarların desteklenmesi ve altyapı projelerinin güçlendirilmesi yer alır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

En çok okunan haberler

"2025'te tüm vergileri iptal etmeliyiz" - Tarnavsky'den BDT Bölgesi ve çelik sektörü üzerine öngörüler

16 Eylül 2024 Pazartesi

Siyasi ve ekonomik istikrarsızlık Bangladeş'in hurda talebini zayıflatıyor

16 Eylül 2024 Pazartesi

Tayvanlı şirket Feng Hsin, bu haftanın fiyatlarını düşürdü

16 Eylül 2024 Pazartesi

Global Steel Summit'te Amir Keshmiri, İran'daki yatırım fırsatları hakkında konuştu

16 Eylül 2024 Pazartesi

Kanada, Güney Kore ve Türkiye'den ithal kutu profil ürünleri üzerinde AD incelemesi başlattı

16 Eylül 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun