Demir Çelik Sektörü Üretim Yöntemleri 18. yüzyılda meydana gelen Sanayi devriminden sonra demir çelik ürünleri, fabrikalarda yığın şekilde üretilmeye başlanmıştır. Bu tarihten günümüze kadar geliştirilen 3 temel yöntemle yığın demir çelik üretimi gerçekleştirilmektedir. Bunlar OHF (Open Hearth Furnance), BOF (Bazik Oksijen Fırınları) ve EAO (Elektrik Ark Ocağı) yöntemleridir.
OHF
Açık fırın veya Bessemer yöntemi olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde gelişen yeni teknolojilerin etkisiyle birlikte bu yöntemin kullanımı gittikçe azalmıştır. Ülkemizde OHF yöntemi ile üretim yapılmamaktadır. Dünya genelinde ise bu yöntemle üretim yapan tesisler, üretimin daha hızlı ve üretim miktarının daha yüksek olduğu teknolojilere, yani EAO veya BOF yöntemine geçiş yapmaktadır.
BOF
Hammadde olarak demir cevheri ve kok kömürü kullanılmaktadır. Bu hammaddeler, yüksek sıcaklıktaki fırınlarda ergitilerek çelik üretimi gerçekleştirilir. Bu üretim yöntemi genellikle entegre tesislerde kullanılmaktadır. Günümüzde BOF yöntemiyle demir çelik üretimini tercih eden ülkeler, aynı zamanda demir cevheri ve kok kömürü bakımından zengin kaynaklara sahiptir.
EAO
Hammadde olarak demir çelik hurdası kullanılmaktadır. Hurda, elektrik enerjisi yardımıyla ergitilerek çeliğe dönüştürülmektedir. Bu üretim yöntemini kullanan kuruluşlar EAO Tesisleri olarak adlandırılmaktadır. İlk kurulum ve üretim maliyetinin düşük olması, hurdanın diğer hammadde kaynaklarına göre daha zengin oluşu ve ayrıca çevreye daha az zarar vermesi nedeniyle tercih edilmektedir.
İnşaat demiri nasıl üretilir?
İnşaat demirleri 1420- 1470 derecelik ısılarda eritilen cevher ya da hurda demire bazı kimyasal maddeler eklenerek imal edilmektedir. İnşaat demirleri, 2 çeşit imal etme yöntemi bulunmaktadır.
1- Soğuk Haddelenme Yöntemi: Düşük sıcaklıklarda çekilme işlemi veya burkulma işlemi uygulanarak imal edilmektedir. Çoğunlukla soğutma işleminden sonra çelik dayanıklılığı artarken, deformasyon kapasitesi azalmaktadır.
2- Sıcak Haddelenmiş Çelik Yöntemi: Bu tarz çelik üretiminde büyük tesis ve yatırımlar gerekmektedir. Ayrıca üretimi yapılan çeliğin yapısında karbon, nikel, silisyum, magnezyum, krom ve vanadyum belirli oranlarda ayarlanarak elde edilmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı