Kamuoyunda şehir hastaneleri olarak bilinen, kamu-özel ortaklığıyla hastane yapımını öngören projeye İngiliz fonları ilgi göstermeye başladı. Kayseri, Konya ve Manisa şehir hastanelerinin yapımını üstlenen YDA Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Londra'da yatırımcılara projeyi anlattı. 'Türkiye'de Yatırım Paneli'nin ikincisi Türkiye'nin İngiltere Büyükelçiliği, İngiliz Ticaret Odası, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Oxford Business Grup'un işbirliği ve Uluslararası İngiliz Hukuk Firması Ashurst'un ev sahipliğinde Londra'da düzenlendi. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin (BRIC) yerine 'Neden Türkiye?' sorusunun da tartışıldığı forumda, Türkiye'nin 'MINT' olarak adlandırılan, Malezya, Endonezya, Nijerya'nın bulunduğu, geleceğin ekonomik devleri olma yolunda ilerlediklerine inanılan grupta yer aldığına dikkat çekildi. Panelde en ilgi çeken konu başlıklarından biri de hastane kamu özel sektör ortaklığı modeli oldu. Etkinlikte, Kayseri, Konya ve Manisa şehir hastanelerinin yatırımcı firması YDA Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Arslan, yatırımcı gözüyle kamu-özel sektör ortaklığı sürecini, ihale ve sözleşme yapılarını anlattı. Konuşmasında modelin zorlukları ve avantajlarına değinen Arslan, hastanelerde kamu-özel sektör ortaklığının nasıl desteklenebileceği konusunda da önerilerde bulundu. Yabancı yatırımcılara Türkiye'nin avantajlarından bahseden Arslan, panele katılan hastane finansmanında uzman bir İngiliz bir müşavirlik firmasıyla önümüzdeki günlerde Türkiye'de görüşme yapacaklarının bilgisini verdi. Arslan, Londra'daki toplantıda yabancı yatırımcıların en çok şehir hastaneleri projeleriyle ilgilendiğini belirterek, "Kamu-özel ortaklığı modelinde şehir hastaneleri, yaklaşık 60 bin yatağa ulaşması planlanan ve toplam yatırım paketinin 20 milyar dolar mertebesinde olması öngörülen çok büyük bir program" dedi.
'Yatırımcı, evrensel standartta bir doküman görmek istiyor'
Yatırımcıların uluslararası standartlarda kredilendirilebilir bir dokümantasyonun ortaya çıkmasını beklediklerinin altını çizen Arslan, şunları söyledi: "Sermaye fonları, uluslararası bankalar, tıbbi cihaz tedarikçileri ve yabancı yatırımcıların en merak ettiği konu bu alanda ilk proje olan Kayseri Şehir Hastanesi ile ilgili süreç oldu. Yatırımcı olarak bizim uluslararası standartlarda bir dokümantasyonda el sıkışabileceğimize inancımız onları da rahatlattı. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; inanıyorlar ama artık görmek istiyorlar ve uluslararası standartlardaki dokümantasyonu görürlerse yatırım yapmaya hazırlar. Önümüzdeki günlerde atılacak somut adımlarla, bunu göreceğiz."
Panelde UK Export Finance'ın Türkiye'deki kamu özel sektör projelerinin finansmanına nasıl katkı sağlayacağı da masaya yatırıldı.
Kaynak: Dünya
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı