Son iki yılda yaşanan ekonomik ve jeopolitik zorlukların sektörü derinden etkilediğini belirtirken, 2024’te olumsuzlukların daha da derinleştiği ve artan belirsizliğin sanayisizleşme riskini artırdığı ifade edildi. Bu durumun nedenleri arasında Avrupa’daki makroekonomik politikalar, otomotiv gibi sektörlerde talep düşüşü ve yükselen enerji fiyatları krizi tetikleyen başlıca etkenler olarak belirtildi. Ayrıca, aşırı üretim kapasitesinin Avrupa pazarını doldurarak yerel çelik üretimini baskı altına aldığı belirtildi.
IndustriAll Europe Genel Sekreteri Judith Kirton-Darling, tesis kapanmaları ve iş kayıplarının hızlandığını belirterek acil önlemler çağrısı yaptı. “Yüksek vasıflı çelik işlerinin yerini ucuz, yüksek emisyonlu ithalatlara bırakmasını kabul edemeyiz. AB, karbonsuzlaştırmayı sanayisizleşmeye dönüştürmemelidir” dedi.
Sendika, Avrupa’nın ekonomik ve stratejik egemenliğini koruyacak kapsamlı bir AB Çelik Eylem Planı çağrısında bulunarak, politika yapıcıları ve sanayi liderlerini harekete geçmeye davet etti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı