9.006,55 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
34,24 USD USD USD
37,19 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,62 TRY Faiz Faiz
72,99 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
33,70 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,35 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
103,78 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
375,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.067,38 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İMSAD Eylül Raporunu Açıkladı

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Eylül ayını 99,99 puan ile kapattı. Böylece Bileşik Endeks 4’üncü yılında yine başlangıcındaki 100 puan seviyesinde gerçekleşti. Son aylarda yaşanan toparlanma ile sektörün Eylül ayında soluklandığının belirtildiği Bileşik Endeks’te; toparlanmanın yeniden başlaması için yeni desteklere ve güven artırıcı önlemlere ihtiyaç olduğu vurgulandı...

İMSAD Eylül Raporunu Açıkladı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin, Eylül 2017 sonuçları açıklandı.

Son 3 yıllık dönemde Faaliyet Endeksi önemli artış gösterdi
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin son 3 yıllık döneminde Faaliyet Endeksi önemli artış gösterirken, Güven ve Beklenti Endekslerinin gerilediği görüldü. İnşaat malzemeleri sanayisinde Faaliyetler, Endeksin hesaplanmaya başladığı 2013 yılı Ağustos ayından bu yana yaşanan tüm olumsuz gelişmelere karşın yüzde 34,6 arttı. Buna rağmen olumsuz gelişmeler 4 yıllık süreçte Beklenti ve özellikle Güven Endeks’inde gerilemeye neden oldu. ‘Bileşik Endeks Eylül 2017’de, sektöre yönelik şu tespitler yer aldı:

Eylül’de Bileşik Endeks sınırlı ölçüde geriledi
Eylül ayında Bileşik Endeks Ağustos ayına göre 0,48 puan geriledi. Eylül ayında Bayram ile çalışılan gün sayısının azalması faaliyetleri, ekonomi dışı alanlarda yaşanan gelişmeler ise güveni olumsuz etkiledi. Bu çerçevede Eylül ayında Faaliyet Endeksi ve Güven Endeksi’nde gerileme yaşanırken, Beklenti Endeksi ise sınırlı ölçüde yükseldi. Beklentilerdeki artışın sürmesi, faaliyetler ile güvendeki düşüşün geçici olduğuna inanıldığını gösterdi.

Bayram ile çalışılan gün sayısının azalması faaliyetleri etkiledi
Ağustos ayında yavaşlayarak süren ve özellikle iç pazarda doygunluk seviyesine yaklaşan Faaliyet Endeksi, Eylül ayında sınırlı ölçüde geriledi. Bunda, Bayramın Eylül ayında çalışma gün sayısını bir önceki aya göre azaltması da etkili oldu. Eylül ayında 0,3 puan düşen Faaliyet Endeksi, buna rağmen geçen yılın Eylül ayı seviyesinin 10,6 puan üzerinde kaldı. Yurtiçi satışlar Eylül ayında sınırlı ölçüde geriledi. Ancak ihracat yeniden artış gösterdi. Üretimde ise sınırlı bir gerileme yaşandı. Cirolar Eylül ayında durağan kaldı. Tahsilat hızı yeniden düşme eğilimi göstermeye başladı. Faaliyetlerin dinamikleri Eylül ayını büyük ölçüde soluklanma ile geçirdi.

Ekonomi dışı gelişmeler Güven Endeksi’ni olumsuz etkiledi
Güven Endeksi’nde 7 aydır sürdürülen sınırlı ve kırılgan artış sonrasında Eylül ayında bu kez sınırlı bir gerileme yaşandı. Faaliyetlerdeki artışın yavaşlamış olması da Güven Endeksi’ndeki artışı sınırladı. Eylül ayında yaşanan birçok ekonomi dışı gelişme de güven üzerinde aşağı yönlü baskı yarattı. Bir önceki aya göre 0,9 puan düşen güven seviyesi, geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin 0,2 puan üzerinde gerçekleşti. İnşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayine yönelik güven sınırlı ölçüde düştü. Yurtiçi pazarlarına yönelik güven Eylül ayında düştü. İhracat pazarlarına yönelik güven artışı da uzun süre sonra geriledi. Güven unsurlarında son iki aydır yaşanan durağanlık bu kez gerileme eğilimine dönüşme riski göstermeye başladı.

Beklentilerdeki iyileşme her şeye rağmen sürüyor
Eylül ayında da sınırlı ölçüde süren Beklenti Endeksi’ndeki iyileşme yavaşlamakla birlikte devam etti. Eylül ayında faaliyetler ve güvendeki gerilemeye rağmen beklentilerdeki iyileşme sürdü. Beklentilerdeki artış faaliyetler ve güvendeki gerilemenin geçici olduğuna inanıldığını gösterdi. Bir önceki aya göre 0,2 puan artan Beklenti Endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre ise 7 puan daha yüksek çıktı. Böylece beklentiler geçen yılın üzerinde kalmaya devam etti. Türkiye ekonomisi ile inşaat malzemeleri sanayisine ilişkin beklentilerdeki artışlar, Eylül ayında durağanlaştı. Eylül ayında, önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişler düşerken, ihracat siparişlerindeki artış ise sürdü. İç siparişlerdeki artış beklentisinin düşmesine rağmen önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentilerinde yine kuvvetli artışlar yaşandı.
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Blastr ve Knauf Interfer, sürdürülebilir yeşil çelik üretimi için işbirliği yaptı

23 Ekim 2024 Çarşamba

Navlun tarifelerinde keskin düşüş: Türk ihracatçıları zorlu bir sürece giriş yapıyor

18 Ekim 2024 Cuma

OYAK Çimento, Ünye Limanı İşletmeciliği İhalesini kazandı

18 Ekim 2024 Cuma

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nden ihracatın yıldızlarına 50 ödül

14 Ekim 2024 Pazartesi

Limanlarda elleçlenen yük miktarı yılın ilk 9 ayında %1,5 arttı

11 Ekim 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun