İtalya'nın talep durumunun AB destekli Ulusal Kurtarma ve Dayanıklılık Planı'ndan faydalanması beklenirken, Almanya’nın ise mali sıkılaştırma ve emlak fiyatlarındaki keskin düşüşten olumsuz etkilendiği belirtildi.
2025 yılında Euro Bölgesi büyümesinin, güçlenen iç talep sayesinde %1,2'ye yükseleceği tahmin edilirken, maliye politikasının aşamalı bir şekilde daralması ve işgücü piyasasındaki soğumanın tüketimi yavaşlatması sonucunda ABD büyümesinin ise 2025 yılında %2,2’ye düşmesi beklendiği belirtildi.
IMF, konuya dair “Sabit büyüme verilerinin arkasında, mal tüketiminden hizmet tüketimine doğru küresel bir geçiş yaşanmaktadır. Söz konusu bu yeniden dengelenme, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda hizmet sektöründeki faaliyetleri artırma eğilimi göstermekte, ancak imalat sektörünü zayıflatmaktadır. Gelişmiş ekonomiler rekabetteki gücünü kaybettikçe, imalat üretimi de özellikle Çin ve Hindistan olmak üzere, gelişmekte olan piyasa ekonomilerine doğru yönelmektedir.” şeklinde açıklama yaptı.
Almanya ve İtalya'daki zayıf imalat sektörü nedeniyle IMF, Avrupa Birliği'nin 2024 büyüme tahminini düşürürken, ABD ekonomisi'nin güçlü tüketim ve yatırımlar sayesinde büyümesini sürdüreceğini bildirdi. Küresel ekonomide yaşanan yapısal değişimler, gelişmiş ülkeler için yeni bir uyum dönemi başlattı. Mal tüketiminin yerini hizmetlere bırakması ve imalat sektörünün gelişmekte olan ülkelere kayması, bu ülkelerin ekonomik modellerini yeniden gözden geçirmesini zorunlu kılıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı