İzmir depreminin ardından teknik olarak çalışma yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi bir dizi hazırlık yaptı. Yıkılan ve ağır hasarlı binaların eski yönetmeliğe göre yapıldığı, beton ve demir kullanımında ciddi sıkıntılar olduğunu tespit eden belediye gecekondu bölgeleri dışında yüksek katlı alanlarda da dönüşüm için kolaylık getirme kararı aldı.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Hukuk Komisyonu, Kentsel Dönüşüm Komisyonu gibi kritik komisyonların yaptığı ortak toplantının da gündem maddesi olarak masaya yatırılan yeni hazırlığın ayrıntıları netleşmeye başladı. Görüş ve önerileri alan belediye teknik birimleri odalar ve uzman kişilerin de fikirleriyle zenginleşecek yeni bir imar revizyon düzenlemesi yapacak. İlçe belediyelerini de doğrudan etkileyecek olan düzenleme İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis gündeminden geçerek yasal hale gelecek.
KOOPERATİFLERE TEŞVİK
Hazırlanan taslağa göre; mevcut yönetmeliklere göre yıkılan bir binanın yerine yenisi yapılamıyor. Aynı büyüklükte ve genişlikte binanın yapılamaması vatandaşa cazip gelmediği için dönüşüm kararı alınmıyor. Binası riskli olsa bile barında ve konut sorunu nedeniyle vatandaş dönüşüm için ortak çalışmaya razı gelmiyor. Büyükşehir Belediyesi bu konuda önemli bir adım attı. Kooperatif modeli dönüşüm ve birlikte hareket edilmesi işlemini hayata geçiren vatandaşlara yüzde 10 emsal artış hakkı tanınacak.
Büyükşehir, imar planlarına göre yapılmış fakat binaların en üst katlarında bulunan “çatı ya da çekme katlar” konusunu da masaya yatırdı. Yeni düzenlemede buraların tam kata çevrilmesine olanak tanıyan düzenlemenin önü açıldı.
Belediye, özellikle eğimli arazilerde binaların ön ve arkalarından görünüşlerini etkileyen, birçok yerde uygulanan “kottan kat kazanma” konusunu da çalıştı. İmar düzenlemelerinde sorun olan fakat birçok binanın işyeri, konut olarak kullandığı kazanılmış bölge yeni düzenlemede değerlendirilecek.
KAT SIKIŞTIRMA
İzmir’de Karşıyaka, Konak gibi ilçelerde sahil bantlarında görünen “kat sıkıştırma” uygulamasının mevcut konutların yüzde 20’sine kadar çıktığı tespit edildi. Uzaktan bakıldığında yüksekliği aynı olan binaların bazıları 6, bazıları 7 kat oluyordu. Kat sıkıştırma yöntemiyle yapılan yeni bağımsız bölüm her kattan 15 santim alınmasıyla oluşuyordu. Belediye bu konuda da bir düzenleme yapma kararı aldı. Müteahhitler için cazip olan ve kar amacıyla kazanılan yeni bir kat düzenlemede yeniden masaya yatırılacak.
Öte yandan belediye, taban alanı kat sayısı tanımlanmamış ayrık ve blok nizamlı imar adalarında maksimum taban alanının 0.40 olarak kullanılması konusunda da önerileri alacak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı