Rüzgar enerji santralllerinin (RES) kuşatması altında bulunan Çeşme'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yurttaşların kazandığı yargı kararlarını uygulamadı. Planları iptal edildiği halde ruhsat sonlandırılmayan ve söküm işleri yapılmayan santralden devlet elektrik almaya devam ediyor.
Üstelik Danıştay 6. İdare Daire tarafından imar planları iptal edilen Çeşme Ovacık İnönü ve Musalla mahallelerinin sınırları içerisinde kalan Çeşme RES Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Çeşme Rüzgar Elektrik Santrali için yeniden imar planı hazırlandı. 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı , bakanlık makamının 16 Kasım 2018 tarih ve 210786 sayılı oluru ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. maddesi uyarınca onaylanmıştır" denildi.
Santralin bulunduğu alan daha önceden 1. dereceden SİT alanı iken bakanlık tarafından birçok alanla birlikte derecesi düşürüldü. Alan, yapılaşmaya da yol açan 3. dereceden SİT alanına denk düşen yeni adıyla Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak belirlendi. 2010 yılında Enerji Piyasa Düzenleme Kurulu'ndan 49 yıllığına aldığı üretim lisansı ile faaliyete geçen Çeşme ABK Res projesi 6 adet türbin, şalt merkezi ve bağlantı yollarından oluşuyor.
Türkiye’de 30 Metre, Almanya’da 2 Kilometre
İmar planlarına Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu tarafından hazırlanan dilekçelerle itiraz edilecek. İtiraz dilekçelerinde, yayınlanan imar planlarının aksine santralin kentsel yerleşik alana 500 metre değil 30 metre uzaklıkta olduğu bilgisi veriliyor ve üst ölçekli imar planlarına aykırı olduğu vurgulanıyor. İzmir Batı Bölgesi 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerine göre RES'lerin en yakın yerleşim alanına 250 metre uzaklıkta olmalı.
Bölge kalkının ve özellikle yaz dönemlerinde artan turistlerin de sıklıkla ile getirdiği, santrallerinin şiddetli uğultusunun çok net bir biçimde duyulduğu biliniyor.
Çeşme’de konakladığı otelin hemen yanı başındaki tepede bulunan RES türbinin çıkardığı uğultudan çok rahatsız olan bir tatilci, olayı sosyal medyaya taşıdı. Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “Çeşme’de bir otelde bir gece kaldım. Otelin arkasındaki tepede pervaneler vardı. Uğultusu çok şiddetliydi. Baş dönmem başladı. Saldırganlık başlar gibi kötü hissettim. Hiç bu kadar yakınında olmamıştım. Bir daha da olmak istemem” şeklinde dert yandı.
Doğal yaşam ortamına verdiği zarar bir tarafa RES’lerin yaymış olduğu infrasound (kulağın duyamadığı sesler) kalp rahatsızlığı yaratıyor. Mainz HTG Üniversitesinin yaptığı bilimsel bir çalışma grubu, infrasound ile kalp kasının bozulması ilişkisi üzerine yaptığı bilimsel araştırma bu gerçeği ortaya koydu.
Almanya ve birçok dünya kentinde kritik sınırın 2 kilometre olarak sabitlendiği mesafe Türkiye’de 30 metre mesafeye kadar inebiliyor.
"Yeniden Dava Açacağız"
Evrensel muhabirine konuşan Bakanlığın plan ısrarı ile ilgili açıklamada bulunan Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu üyesi Esen Fatma Karadayı, tüm Yarımadanın adeta elektrik enerjisi üretimi sanayi bölgesine çevrildiğini belirterek "Geç gelen adalet sonrası şimdilerde şirket idari binası bile kaçak olan projesinden vaz geçeceğine hala arkadan dolanmaya çalışıyor. İmar planı iptal oldu, şimdi yeni plan önerisi yaptılar. Asıl sorun da burada! Vatandaş kaç kere dava açacak? Kaç dava kazanacak? Kaç kere ÇED, kaç kere imar plan önerisi yapabilir bir şirket? Yeniden dava açacağız, şirket nafile bir çaba içerisinde” diye konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı