İzmir merkezli Dış Ticaret Sermaye Şirketi Pergamon Status, tüm sektörlerde ihracata aracılık eden Türkiye’nin 18’inci büyük, Ege Bölgesi’nin ise sektörümüzde 1’inci büyük ihracatçı firması. Ağırlıklı olarak Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörü ile çalışan, ayrıca otomotiv, kireç, inşaat, ambalaj, cıvata ve metal-maden sektörleri ne de aracılık yapan şirket, imalatçı firmaların ihracat işlemlerinde ve ihracattan kaynaklanan KDV iadesi, teşvik gibi işlemlerinde ihracatçılara kolaylık sağlıyor. Güvenilirliği, iş disiplini ve ilgili mevzuatlara hakimiyetiyle, kapısını çalan imalat firmalarına sürekli kazandıran Pergamon Status’ta, başarının parolası şu: İhracat, ihracat, ihracat…
İnşaat Noktası, ilgili sektörlere ve firmalara faydalı olması açısından Pergamon Status’la görüştü. Firmanın Genel Müdürü Tanju Uğurlu, Genel Müdür Yrd. Nurten Eskici ve Dış Ticaret Bölüm Müdürü Nilhan Korkut sorularımızı yanıtladı.
- Firmanız ve faaliyetleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Pergamon Status belli bir sektörle sınırlı olmaksızın, ancak ağırlıklı olarak Hazır Giyim Konfeksiyon sektöründe olmak üzere imalatçı firmaların ihracatlarına aracılık yapıyor. Esas itibarıyla ihracatı, ihracat bağlantılarını yapan firmalar imalatçılar. Ancak hukuken bizim şirketimiz üzerinden işlemler yapılıyor. Bunun sonucunda da dış ticaret sermaye şirketi unvanına sahip olduğu için gerek vergi gerek gümrük işlemlerinde dış ticaret sermaye şirketlerine sağlanan avantajlardan imalatçıların faydalanmasına aracılık ediyor.
- Dış ticaret şirketiyle çalışmanın avantajlarından bahseder misiniz?
Bunu hem gümrük hem vergi için ayrı ayrı anlatabiliriz. Vergideki avantajları esas itibarıyla KDV iadelerinin alınmasıyla ilgili. Normal koşullarda Katma Değer Vergisi mevzuatına göre ihracatta teminat mektubu verilir. Normal firma yüzde 100 teminat mektubu verir, imalatçı firma belli koşulları taşıyor ise yüzde 8, dış ticaret sermaye şirketleri ise yüzde 4 teminat karşılığında iadesini alır. Bu ciddi bir avantaj. Teminat mektubunun maliyetleri, giderleri, komisyonları hem de teminat mektubunun limitleri açısından iadeyi alan kişiye kolaylık sağlayan bir uygulama.
Bir diğer ve önemli avantaj ise dış ticaret şirketlerinin KDV iadelerini çok daha hızlı alabilmesi ve imalatçı firmaların finansman maliyetlerini minimize etmesidir.
- Dış ticaret sermaye şirketi ne demek? Kimler dış ticaret sermaye şirketi olur?
Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yayınlanan İhracat Rejim Kararı ile yürürlüğe konan Dış Ticaret Sermaye Şirketi tebliğinde belli şartlar öngörülüyor. Bu şartları taşıyan ve dış ticaret sermaye şirketi statüsündeki firmalar ihracatta devlet desteklerinden öncelikli olarak yararlanabiliyor. Dış ticaret sermaye şirketi statüsü, bu şirketlerin aracılık hizmeti verdikleri imalatçı firmaları bu avantajlardan faydalandırmak ve ülke ihracatını teşvik etmek için getirilmiş bir sistem. Bu unvanı bir yıl süreyle alıyorlar ve Resmi Gazete’de yayınlanıyor. Bir sonraki Resmi Gazete’de yayınlanıncaya kadar o şirket dış ticaret sermaye şirketi unvanı sahibi olarak avantajları kullanabiliyor. Ertesi yıl yine şartlar değerlendiriliyor, şartları koruyorsa yine Resmi Gazete’de 1 yıllığına yayınlanıyor. Bu statüye sahip olunca vergide ve gümrükte ayrıcalıklar tanınıyor.
- Gümrükteki ayrıcalıklar nedir?
Gümrükte büyük avantaj sağlayan ve ihracat malının sadece evrak kontrolü ile gümrüklenmesi anlamına gelen “Mavi Hat” kolaylığını getiren “Onaylanmış Kişi Statüsü” belli bir ihracat rakamının üstünde ve belirlenen kriterleri sağlayan tüm imalatçılara verilebiliyor. Bu statü, gümrüklerde mavi hattan ihracat yapabildiğiniz için hem zaman hem de maliyetlerde tasarruf yapmanızı sağlıyor. Burada Dış Ticaret Sermaye Şirketi olarak avantajınız başvurularda daha az evrakla daha hızlı sonuca ulaşarak Onaylanmış Kişi Statüsünü almanızı ve onun kolaylıklardan yararlanmanızı sağlıyor.
'Ege İhracatçı Birlikleri 2017 İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde Dış Ticaret Şirketleri Birincisi Pergamon Status A.Ş.'nin ödülünü Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi aldı…
- Pergamon Status olarak aldığınız ödüllerden bahseder misiniz?
Biz yaklaşık 17 yıldır her sene Ege Bölgesi’nde Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektöründe birinci olduk. Şu ana kadar 62 adet ödül almışız. Tabii bu ödülleri en çok hak edenler yıllardır bizimle işbirliği içinde, emek veren imalatçılarımızdır.
TİM ve İHKİB den çok sayıda ödülümüz var. Ayrıca, İzmir Ticaret Odası’ndan en fazla vergi veren firma ödülü alıyoruz.
- Hangi sektörlerle çalışıyorsunuz?
En çok Hazır Giyim Konfeksiyon sektörüyle çalışıyoruz. Bazı firmalar daha çok bu sisteme ihtiyaç duyar. KDV iadeleri daha az maliyetli ve daha hızlı olduğu için bu sistemle çalışmayı ister. Ayrıca; otomotiv yan sanayi, kireç, inşaat sektörü, ambalaj, cıvata, metal-maden sektörleriyle de çalışıyoruz.
- Sadece Ege Bölgesi’ne mi hizmet veriyorsunuz? Farklı bölgelerde firmalarla da çalışıyor musunuz?
Aslında bölge sınırlaması yapmıyoruz ancak şirket olarak daha dikkatli çalışmak zorundayız çünkü yasalarla ilgileniyorsunuz. İlke olarak bölge tercihi yapmamakla birlikte, daha yakından bildiğimiz, güvendiğimiz, kontrol edebileceğimiz, denetim altında tutabileceğimiz firmalarla çalışmayı tercih ediyoruz. Ağırlıklı İzmir olmak üzere, İstanbul, Uşak, Manisa gibi illerde de müşterilerimiz var.
- Pergamon 2017’yi nasıl geçirdi? 2018 için hedef ve beklentileriniz nelerdir?
2017 güzel geçti ama halka açık bir firma olduğumuz için KAP’da bilançomuzu açıklayana kadar 2017 sonuçları hakkında bilgi veremiyoruz. İlk dokuz aylık verilere baktığımızda 2016’ya göre 2017’de yüzde 15 civarında büyümemiz var ve bu dolar bazında. Pergamon Status, tüm sektörler dahilinde Türkiye’nin 18’inci büyük ihracat firması. Sektörümüzde ise, her yıl Ege Bölgesi birinciliği ve ülke genelinde ikincilik ödülü alıyoruz. 2017 sonuçları çıktığında derecemizin nasıl olacağını göreceğiz. Bu sıralamalar her yıl Mart ayında açıklanır.
Eylül 2017 itibariyle ciromuz 1.6 milyar TL, karımız ise 6.5 milyon TL. Firmamızda görev yapan 26 arkadaşımızın her biri çok deneyimli, konusuna hakim ve teknik kapasiteleri yüksek profesyonellerdir.
“HERKES İHRACAT ARTSIN DİYE ÇALIŞIYOR”
- İhracata verilen destekler sizce nasıl?
Fevkalade iyi. Türkiye Cumhuriyeti ihracatı önemsemeye başladığı yıllardan itibaren hep ihracatı destekliyor. En büyük destekçi Eximbank tabii ki. Ekonomi Bakanlığından, Maliye Bakanlığına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından, İhracatçı Birliklerine kadar herkes çalışıyor ihracat artsın diye. Artık ihracat yapmayı çok kolaylaştırdılar. İhracatçı belgesi almak dahi çok kolaylaştı. Eximbank kredilerinden faydalanmak için eskiden daha ağır şartlar aranırdı. Şimdi KOBİ’ler de destekleniyor. Yani herkes çok çalışıyor. Türkiye’nin büyük hedefleri var. 2023’de 500 milyar dolarlık ihracat rakamı çok büyük hedef. İhracata olan konsantrasyon çok iyi. Biz iyi olduğunu nereden biliyoruz. Çünkü bütün gün müşterilerimizle yakın iletişim halindeyiz. Türkiye’nin en köklü en büyük ihracatçılarıyla bir aradayız. Onların bu değişikliklerden nasıl etkilendiklerini, ne hissettiklerini ve orta / uzun vadeli projeksiyonlarını yakından biliyor ve izliyoruz.
Herkes en ucuz kaynağı ihracatçıya vermek için seferber olmuş durumda. Son halkası da biziz belki bu işin. Yani Eximbank bizim gibi firmalar aracılığıyla da ihracatı destekliyor. Biz de imalatçılarımızdan daha minik komisyonlar alarak ihracatı destekliyoruz. Nerdeyse bir kooperatif mantığıyla çalışıyoruz. Bizim için önemli olan kâr değil. Kâr, kâr, kâr demiyoruz. İhracat, ihracat, ihracat diyoruz. Zaten ihracat ne kadar büyürse, ülkemiz, imalatçılarımız ve nihayetinde biz de o kadar para kazanıyoruz.
“ İHRACATÇILARA DANIŞMANLIK HİZMETİ DE VERİYORUZ”
Aynı zamanda danışmanlık yapıyoruz. Çünkü ihracat ve KDV iade mevzuatı çok geniş kapsamlı. Vergi, ihracat, gümrük, dahilde işleme rejimi, kambiyo mevzuatı bunların hepsi ayrı ayrı mevzuatlar. İmalatçılar özellikle KDV konusunda çeşitli zorluklar yaşıyorlar.
Bizim, artık ülke sınırlarını aşmış, dünya firması olmuş ve büyük rakamlarda ihracat yapan firmalarımız olduğu gibi daha mütevazı rakamlarla çalışan firmalarımız da var. Hepsiyle çalışmaktan büyük keyif alıyoruz.
Nispeten küçük bir hacimle başlayan bir imalatçı, ilk yıl sonunda örneğin iki milyon dolara, birkaç yıl içinde daha büyük performansa ulaştığında biz bundan büyük haz duyuyoruz. Çünkü o KOBİ’yi biz de desteklemiş oluyoruz. Tabii bu destek zaman zaman danışmanlık ile de zenginleştirildiğinde onlar da kendilerini daha güvende hissediyorlar.
“İHRACAT YAPMAYI ÇOK KOLAYLAŞTIRDILAR”
Artık gerçekten ihracat yapmayı çok kolaylaştırdılar. Siz kendi TC kimlik numaranızla gümrüğe gidip şahıs olarak ihracatınızı yapabiliyorsunuz. Bu kadar kolaylaştı.
Dış ticaret yaparken tabii ki tüm mevzuatları iyi bilmeniz gerekiyor. Verilen desteklerden faydalanmak için bu mevzuatlara hakim olmak gerekiyor. Örneğin navlun desteği açıkladılar, herkes birden buraya telefon etti. Navlun desteğini nasıl kullanacağız diye. Onun tabii ki bir takım ince detayları var. Biz bütün firmalarımızın nerelere ihracat yaptığını, hangi imalatçılarımızın o navlun teşvikini alabileceğini netleştirdik. Onlarla da bilgileri paylaşıp başvuru sürecini birlikte gerçekleştirdik.
- Bir müşteri sizinle çalışmak istedi. Siz nelere bakıyorsunuz?
Önce imalatçı olup olmadığına bakıyoruz, imalatçı olmayan firmalarla çalışmıyoruz. Vergi dairesinde, gümrükte, SSK’da bir sorunu olmaması gerekiyor. Daha önce ihracatla ilgili bir problem yaşamamış olması gerekiyor. Muhasebe sisteminin, kayıtlı işlemlerinin düzenli olması önemli. Riskli işlemlerden kaçınan, yasa, mevzuat ve etik değerlere bağlı firmalar portföyümüze girebiliyor. Tabii firmaları düzenli olarak denetim altında tutuyoruz.
Nihal ÖZKEN
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı