Atlas Okyanusu'nu Pasifik Okyanusu'na bağlayarak deniz trafiğinin hızlanmasını sağlayan dünyanın en önemli kanallarından olan Panama Kanalı’nda kuraklık etkili oldu.
İklim kriziyle birlikte görülen aşırı doğa olaylarında kuraklık etkili olmaya devam ediyor. Dünyada kuraklık nedeniyle tarım ürünlerinin rekoltelerinde yaşanan düşüş bir yandan temel ihtiyaç tarafından vururken, su seviyelerinin düşmesi de önemli geçiş noktalarında sistemlerde arıza yaratarak lojistik ve tedarik zincirini zorluyor.
Kuraklık nedeniyle su seviyesi düşen Panama Kanalı'nda sistemlerde sorun yaşanması nedeniyle 200'den fazla geminin beklemeye geçti ve trafik oluştu.
Panama Kanalı'nda ağır yükleri kısıtlayan ve gecikmeleri uzatan benzeri görülmemiş bir kuraklık meydana geldi. Dünyanın son zamanlarda sıkça konuştuğu ve üzerine çeşitli yeni yatırımların yapıldığı iklim krizi, etkilerini küresel ticaret pazarında olumsuz olarak göstermeye başladı.
Yük gemilerinin daha önce benzeri görülmemiş kadar uzun bekleme sürelerine sebep oldu.
ABD'nin doğu kıyısına doğudan batıya doğru gelen gemi akışlarında aksama henüz görülmedi, ancak nakliyeciler artan zorluklarla karşı karşıya ve tedirginlik büyüyor.
Kanal İdaresi, günde ortalama 36 olan gemi geçişlerini 32'ye indirirken, 80 kilometrelik su yolunda sınırlama, yağışlardaki azalma nedeniyle su seviyesinin de düşmesiyle gerçekleşti.
Dünyada en çok kullanılan ticaret yollarından biri olan Panama Kanalı'ndaki sorun, alternatif yollar aratmaya başlarken, geçtiğimiz yıllarda da bir geminin kanalda sıkışmasıyla dünya ticaretinde sorunlar yaratmıştı.
Uzmanlar, yağmurların artmaması halinde, gemi geçişlerinin daha kısıtlanabileceğini söylüyor.
Dünya ticaretinin yüzde 6'sının geçiş yolu olan kanaldaki kısıtlamalar, tedarikte gecikmeye neden olurken, fiyatlarda yükselişe de yol açabilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı