Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından hazırlanan "Aylık Ekonomik Görünüm Raporu-Nisan 2014" kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, küresel ekonominin gelişmekte olan ülkeler için hem önemli fırsatlar sunduğu, hem de risk barındırdığı belirtildi. Türkiye ekonomisiyle ilgili özet ve öngörülerin de bulunduğu raporda, düşük büyüme hızıyla ilgili görüşlere yer verildi. Çalışmayla ilgili değerlendirmede bulunan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, büyüme hızını etkileyen faktörlerin yapısal sorunlar, küresel gelişmeler ve siyasi tansiyonun seviyesi olduğunu söyledi.
Cari açık sıkıntısı
Raporun giriş bölümünde, "Gelişmiş ülkelerde görülen toparlanma, özellikle ABD ekonomisindeki büyüme eğilimi gelişmekte olan ülkeler için ihracata yönelik fırsatlar sunarken, küresel likiditede daralma eğilimi de finansman sıkıntısını beraberinde getiriyor. Özellikle kamu açıkları ve cari açıkları yüksek ekonomiler için bu durum daha da sıkıntı verici. Bu olumsuz dış konjonktüre bir de siyasetteki sorunların eklenmesi, tabloyu hepten karartıyor. Sonuç büyümenin istenmeyen ölçüde düşmesi oluyor" ifadesine yer verildi.
Beklentiler yüksek değil
Türkiye'nin 2001 ile 2007 yılları arasında tüm dünyada gıpta ile bakılan bir büyüme performansı sergilediğinin belirtildiği çalışmada, 2008 yılından sonra bu performansın devam etmediği, 2011'in son çeyreğinden itibaren de yavaş büyüme dönemine girildiği kaydedildi. Devamında ise "2013 yılında yüzde 4 büyüyen ülke ekonomisi için bu yıl da büyüme beklentisi çok parlak değil. 2014 yılı büyüme beklentisi IMF^'ye göre yüzde 2.3, Merkez Bankası beklenti anketine göre ise yüzde 2.7 seviyesine kadar geriledi. 2015 yılı için de büyüme beklentileri çok farklı görünmüyor. Büyümenin yavaşlaması ve dış finansman riskleri kredi notu üzerinde de baskı oluşturuyor" denildi.
Avrupa için ışık göründü
Raporu hazırlayanlar, küresel ekonomideki gelişmeleri değerlendirirken "Avrupa için de tünelin sonunda ışık gözüktü" ifadesini kullandı. Diğer yandan yükselen piyasalarda işlerin gelişmiş ülkeler kadar iyi gitmediği belirtildi ve şöyle devam edildi: "Türkiye'de olduğu gibi diğer yükselen piyasalarda da finansal piyasalardaki çalkantılar ve finansman maliyetindeki yükselme büyüme beklentilerini olumsuz etkiliyor. Üstelik birçok ülkenin gündemini işgal eden seçimler, siyasi riskleri yükseltip beklentileri olumsuz etkiliyor. IMF son raporunda bir önceki raporuna göre gelişmiş ülkelerin büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederken, yükselen piyasaların büyüme hedefini aşağı yönlü revize etti." ifadelerini kullandı.
Siyasi gerilim riski
Raporla ilgili değerlendirmede bulunan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, Türkiye ekonomisindeki düşük büyüme hızına dikkat çekti. Onatça şöyle konuştu: "Orta gelir tuzağından çıkmayı arzulayan Türkiye ekonomisinin düşük büyüme patikasından çıkması gerekiyor. Büyümede yavaşlamayı etkileyen temelde üç önemli faktör var. Bunlar yapısal sorunlar, küresel gelişmeler ve siyasi tansiyonun seviyesi. Mart seçimlerinden sonra siyasi tansiyonda önemli oranda bir düşme olduğu açıktır. Ancak, yine de ağustostaki seçimler ve sonrasındaki milletvekili seçimleri dikkate alındığında şimdi azalmış olan gerilimin yeniden yükselmesi riski vardır. Küresel gelişmeler ise Türkiye gibi yükselen ekonomilere fırsatlar sunarken riskleri de beraberinde getirmektedir. Yine de, yavaş da olsa dünya ekonomisinde olumlu gelişmeler görülmesi ülke ekonomisi açısından sevindiricidir. En önemli faktör olan yapısal sorunlar için ise biraz daha beklememiz gerekiyor."
Kaynak: Dünya
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı