İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi Fikret Kaya, anti damping vergilerinin paslanmaz çelik sektörünü zora soktuğunu ifade ederek , özellikle Asya’daki üreticilerle rekabet etme şansını olumsuz etkilediğini belirtti. Kaya; “Buradaki en büyük sıkıntının ana ham maddemiz olan paslanmaz çeliğe uygulanan yüzde 8’lik anti damping. Uygulanan anti damping, Asya’daki üreticilerle rekabet şansımızı çok zora sokuyor. İhraç ettiğimiz hurdayı çok ucuza satıyoruz. Ferrokrom kullanınca yalnız paslanmaz ham madde maliyetinde yüzde 24 oranında katma değer sağlayacağız ve rekabetçi olacağız” şeklinde konuştu.
Çin’in paslanmaz çelik üretimindeki başarısını vurgu yapan Fikret Kaya, Türkiye’nin de benzer bir modelle hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Ancak, anti damping vergilerinin maliyet avantajını azalttığını ve Türkiye’nin rekabet şansını düşürdüğünü söyledi.
"Hammadde de antidamping olmamalı"
İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi, Türkiye’nin paslanmaz çelik üretim kapasitesinin artması ve ham maddenin Türkiye’de üretilmesi gerektiğini belirterek, “Geldiğimiz noktada en önemli şey paslanmaz çeliğin Türkiye’de üretilmesi. Bu konu ile ilgili çeşitli derneklerin bir araya gelmesiyle bakanlıklar ile iletişim halindeyiz. Türkiye milli her türlü ürünü yapmak için uğraşıyor. Ama ham maddede anti dampingin kesinlikle olmaması lazım. Çünkü ham madde bir sanayinin olmazsa olmaz en önemli maliyet unsuru. Buradaki en büyük sıkıntının ana ham maddemiz olan paslanmaz çeliğe uygulanan yüzde 8’lik anti damping olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Kaya, Paslanmaz çelik sektörünün, Türkiye’nin ihracatında önemli bir rol oynadığının altını çizerek, sektörün kapasitesini artırarak daha fazla üretim yapabileceğini ve ihracat potansiyelini artırabileceğini söyledi. Bunun yanında, sektördeki firmaların desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, bu sayede Türkiye’nin paslanmaz çelik sektöründe daha rekabetçi hale gelebileceğine vurgu yaptı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı