9.312,13 TRY BIST 100 BIST 100
43,91 EUR EUR EUR
38,30 USD USD USD
5,28 CNY CNY CNY
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46,74 TRY Faiz Faiz
66,21 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
41,10 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
488,00 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
99,70 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
352,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.091,06 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İç Taleple Büyüdük

Başbakan Yardımcısı Babacan,"Tüm siyasi çalkantılara son 12 aydaki olumsuz kamuoyu algısına rağmen geçen yıl yüzde 4, bu yıl ilk çeyrekte yüzde 4,3 büyüme yakalamayı başardık. İç taleple büyüdük" dedi.

İç Taleple Büyüdük

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Gazetesi'nin ev sahipliğinde, İstanbul Finans Merkezi'nin (IFC) desteğiyle düzenlenen Avrupa Ekonomi Basını Birliği'nin (EBP) yıllık olağan toplantısı gala yemeğine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Babacan, küresel ekonomik kriz ortamında yavaş yavaş bir iyileşme olsa da gelişmiş ekonomiler için yapısal sorunların tam olarak çözümlenemediğini ifade etti.

Küresel piyasalardaki gelişmelere değinen Babacan, Fed’in varlık alımını azaltım işareti verdiği geçen yılın mayıs ayından bu yana çoğu gelişmekte olan ülkenin bundan olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Birçok piyasada, özellikle de cari açığı yüksek ülkelerde, büyük dalgalanmalar yaşandığını anlatan Babacan, "Gelişmekte olan ülkelerde negatif bir algı oluştu. Ama son 5 ayda olaylar daha olumlu yönde gelişti. Gelişmekte olan ülkeler 1990’lardaki Asya krizine göre dış şoklara karşı daha dayanıklılar. Çünkü, gelişmekte olan ülkeler şu anda daha güçlü bir kamu maliyesine sahip. Çoğu gelişmekte olan ülkede döviz kuru politikası daha esnek. Yüksek rezervleri var" diye konuştu.

Babacan, bunun yanında çok taze kriz deneyimleri de olduğuna işaret ederek, "Krizlerle nasıl baş edeceğini bilmek gerçekten tecrübe gerektiriyor. Gelişmekte olan ülkelerde gelecek 10 yılda, geçtiğimiz 10 yıla kıyasla daha yavaş bir büyüme gözlemlenecek. Yine de bu büyüme oranları gelişmiş ülkelere göre çok daha yüksek olacak. Dolayısıyla gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomi içindeki payı artmaya devam edecek. O yüzden de şirketler büyümek için gelişmekte olan ülkeleri tercih etmeye devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

"AB projesi kendimizi ölçebilmemiz için çok önemli"

Başbakan Yardımcısı Babacan, AB'nin ortak ekonomik çıkar üzerine inşa edilmiş bir siyasi birlik olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin AB üyelik hedefine sıkı sıkıya bağlı olduğunu söyledi.

AB'yi çok önemli bir barış projesi olarak tanımlayan Babacan, birliğin demokrasi, insan hakları, emek ve sermayenin serbest dolaşımı prensipleri üzerine kurulduğunu ancak çekirdeğinin ekonomi olduğunu ifade etti.

Babacan, Türkiye'nin AB üyeliği hedefine önem verdiğini ve bu süreçte yeni fasılların açılmasını beklediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ülkem büyük bir değişim geçirdi. Özgürlükleri, insan haklarını, hukuk sistemini geliştirmek için birçok reform yaptık. Bir ülkenin geldiği noktayı belirlemek için bir kriter, norm gereklidir. Evet gelişiyoruz ama yeterince iyi miyiz? AB projesi bizim için bu noktada kendimizi ölçebilmemiz için çok önemli. Bazen yayınlanan raporlara kızıyoruz, bazen eleştirilere reaksiyon gösteriyoruz ama faydalanıyoruz, eksiklikleri gösteriyor. Eğer raporlarda hata varsa da düzeltilmesini istiyoruz. Ne zaman üye oluruz bilmiyoruz ama AB yolundayız ve ileri doğru ilerliyor, ileri bakıyoruz."

"İç taleple büyüdük"

Türkiye'nin tüketimle değil ihracatla büyüme stratejisini uyguladığını ve bunda da başarılı sonuçlar almaya başladığını belirten Babacan, Türkiye büyümesinin kamu değil özel sektör kaynaklı olduğunu, üçüncü havalimanı, otoyol gibi yeni projelerin de özel sektörce üstlenildiğini söyledi.

Babacan, "Tüm siyasi çalkantılara son 12 aydaki olumsuz kamuoyu algısına rağmen geçen yıl yüzde 4, bu yıl ilk çeyrekte yüzde 4,3 büyüme yakalamayı başardık. İç taleple büyüdük. Ay ay yıl yıl hedeflerimizi yakalıyoruz" dedi.

Gelinen noktada büyümenin sürdürülebilirliğinin tartışılması gerektiğine işaret eden Babacan, şunları kaydetti:

"Dünya ekonomisi canlanıyor. Bir çok ülkede büyüme hızlanıyor. Büyüme ama nasıl? Ama şu anda artık büyümenin niceliğine değil niteliğine konsantre olmak gerekiyor. Bu, sürdürülebilirlik demek. Büyümenin finansal sürdürülebilirliği, çevresel sürdürülebilirliği, sosyal ve altyapısal sürdürülebilirliği konuşulmalı. Bunlar bir çok ülke için çok önemli kavramlar. Büyüme gerçekleşiyor ama hükümetlerin ve merkez bankalarının, bankaların, hane halkının ve şirketlerinin bilançolara bakmak lazım.

Bu bilançolar sürdürülebilir durumda mı? Yoksa büyüme bozulan bir bilanço pahasına mı gerçekleşiyor? Bu çok önemli. Büyüme gerçekleşiyor, peki bu yeterli istihdam yaratılıyor mu? Yoksulluğu azaltıyor mu? Büyüme beraberinde daha iyi bir eğitim ve sağlık sistemi getiriyor mu? Çevresel sürdürülebilirlik, krizde ihmal edildi. Karbon emisyonlarında durum ne? İklim değişikliğinde, su kaynaklarında durum ne? Bunlar artık daha fazla konuşulmalı."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Katar Ticaret Odası ve Alman heyeti ekonomik iş birliklerini güçlendiriyor

24 Nisan 2025 Perşembe

Bakan Şimşek ile ABD Hazine Bakanı Bessent Washington’da bir araya geldi

24 Nisan 2025 Perşembe

Bakan Bolat: ABD ile gümrük vergisi müzakereleri yapıcı ve karşılıklı anlayışla yürütülecek

22 Nisan 2025 Salı

Çin’den misilleme uyarısı: "Çıkarlarımızı zedeleyen ülkelere karşılık veririz"

21 Nisan 2025 Pazartesi

AB, Körfez ülkeleriyle serbest ticaret müzakerelerine yeniden başlıyor

21 Nisan 2025 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun