İAOSB 3. Ar-Ge ve İnovasyon Yarışması ödül töreninde konuşan Başkan Uğurtaş, Türkiye’nin inovasyon yatırımlarının geriye doğru gittiğini 2013 yıllarını arattığını aktardı.
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) tarafından, sanayicilerin ARGE ile ilgili farkındalıklarını arttırmak ve değerli projeleri ile İzmir'i zirveye çıkarmak için 2013’ten bu yana düzenlediği İAOSB 3. AR-GE ve İnovasyon Yarışması sonuçlandı. İAOSB Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen final sunumunun ardından yarışmayı birincilikle bitiren DYO Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin ‘Bobin boyalarında kalite, enerji ve maliyet iyileştirme’ projesi oldu. Törende konuşan İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Uğurtaş, Türkiye’nin ‘Yüksek teknoloji üreten ülkeler’ arasında 30 ile 40. sıralar arasında olduğunu söyleyerek, bu anlamda 2013 yılından daha da geriye gidildiğini aktardı.
‘KÖRFEZ ÜLKELERİNE BENZERİZ’
Törende konuşan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, Türkiye’nin ‘Yüksek teknoloji üreten ülkeler’ arasında 30 ile 40. sıralar arasında olduğunu söyleyerek, bu anlamda 2013 yılından daha da geriye gidildiğini aktardı. 6 yılda geldiğimiz noktada bir adım ileriye gidemediğimiz gibi GSMH içinde ARGE harcamalarının oranı yüzde 0.93’ken bugün 0.33’e düştü diyen Uğurtaş, “Türkiye ekonomisi ne zaman büyüse cari açıkta büyüyor. Bunun değişmesi gerek. Devletin bugün inovasyon için 2013’ten daha fazla kaynak ayırmasına ve ARGE merkezlerine teşvik vermesine rağmen özel sektörün ARGE harcamaları sürekli geriye gitti. İleriye gidelim derken 2013’ün dahi gerisine düşüyoruz. Ülkemizin bir yere gelebilmesi için teknolojiye yatırım yapılması şart. Bunun yanında beşeri sermayeye gerekli önemi vermeliyiz. Sermaye bulsak dahi eğer eğitimli insan gücümüzü zenginleştiremez ve arttıramazsak Körfez ülkelerinin durumuna düşeriz. Bu ülkelerde para çok ama teknoloji ve sanayi hiç yok” ifadelerini kullandı.
‘EĞİTİM SEFERBERLİĞİ ŞART’
Tüm sanayicilerin şikayet ettiği konuların başında meslek liselerinin nitelik olarak kötü durumda olmasının geldiğini söyleyen Başkan Uğurtaş, eğitim seferberliğinin gerekliliğinden bahsetti. Uğurtaş meslek liseleri konusundaki döngüyü kırmak gerektiğini sanayiciler olarak gördüklerini aktardı ve ancak bu sürecin sadece birkaç organize sanayi bölgesine bırakmamak gerektiğini söyledi. Bir eğitim seferberliği başlatılmasının, aile ve gençlerin mesleki eğitim konusunda ikna edilmesinin hayati önem taşıdığını savunan Başkan Uğurtaş, “Üniversitelerimizde temel bilimlere gençlerimizin girmesini teşvik etmeliyiz. ARGE ve inovasyon merkezlerinde eğer eğitilmiş elemanlarımız yoksa bu merkezlerimizde istediğimiz hedeflere ulaşma şansımız asla yoktur. Yine, şunu söylemekte fayda var ki mühendis uygulayandır ancak yaratan, bulan temel bilimlerdir. Bu ülkenin bugüne kadar yadsıdığı, sadece öğretmen yetiştirmek amacıyla faaliyet sürdüren fen fakültelerini daha işlevsel hale getirmeliyiz. Bu anlamda hepimize büyük görevler düşüyor. Türkiye’nin öncelikle nitelikli elemana ihtiyacı var. Bunun yolu nitelikli eğitimden geçiyor. Eğer yeterince akademisyenimiz, dersliklerimiz yoksa ve gençlerimizi yeterince eğitemiyorsak bu kadar çok üniversite açmak ne ölçüde doğru? Sonuçta şuan, çok sayıda üniversite mezunu işsiz gencimiz bulunuyor” diye konuştu.
‘GÖLE MAYA ÇALMALI’
2013’ten bu yana ilgili yarışmayı düzenlediklerini belirten Uğurtaş, amaçlarının sanayiciler, üniversiteler ve basın aracılığıyla bu konuda toplum farkındalığını arttırmak olduğunu belirtti. Uğurtaş şöyle konuştu: “Bunlar kolay, bugünden yarına başarılacak şeyler değil. Ancak göle mayayı çalmak zorundayız. Bu görev bizim, bunu yapıp üretilen işe sahip çıkmalıyız. İnanıyorum ki bu sayede yakın zamanda ülkemiz makus talihini yenecek ve gelişmiş ülkeler sınıfına girecektir. Yarışmamıza katılan 18 firmamızın 18 projesindeki çalışma arkadaşlarıma, jüri üyelerine ve hocalarımıza çok teşekkür ederim. Umarız tüm bu projelerden ürünler ve patentler doğacaktır.”
Finale kalan altı projenin son sunumu gerçekleştirdikten sonra sanayi sektöründen önemli isimler ve akademisyenlerin bulunduğu jüri üyeleri puanlandırma yaptı. Bunun sonucunda İAOSB 3. Ar-Ge ve İnovasyon Yarışması’nın kazananı DYO Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin ‘Bobin boyalarında kalite, enerji ve maliyet iyileştirme’ projesi olurken, Dirinler Makine Sanayi’nin ‘İki eksenli hareket edebilen, alt gövdeye sahip H tipi ekstanrik pres tasarımı ve prototipi’ ikinci, ÇEKSAN’ın ‘CityMouse’ projesi de üçüncü oldu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı