Türkiye ve Dünya Hurda Piyasalarındaki Güncel Durum Paneli; demir çelik sektörününün temsilcilerini bir araya getiren Metal Expo’da gerçekleşti.
HUR-DER Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Eravcı Metal Genel Müdürü Cabir Eravcı ve TÜRKAK Teknik Uzmanı Mehmet İzmir konuşmacı olarak yer aldı.
Demir çelik sektörünün kalbinin attığı Metal Expo’nun ilk gününde düzenlenen panelde hurda piyasasının genel durumu, hurda piyasasının iç ve dış pazardaki güncel durumu, yakın geçmişi ve geleceği masaya yatırıldı.
“Türkiye hurda alımında en büyük paya sahip”
İlk olarak sözü alan TÜRKAK Teknik Uzmanı Mehmet İzmir konuşmasına Türkiye’nin en çok hurda alan ülke olduğunu belirterek başladı. Türkiye’nin hurda alımında en büyük paya sahip olduğunu söyleyen Mehmet İzmir bu duruma rağmen pazar fiyatlarının belirlenemediğini söyledi.
“Lisanssız firmalar hurda sektöründe büyük sıkıntılara yol açıyor”
Türk hurda sektörünün hurda sektöründe örgütlenemediğini öne süren Eravcı Metal Genel Müdürü Cabir Eravcı, merdiven altı lisanssız firmaların sektörde büyük sıkıntılara yol açtığını dile getirdi. Cabir Eravcı, Türkiye’de onbinlerce hurda firmasının yer aldığını söyleyerek sektörde örgütlenmenin şart olduğunu vurguladı.
“Hurda fiyatları döviz piyasasına bağlı olarak değişiyor”
Hurda fiyatlarının gelecek durumuna da değinen panelistler hurda fiyatlarının döviz piyasasına bağlı olarak değiştiğini söyledi. Yıl sonu için kesin bir tahminde bulunmayan konuşmacılar döviz piyasalarında yaşanabilecek bir artışın hurda fiyatlarını da artıracağını ifade ederek sözlerini sonlandırdı.
" Hurda demir çelik sektörü için önemli bir girdi"
Konuşmasında hurda sektörünün önemine dikkat çeken Mehmet İzmir, hurdanın demir çelik sektörü için önemli bir girdi olduğunu ifade etti. Mehmet İzmir aynı zamanda hurda sektörünün geçmişine de değindi.
"Türkiye'de daha önce çöplük muamelesi gördük"
İzmir, "Daha önce Türkiye'de hurda sektöründe çöplük muamelesi gördük. 2000'li yıllardan önce bize radyasyon ve kimyasal yüklü demirler getirmeye çalışıyorlardı. Bu durum 2000'li yıllardan sonra değişim gösterdi. Artık gelen hurdalar için radyasyon ve kimyasal kontrolü oluyor. Belirli bir değerin üzerinde radyasyon ve kimyasal taşıyan demirler için yüksek miktarlarda cezalar da artık söz konusu olmuş durumda." diyerek hurda sektörünün daha güvenli hale geldiğinin altını çizdi.
"Hurda ithalatı sadece çelik üreticilerine verilmiş bir haktır"
Hurda ithalatını her sektörün yapamayacağını vurgulayan İzmir, "Hurda ithalatı sadece çelik üreticilerine verilmiş bir haktır. Son yıllarda geri dönüşüm işi yapan tesislere de yurt dışından hurda getirilme hakkı tanınmıştır." dedi.
Gelişmiş ülkelerin hurdalarında henüz bilmediğimiz zararlı kimyasallar olabileceğini de söyleyen Eravcı, "Gelişmiş ülkelerin teknolojisi bizden kat kat fazla gelişmiş durumda. Hurdalarında bizim bilmediğimiz, henüz tehlike olarak idrak edemediğimiz kimyasallar bile olabilir" açıklamasında bulundu.
"Atığı değerli hale getiriyoruz"
Gelişmiş ülkelerin hurda fiyatlarındaki fiyatlarına değinen Cabir Eravcı, "Bizim aldığımız hurdalar aslında gelişmiş ülkelerin atığı.Biz atık alarak onları bir yükten kurtarıyoruz. Örneğin tıbbi atıkların geri dönüşümünün yapılması için extra bir ücret ödeniyor. Biz hurda alırken bir de üzerine para ödüyoruz ve bu konuda fiyat bile biçemiyoruz." diyerek sözlerini sonlandırdı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı