1 Eylül 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni kısıtlamalar, çip üretim ekipmanlarının Avrupa Birliği (AB) dışına gönderilmesinde önceden lisans alma zorunluluğu getiriyor. Bu önlem, bu makinelerin gelişmiş askeri teknolojilerin üretimindeki kritik rolü ve kontrolsüz ihracatın ulusal güvenlik üzerindeki olumsuz etkilerini göz önünde bulundurarak alındı.
Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Reinette Klever, yeni çip makinelerinin gelişmiş askeri araçların üretiminde kullanıldığını belirterek, "Ulusal güvenliğimiz nedeniyle bu makineler sadece lisansla ihraç edilebiliyor. Bakanlar Kurulu bu makinelerin kimin eline geçeceğini bu şekilde kontrol ediyor." dedi. Ayrıca, eski makinelerin bile yüksek teknolojili çipler üretebildiği vurgulandı ve bu nedenle eski makineler için de ihracat lisansı alınması gerektiği belirtildi.
Hollanda merkezli ASML, hükümetin kısıtlamalarının firmanın mali durumu veya uzun dönem politikalarında ciddi bir değişiklik yaratmayacağını ifade etti. Ancak, bu tedbirlerin özellikle Çin ve Rusya'ya yapılacak ihracatı etkilemesi bekleniyor. Avrupa ve ABD, ASML ve benzeri firmaların gelişmiş çiplerinin Çin'in eline geçmesiyle oluşabilecek ekonomik ve askeri tehditlerden endişe ediyor.
Trouw gazetesinin araştırmasına göre, Rusya'nın silah üretiminde kullanılan mikroçiplerin eski ASML makineleriyle üretildiği, Rus silah şirketlerinin ise bu makineler için gerekli parçaları genellikle Çin'deki aracılar vasıtasıyla sağladığı kaydedildi. Bu gelişmeler, Hollanda'dan çip makineleri ihraç eden firmaların yaptırımları aşmak için yollar aradığını gösteriyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı