Hindistan, 2031 yılı itibarıyla demir cevheri kıtlığı ile karşılaşabilir. Bhubaneswar'da düzenlenen Mjunction Hindistan Çelik Piyasası Konferansı'nda, piyasa katılımcıları, demir cevheri talebinin 194 milyon tondan 2031 mali yılına kadar 350 milyon tona yükselebileceğini belirtti. Bu durum, iç demir cevheri arzı üzerinde baskı oluşturacak ve 22 milyon tonluk potansiyel bir arz açığı yaratacak.
Hindistan'ın mevcut demir cevheri üretimi 405 milyon ton olarak kaydedildi. Ancak, bölgesel dengesizlikler dikkat çekiyor; Doğu Hindistan'da arz fazlalığı yaşanırken, Orta ve Güney bölgelerde ciddi eksiklikler mevcut. Yüksek lojistik maliyetleri, kıyı çelik fabrikalarını ithalata yönlendiriyor.
Hindistan, net bir demir cevheri ihracatçısı olarak, Avustralya, Brezilya ve Güney Afrika'dan yüksek kaliteli hammadde ithal ediyor. 2023 yılında 5 milyon ton civarında ithalat gerçekleşti. Odisha Mining Corporation CEO'su Vivek Nath, Hindistan Maden Bürosu’nun belirlediği %45 demir içeriği standardının, yüksek kaliteli hammadde arzını sınırladığını ve teknolojik ilerleme olmadan birçok malzemenin kullanılamaz kalacağını vurguladı.
Odisha, Hindistan'ın toplam çelik üretiminin %25'ini karşılamakta ve 2024/2025 mali yılında 40 milyon tondan fazla demir cevheri tedarik etmeyi planlıyor. Ancak, bölgedeki dengesizlikler ve yüksek lojistik maliyetleri, cevher ithalatını cazip kılmaya devam edecek.
Hindistan'ın çelik üretimi, 2029/2030 mali yılına kadar 200-210 milyon ton seviyesine ulaşması bekleniyor, bu da %40-47’lik bir artış anlamına geliyor. Ancak, yüksek demir içeriğine sahip hammaddelerin bulunabilirliği hala belirsizlik taşıyor
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı