Demir cevheri peleti ihracatı da yıllık %18 oranında bir artış göstererek 5,4 milyon tona ulaştı. Bu peletlerin birincil varış noktası Çin oldu ve ülke bir önceki yıla göre %15,3 artışla 18,8 milyon ton ithalat yaptı.
Yılın ilk yarısında ihracatta başı çekenler ise 4,35 milyon tonla Rungta Mines, 3,41 milyon tonla JSW Steel ve 1,93 milyon tonla Vedanta oldu.
Ancak Haziran ayında ihracat hacimlerinde aylık %19'luk bir düşüş yaşandı ve 2,64 milyon tona geriledi. Bu düşüş, Çin'deki değişen stok seviyelerinin ve gelişen ihracat ekonomisinin etkilediği dalgalı piyasa koşullarından kaynaklandı.
İhracattaki artış, Çin'den gelen artan talebe, Karnataka'daki artan üretim kapasitelerine ve dönem boyunca demir cevheri için olumlu fiyatlandırma dinamiklerine bağlanabilir. İleriye dönük olarak piyasa analistleri, Çin'deki stok değişimleri ve Çinli alıcıların olası fiyat baskılarından kaynaklanan potansiyel dalgalanmalar öngörüyor.
Piyasa dinamiklerine yanıt olarak Hindistan, şeffaf yurt içi fiyatlandırma mekanizmaları oluşturmak amacıyla ilk demir cevheri borsasını kurmayı düşünüyor. Hükümet tarafından atanan uzmanlardan oluşan bir kurul tarafından önerilen bu borsa, ülke genelinde gerçek zamanlı işlemleri ve demir cevheri fiziksel teslimatlarını takip etmeyi amaçlıyor.
Hindistan, 2023 yılında, gelişen çelik sektöründen gelen talebin artması ve güçlü ihracat gereksinimlerinin etkisiyle 282 milyon tonluk rekor demir cevheri üretimine ulaştı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı