Nisan-Şubat döneminde toplam 40,40 milyon ton olan Hindistan demir cevheri ihracatının yaklaşık %92'si Çin'e yönlendirildi. Bu, yedi yıllık dönemdeki en yüksek sevkiyat oranına ve Çin'e ihracatın 47,73 milyon tona ulaştığı 21 yılının 11 ayından bu yana en yüksek ikinci hacme işaret ediyor. 24 Mali Yılının aynı 11 aylık döneminde Hindistan'ın toplam demir cevheri ihracatı, yıllık %162 oranında önemli bir artış göstererek 44,23 milyon tona ulaştı ve Çin'e yapılan sevkiyatlar yaklaşık %200 arttı.
Demir cevheri çelik üretimi için çok önemli bir hammaddedir ve son yedi yılda Hindistan ihracatının yaklaşık %83'ü Çin'e yapılmıştır. Buna rağmen, Malezya ve Endonezya gibi ülkelere daha küçük miktarlarda ihracat yapılırken, Suudi Arabistan, Katar ve BAE gibi Batı Asya ülkelerine yapılan ihracat minimum düzeyde kaldı.
Raporlar, 2024 yılının ilk iki ayında Çin'in demir cevheri ithalatının yıllık bazda %8'in üzerinde artış gösterdiğini ve bunun çelik üreticilerinin üretim taleplerini karşılamak için stok yapmalarından kaynaklandığını gösteriyor. Dünyanın en büyük demir cevheri tüketicisi olan Çin, bu iki ayda yaklaşık 210 milyon ton demir cevheri ithal etti.
Sektör kuruluşları, özellikle de ikincil çelik üreticileri, ihracat kısıtlamalarını savunuyor. Hindistan Maden Endüstrileri Federasyonu (FIMI), Çelik Bakanı Jyotiraditya Scindia'ya gönderdiği bir mektupta, özellikle Mayıs ve Kasım 2023 arasında uygulanan ihracat vergileri nedeniyle demir cevheri ve pelet ihracatının aslında artmadığını vurguladı. FIMI Genel Sekreteri RK Sharma, ihraç edilen demir cevherlerinin çoğunlukla iç piyasada kullanımı sınırlı olan düşük dereceli ince tanelerden oluştuğunu vurguladı. Sharma ayrıca ince toz birikiminin çevreye verdiği zararları ve bunun çelik sektörü için hayati önem taşıyan parça üretimi üzerindeki etkilerini açıkladı. Hükümet henüz herhangi bir ihracat kısıtlaması açıklamazken, üst düzey bir bakanlık yetkilisi durumu yakından takip ettiklerini belirtti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı