Hindistan'ın çelik üretiminin yıllık bazda neredeyse %6 artarak Mart 2025'te sona erecek olan 2024/2025 mali yılı sonunda 152 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu artışın esas olarak, genişleme planları karbonsuzlaştırma konusundaki küresel vurgu yoğunlaşmadan önce oluşturulmuş olan yüksek fırın kullanan çelik fabrikalarının faaliyetlerinden kaynaklanacağı belirtiliyor.
Mevcut mali yılda, yüksek fırın ve bazik oksijen fırını (BF-BOF) süreçlerinin üretim karışımının %43'ünü oluşturması bekleniyor. İndüksiyon fırınlarının %35, elektrik ark ocaklarının (EAO) ise %22'den daha az bir paya sahip olması bekleniyor.
Çelik üretiminde beklenen %6'lık artış, bir önceki yıl 87 milyon ton olan pik demir üretiminin 24/2025 mali yılında 95 milyon tona ulaşacağı tahmin edilen %9'luk bir artış anlamına geliyor.
İlave çelik üretiminde BF-BOF rotasının baskınlığı göz önüne alındığında, Hindistan'ın demir cevheri talebinin yıllık bazda %9 artarak 255 milyon tona ulaşacağı öngörülüyor. Buna paralel olarak, yerli demir cevheri üretiminin de %10 artış göstererek bu dönemde yaklaşık 305 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Hem gaz hem de kömür bazlı doğrudan indirgenmiş demir (DRI) talebinin bir önceki mali yıla kıyasla %5 artarak 54 milyon tona yükseleceği tahmin ediliyor. Ülkenin DRI üretim kapasitesinin 24/2025 mali yılı sonuna kadar 68 milyon tona ulaşması ve üretimin çoğunun orta ve doğu Hindistan'daki ikincil tesislerden kaynaklanması bekleniyor. Sünger demir üretimi 23/2024 mali yılında 52 milyon ton olarak kaydedildi ve önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor.
Bu arada, Hindistan'daki hurda talebinin bir önceki mali yıla benzer şekilde 32 milyon ton civarında sabit kalması bekleniyor. Yurt içinde üretilen hurdanın 24-25 milyon ton, ithalatın ise 7-8 milyon ton olması bekleniyor. Ancak yerel üretim arttıkça ithalatın azalacağı tahmin ediliyor.
Hindistan'ın demir cevheri zenginleştirmesini teşvik etmeye ve çevre dostu çelik üretimine geçmeye odaklanması devam ediyor, ancak genişleyen metalürjik kapasite nedeniyle yüksek demir içerikli hammaddelerin mevcudiyetini sağlama zorluğu devam ediyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı