Avustralya'dan gelen kaynak kullanımının azalmasıyla birlikte, Hindistan, Moğolistan gibi yeni kaynaklardan yararlanma olasılığını araştırmaya devam ediyor. Avustralya, Hindistan'daki fabrikaların en büyük koklaşabilir taş kömürü tedarikçisidir. Met kok fiyatı (FOB-Avustralya) Cuma günü ton başına 314$ seviyesindeydi.
Union Steel Sekreteri Nagendra Nath Sinha'ya göre, Hintli üreticiler ABD, Rusya, Kanada, Endonezya, Yeni Zelanda ve Singapur gibi alternatif ülkelerden kaynak kullanımını artırdı. Bu ülkelerden artan kaynak kullanımı, buradaki fabrikalar için birden fazla seçeneğe yol açtı.
Nath Sinha'ya “Moğolistan koklaşabilir taş kömürü konusunda iş birliği yaptığımız bir ülke olmaya devam ediyor. Öte yandan Hintli fabrikalar Rusya gibi yeni tedarikçi ülkelerden yararlanmaya istekli görünüyor. Ayrıca fabrikalar harmanlama için farklı kömür kalitelerini de deniyor ki bu da iyi bir işaret” dedi.
Hindistan'ın koklaşabilir taş kömürü ithalatı 23 mali yılda 56 mt'un üzerindeydi ve bunun neredeyse %52'si (yaklaşık 35 mt) Avustralya'dan yapılırken, 22 mali yılda 57 mt'un ithal edildiği bu oran %70'ti. Trend bu yıl da devam etti. İlk birkaç ayda Hindistan, çelik üretiminin önemli hammaddelerinden biri olan 9,9 milyon ton koklaşabilir taş kömürü ithal etti; bunun yaklaşık 4,9 mt'u (yaklaşık yüzde 50'si) Avustralya'dan geldi.
DGFT verilerine göre Rusya, 1,65 mt (Nisan-23 Haziran) ile Hindistan'ın üçüncü büyük tedarikçisidir; ABD ise 1,96 mt ile ikinci büyük tedarikçi konumundadır. Mozambik bir diğer önemli tedarikçi, ancak yüksek kül içeriği Afrika ülkesinden gelen tekliflere yönelik talebin kısıtlı olmasına yol açtı.
En büyük sorun kül içeriği ve tahliye
Sinha, Moğolistan ile görüşmelerin bir süredir devam ettiğini söyledi.
Moğol kömürünün kül içeriği endişe verici olsa da, ortaya çıkan ikinci bir sorun da kömürün tahliyesi veya taşınmasıyla ilgili. Moğolistan, Çin ve Rusya'nın en büyük ve kilit komşuları olduğu karayla çevrili bir ülkedir. Moğolistan'ın Rusya limanı tarafında tahliye tesisleri inşa ettiği söylendi ve biz de bu gelişmeyi izliyoruz” dedi.
Moğolistan’ın aynı zamanda madenlerinde işleme ve yıkama tesisleri kurduğunu ve buradaki lojistik konularda da çalıştığının altını çizen Sinha, "Koklaşabilir taş kömürü tedarik etme olasılığını araştırmak için onlarla temasa geçtik. Dolayısıyla bu tesisler faaliyete geçtiğinde, o pazardan faydalanabiliriz" diye konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı