Batılı çelik üreticileri düşük karbonlu yöntemleri benimsemek için çalışıyor, ancak araştırmacılara göre kömüre dayalı çelik fabrikalarının büyümesi, yeşil çelik teknolojisi gelişimini 2,5 kat geride bırakma tehdidinde bulunuyor. Global Energy Monitor (GEM) tarafından hazırlanan bir rapor, en büyük 50 küresel çelik üreticisinin çelik üretim kapasitesinin %80'inin karbon yoğun yüksek fırın-bazik oksijen fırını (BF-BOF) teknolojisine dayandığını, bu üreticilerden sadece birkaçının, 2050'ye kadar karbon nötrlüğü veya net sıfır emisyon taahhüdünde bulunduğunu ortaya koydu.
Raporda ayrıca yeni yüksek fırın kapasitesinin inşası ile düşük emisyonlu çelik teknolojilerinin geliştirilmesi arasındaki önemli dengesizliğin de altı çiziliyor. Yeni yüksek fırın kapasitesi yıllık 208,2 milyon ton (Mtpa), düşük emisyonlu çelik kapasitesi ise yalnızca 83,6 Mtpa'dır.
40 yıla kadar çalışabilen yüksek fırınların uzun ömrü, yüksek fırınlardan kaynaklanan emisyonları azaltma seçenekleri sınırlı olduğundan, çelik sektörünün karbondan arınma kabiliyetine ilişkin endişeleri artırıyor.
İklim kuruluşları yeşil çelik teknolojilerindeki yavaş ilerlemeye ilişkin endişelerini dile getirirken, metalurjik kömür üreticileri Hindistan'ın büyüyen çelik pazarında bir fırsat görüyor. Hindistan'ın metalürjik kömür talebinin 2050 yılına kadar %281 oranında artması ve önemli bir kısmının Avustralya tarafından karşılanması öngörülüyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı