Bu endişe, İngiltere'nin Avrupa Birliği tarafından uygulanana benzer bir Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (CBAM) uygulamaya koyma planlarından kaynaklanıyor.
Hintli yetkililer, CBAM benzeri herhangi bir önlem uygulanmadan önce FTA'nın Yeni Delhi ile ikili istişareleri gerektiren hükümleri içermesini istediklerini bildirdi. Bu, Hindistan'ın ihracatına yönelik muafiyetler veya indirimler konusunda pazarlık yapmasına olanak tanıyacak.
Ancak Birleşik Krallık yetkilileri, CBAM'ın uygulanması konusunda herhangi bir karar alınmadığını öne sürerek Hindistan'ın taleplerini kabul etme konusundaki isteksizliklerini dile getirdi. Ayrıca, AB'nin CBAM'ın henüz tam olarak faaliyete geçmemesi ve Hindistan'ın ihracatı üzerindeki etkisinin hala belirsiz olması nedeniyle Hindistan'ın endişelerinin erken olduğunu öne sürdüler.
Hindistan daha önce AB'nin CBAM'ına, gelişmekte olan ülkeleri haksız bir şekilde hedef aldığını ve çelik endüstrisine zarar verebileceğini ileri sürerek güçlü bir şekilde karşı olduğunu belirtmişti. Ülke, tedbirin ayrımcı olduğunu düşünmesi halinde CBAM'a Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) itiraz etme tehdidinde bulundu.
Birleşik Krallık'ın CBAM'inin, AB'nin CBAM'inin uygulamaya konmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde 2026 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Birleşik Krallık hükümeti, CBAM'ın yerel endüstrilerini daha az katı çevre düzenlemelerine sahip ülkelerden gelen rekabete karşı korumak için gerekli olduğunu belirtti.
Hindistan ile Birleşik Krallık arasında devam eden FTA müzakerelerinin zorlu geçmesi bekleniyor; CBAM meselesinin de büyük bir anlaşmazlık noktası olması muhtemel. Her iki tarafın da Hindistan'ın endişelerini giderirken aynı zamanda Birleşik Krallık'ın çevresel hedeflerini de koruyan bir uzlaşma bulması gerekecek.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı