Lisansın yenilenmesi, Hindistan hükümetinin kalitesiz çelik ithalatının iç piyasaya girmesini önleme konusundaki kararlılığını yansıtıyor.
Hindistan Çelik Bakanlığı 26 Ekim 2023'de yayınladığı bir genelge ile BIS lisansı olmayan tüm çelik ithalatçılarının zorunlu olarak başvuruda bulunmaları ve her sevkiyat için QCO portalı aracılığıyla Çelik Bakanlığı'ndan açıklama talep etmeleri gerektiğini belirtti. Genelge uyarınca QCO, Hindistan'a ithal edilen tüm çelik ürünlerinin BIS lisansına/sertifikasına sahip olmasını ve bir "fabrika test sertifikası" ile birlikte ISI ve BIS lisans numaraları ile işaretlenmesini zorunlu kılıyor.
Hindistan'ın çelik ithalatı 2024 mali yılında artış gösterdi ve bu durum yurt içi satışlar üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle dikkatleri üzerine çekti. Veriler, bir önceki mali yılda 6,94 milyon ton olan ithalatın %34 oranında güçlü bir artışla 9,33 milyon tona yükseldiğini gösterdi. İthalat seviyeleri 2023 yılında yedi yılın zirvesine ulaştı. 2024 mali yılında Güney Kore, Çin ve Japonya en çok ihracat yapan üç ülke oldu.
Güney Kore, önceki yıl 2,49 milyon tondan %11'lik bir hacim artışıyla 2,75 milyon tona ulaşarak ithalatın başını çekti. Çin'in ithalatı %60 artışla 1,55 milyon tondan 2,50 milyon tona yükseldi. Japonya, geçen yıl üçüncü olan Vietnam'ın yerini alarak, yıllık %42 artışla 0,83 milyon tondan 1,18 milyon tona yükseldi.
Artan yurt içi talep ve Çin ile Vietnam'dan gelen rekabetçi teklifler geçen mali yılda ithalatta artışa neden oldu. Ancak BIS lisanslarının gerekliliği, Hindistan'ın çelik ithalatında Kasım 2023'teki 1,28 milyon tondan Mart 2024'te 0,52 milyon tona önemli bir düşüşe yol açtı.
Piyasa kaynaklarına göre sertifikanın Aralık 2024’e kadar geçerli olacağı öngörülüyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı