Hindistan, çelik endüstrisindeki hızla artan talep nedeniyle 2031 yılına kadar demir cevheri kıtlığı riskiyle karşı karşıya kalabilir. Ülkenin çelik üretiminin 2030-31 mali yılına kadar yıllık 194 milyon tondan 350 milyon tona çıkacağı ve bu artışın yerel demir cevheri arzı üzerinde bir baskı yaratacağı öngörülüyor.
Odisha Mining Corporation’ın CEO’su Vivek Nath, Hindistan Maden Bürosu’nun demir içeriği %45’in altında olan cevherlerin kullanımını kısıtladığını ve daha yüksek kaliteli cevher tedarikini yıllık 260 milyon tonla sınırlandırdığını belirtti. Nath, Hindistan'ın 2030-31 mali yılına kadar 22 milyon tonluk bir demir cevheri açığı ile karşı karşıya kalabileceğini ve bunun arz fazlasından arz açığına bir geçiş anlamına geleceğini vurguladı.
Hindistan'ın çelik üretiminin %25’ini karşılayan Odisha eyaleti, 2024-25 mali yılında 40 milyon tondan fazla demir cevheri tedarik etmeyi planlıyor. Ancak, doğu bölgelerinde cevher fazlası yaşanırken, orta ve güney bölgelerinde yetersizlikler devam ediyor ve bu durum, iç kesimdeki çelik tesisleri için lojistik maliyetlerini artırıyor.
Net demir cevheri ihracatçısı olmasına rağmen Hindistan, yüksek kaliteli ham madde ihtiyacını karşılamak için Avustralya, Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerden ithalat yapmaya devam ediyor. Geçen yıl yaklaşık 5 milyon ton demir cevheri ithal eden Hindistan'da, kıyı şeridindeki çelik fabrikalarının yüksek yurtiçi nakliye maliyetleri nedeniyle ithalata bağımlı kalmaya devam etmesi bekleniyor.
Hindistan'ın çelik üretiminin 2029-30 mali yılına kadar 200-210 milyon tona ulaşacağı ve bu rakamın 2023-24 mali yılına kıyasla %40-47 oranında bir artış anlamına geleceği tahmin ediliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı