Avrupa Birliği (AB) 2023 yılının ortalarında Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nı (CBAM) duyurduğundan beri, Hindistan çelik endüstrisi bu sınır vergisinin getirdiği zorluklarla başa çıkmanın yollarını aktif olarak araştırıyor. Demir ve çelik, elektrik, alüminyum, çimento, gübre ve hidrojen gibi karbon yoğun ithalatlara uygulanan bir tarife olan CBAM, 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren AB, her çelik ürün sevkiyatı için karbon vergisi toplamaya başlayacak.
Resmi veriler, yassı ürünlerin (HRC, CRC) Hindistan çelik ihracatının önemli bir bölümünü oluşturduğunu gösteriyor. Hindistan 100'den fazla ülkeye HRC ihraç ederken, beş AB ülkesi (İtalya, Belçika, İspanya, Yunanistan ve Polonya) 2022-23 mali yılında Hindistan’ın HRC ihracatının %25'ini oluşturdu. Bu yoğunlaşma, ihracat hedeflerini çeşitlendirmezlerse CBAM uygulamasının Hintliçelik üreticileri üzerindeki etkilerini artırabilir.
Küresel ekonomide önemli bir oyuncu olan Hindistan; Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu'daki henüz keşfedilmemiş pazarlarla pazarlık yapıyor. Hindistan hükümeti ve yerel çelik endüstrisi, Made-In-India markalı çelik ürünlerini küresel pazara sunmayı planlıyor ve bu da Hintli çelik üreticilerine uluslararası alanda genişleme fırsatları sunuyor.
Bu bağlamda, Benin, Kongo, Mısır, Meksika, Katar, Somali, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi daha küçük ve daha az katı ülkeler, Hintli çelik ihracatçılarının üzerindeki CBAM etkisini azaltmak için potansiyel pazarlar olarak belirlendi. 2022-23 mali yıllarında Hindistan, bu ülkelere düşük hacimlerde (13.617,3 ton) ve ortalama ton başına 76.700 Rs (güncel olarak 913 USD) fiyatında çeşitli HRC ürünleri ihraç etti. Buna karşılık, daha yüksek hacimler (91.410,5 ton) AB ülkelerine ton başına 66.695 Rs'den (güncel olarak 794 USD) ihraç edildi. İhracatı bu belirlenen ülkelere yönlendirerek, özellikle Hindistan Rupisi'nin değer kaybetme eğilimi göz önüne alındığında, Hindistan çelik sektörü yaklaşık 91 crore Rs (güncel olarak 10,8 milyon USD) ek gelir elde edebilirdi.
2022'deki makroekonomik zorluklara rağmen, Benin, Kongo, Mısır ve Türkiye gibi birkaç küçük ama umut vadeden pazarın %20 ile %26 arasında değişen yüksek GSYİH büyüme oranları, Hindistan çelik ürünlerinin uluslararası alandaki potansiyelini vurguluyor. Ayrıca, Çin'in ham çelik üretimini azaltma ve 2022 ve 2023'te 1.019 milyon ton civarında tutma stratejisi, Hindistan çeliğinin boşluğu doldurması ve küresel olarak önemli bir pazar payı elde etmesi için bir fırsat sunuyor.
Bu nedenle, ülke doğru ürünlerle doğru pazarlara stratejik olarak genişlerse, CBAM'ın Hindistan çelik ticareti üzerindeki etkisi en aza indirilebilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı