Hindistan hükümeti, ABD'nin misilleme tarifeleri uygulama planına yanıt olarak gümrük vergilerini düşürme stratejisini sürdüreceğini duyurdu. Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, Mumbai’de katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada, ülkenin yatırımcı dostu bir ekonomi oluşturma hedefinde olduğunu belirterek bu doğrultuda gümrük vergilerinde indirim ve sadeleştirme çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.
"Küresel yatırımcılar için cazip bir ortam yaratmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle ticaret politikalarımızı gözden geçirerek vergilendirme konusunda daha dengeli bir yapı oluşturacağız," diyen Sitharaman, ekonomik büyümeyi desteklemek adına dış ticareti teşvik eden reformların süreceğini ifade etti.
Hindistan, ABD'nin Ek Vergilerine Karşı Savunmasız
Uzmanlar, Hindistan’ın ABD ile 41 milyar dolarlık ticaret fazlası ve mevcut gümrük tarifeleri nedeniyle Washington’un olası misilleme hamlelerine karşı risk altında olduğunu belirtiyor. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. analistlerine göre, ABD tam karşılıklılık prensibini uygularsa Hindistan'a yönelik gümrük tarifeleri mevcut %3 seviyesinden %15’in üzerine çıkabilir.
Özellikle ABD'nin Hindistan'a %20 oranında sabit bir gümrük vergisi koyması durumunda, ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nda (GSYİH) 50 baz puanlık bir düşüş yaşanabileceği tahmin ediliyor. Devlet Bankası Baş Ekonomisti Soumya Kanti Ghosh, böyle bir vergi artışının Hindistan’ın ABD’ye ihracatında %3 ila %3,5 arasında bir daralmaya yol açabileceğini öngörüyor.
Başbakan Narendra Modi, pandemi sonrası ekonomik toparlanmanın ivme kaybetmesini önlemek adına ABD ile ticaret alanında bir çatışmadan kaçınmayı hedefliyor. Bu kapsamda, Hindistan yönetimi Washington ile ticari ilişkileri dengelemek adına bazı tavizler vermeye hazır olduğunu sinyalliyor. Yetkililer, önümüzdeki süreçte bu politikanın devam edeceğini belirtiyor.
Geçtiğimiz hafta Modi ve Trump arasında Washington’da gerçekleşen görüşmenin ardından, iki ülkenin 2025 sonbaharına kadar kapsamlı bir ticaret anlaşmasına ulaşmayı hedeflediği açıklandı. Ayrıca, 2030 yılına kadar ikili ticaret hacminin 500 milyar dolara çıkarılması yönünde ortak bir hedef belirlendi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı