Hindistan, 2030 yılına kadar 300 milyon ton ve 2047 yılına kadar 500 milyon ton ham çelik kapasitesine ulaşmak için belirlenen hedeflerle çelik üretiminde küresel bir lider olma yolunda ilerliyor.
Şu anda dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi olan Hindistan'ın çelik sektörü, ülkenin ekonomik kalkınması için hayati önem taşıyor. 2024 mali yılında ülkenin yurt içi nihai çelik tüketimi 136 milyon tona yükselerek bir önceki yıla göre %14'ün üzerinde bir artış gösterdi. Bu artış, büyük ölçüde 94 milyon tona yakın çelik tüketen inşaat ve altyapı sektörlerinden kaynaklandı.
Hükümet girişimleri ve artan kentleşme, çelik sektörünün büyümesindeki başlıca etkenler oldu. 2022-23'te Hindistan'ın kişi başına düşen çelik tüketimi 93,44 kg'a ulaşarak küresel ortalamaya kıyasla daha fazla büyüme potansiyelini vurguladı. Tahminler, 2034 yılına kadar Hindistan'daki nihai çelik tüketiminin çeşitli ekonomik ve endüstriyel senaryolara bağlı olarak 221 milyon ton ile 275 milyon ton arasında değişebileceğini gösteriyor.
Talebin belirli bölgelerde, özellikle önemli endüstriyel ve altyapı gelişmeleri yaşayan Maharashtra, Uttar Pradesh ve Gujarat gibi eyaletlerde artması bekleniyor. Ayrıca, Ulusal Yeşil Hidrojen Misyonu gibi ulusal girişimlerin hidrojen üretimi ve depolanması için gerekli olan özel çeliklere olan talebi artırması bekleniyor. Hindistan çelik endüstrisinin büyümesi ayrıca Ulusal Çelik Politikası, Üretim Bağlantılı Teşvik (PLI) planları ve Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY) gibi öncü programlar gibi politika girişimleri tarafından da destekleniyor. Bu gelişmeler çelik talebini önemli ölçüde artırarak Hindistan'ın küresel endüstride varlığını artırmasını sağlıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı