Suphi Bey, İzmir Ticaret Odası’ndaki Demir Çelik Grubu Meclis Üyeliğine yeniden aday olduğunuzu duyduk. Bu konu hakkında düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Suphi Toros: Demir Çelik Grubu Meclis Üyesi olarak bu sene yine adayız. Kendi demir çelik grubumuzu temsil edeceğiz. Benim talebim; Ticaret Odası Başkanımız, Sanayi Odası Başkanımız, İzmir Belediye Başkanımız ve Ticaret Bakanımızın, İzmir’de bu sektörle ilgili olarak yaşanan yer sıkıntısı hakkında el ele verip hazine arazileri ile toplu olan tarlaları imara alıp kamu adına bir isim nakledip yer verilmesidir. Eğer yaşanan sıkıntılara çözüm üretebilirsek bizim sektör nefes alabilecek. Yer sıkıntısı dökümcüler ile alüminyucularda da mevcut. Bunları büyük bir organize şeklinde, devlet ekonomiye çevirirse bu bizim lehimize olur. Biz bu şekilde istihdam sağlayabiliriz. Eğer organizenin içerisinde bir tane de meslek okulu yapabilirsek, oradan da biz öğrenci yetiştirebiliriz. Hiç olmazsa bu şekilde ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz. Neden böyle bir şey olmasın? Bizim üretmekten başka çaremiz yok. Bize yer verin, bizde üretelim istiyoruz.
Gerçekleştirmeyi düşündüğünüz çalışmaların sektöre katkısı ne yönde olacak?
Suphi Toros: Biz bu adaylığa öncelikle yaşanan bu yer sorununu çözmek için girdik. Yoksa bizim bir beklentimiz yok. Bizim sorunlarımızı çözmek için, kendi meslektaşlarımız adına kendimizi feda ediyoruz. Sorunlarımızı anlamaları için biz bu adaylıktayız. Yer istiyoruz. Bu sorunların önü açılır ise ihracat yapılacak ve tabi bu da sektöre olumlu yönde yansıyacak. Devletin boş arazilerine istihdam sağlayabilecek iş merkezleri yapılırsa kötü mü olur? Hayır aksine ülke için katkısı olur… Bizim şuan da ihracattan çok ithalatımız daha fazla ve ithalattan yaptığımız kaybın hesabı yoktur. Bizim burada üretmemiz lazım. Yer verin yapalım diyoruz biz de.
Demir çelik döküm ve alüminyumcular sitesi kurma projeniz olduğu bilgisini aldık. Bu projeden bahsedebilir misiniz? Konumu nerede olacak?
Suphi Toros: Konum neresi olursa olsun biz her yere varız. İzmir’in doğusu da batısı da olur, yeter ki yer verilsin. Bu açıdan biz ağır araçların girebileceği geniş arazili her yere olumlu bakıyoruz. Bizim devletten, odalardan, İzmir Büyük Şehir Belediye’sinden istediğimiz, Ticari ve Sanayi Bakanlığından istediğimiz yeri ve altyapı yapmaları. Geri kalanın ise bize bırakılması.
Karşınızda güçlü bir isim var mı?
Suphi Toros: Tabi ki aday var. Biz adayın büyüğüne ya da küçüğüne bakmıyoruz. Biz kendimizden eminiz. Bir insanın yaptığı iş, onun başarısını ve kişiliğini gösterir. Biz kendi işimizde zaten başarılıyız. İzmir’de zaten tanınıyoruz ve biliniyoruz. Bizim üç tane talebimiz var. Yer, personel ve mevzuatla ilgili sorunları çözmek istiyoruz. Biz bunun için zaten buradayız. Hedefimiz, taleplerimizi karşılamak ve var olan sorunları başarıya ulaştırmaktır. Bunlar olamamış olsaydı, kesinlikle Suphi Toros olarak ben aday olmayacaktım. Ticaret Odası Başkanımız Mahmut Özgener sağ olsun bize destek veriyor. Ama sadece onun desteği değil, biz Büyükşehir’in, Ticaret Bakanı, Sanayi Bakanı ve tüm odaların başkanlarının da desteğini istiyoruz. Çünkü gerçekten demir çelik ülke için en önemli ürünlerden biri. Şuan da ülkenin en çok ihracatı demir çeliktir. Biz yer istiyoruz. İhracat yapalım ve ülkeye katma değer sağlayalım istiyoruz.
Mehmet Manav: Rekabet güzeldir. Biz rekabeti severiz. Önemli olan rekabetin doğru bir şekilde yönetilmesi ve sektörü ileriye taşımasıdır. Bu seçimlerde meclis üyesi olmamız ya da olmamamız bir gelir kazandırmıyor. Önemli olan bizi destekleyen insanların, sektörün içerisindeki sorunları dillendirip, çözüm yarabilmektir. Biz sektörün nabzını tutan firmalarız. Zaten bir dönem Suphi Bey Meclis üyeliği yaptı. Ben Komite Başkanıydım. Yer, personel ve mevzuattaki bazı değişiklikler konusunda sıkıntılarımız var. Pandemi’de çok istediğimiz verimi veremedik. Bütün dünya gibi biz de durduk. Ticaret Odası Başkanımız da sağ olsun bizi çağırarak ‘bu konuda elinizden geleni yapın, biz sizin arkanızdayız’dedi. Kooparatif kurduk yüzlerce üye kaydımız var ancak yer tahsisi konusundaki pürüzleri hala asamadık.
Buradaki asıl amaç birbirlerini tamlayan paydas sektörlerin (demir çelik döküm talaşlı imalat kalıp modelleme gibi ) ortak bir projede uygun lokasyonda buluşabilmesi.
Böylece üretimin en temel sorunları olan uygun yerlersim , uygun lojistik , kalifiye personel ve çağdaş işletmelerle ülkemizin kanayan yarasi istihdam ve cari açığın önüne gecebiliriz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı