Ankara Sohbeti'ne konuk olan Yayan, özellikle son iki ayda üretimin yüzde 30 daraldığını, kapasite kullanımının da yüzde 51'e gerilediğini bildirdi. ABD ve AB'nin korumacı politikalarından kaçan dünya çelik sektörünün, "Türkiye'ye elini kolunu sallayarak girdiğine" işaret eden Yayan, AB'nin çelik ticareti politikalarını sert eleştirdi.
ABD ve AB'nin korumacı politikalarından kaçan dünya çelik sektörünün, Türkiye'ye elini kolunu sallayarak girdiğini söyleyen TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, hali hazırdaki enerji politikalarının ihracatı engellediğini, son enerji zamları firmaları zor durumda bıraktığını hatta kapanma noktasına getirdiğini söyledi.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, özellikle enerji zamları ve ithalat politikasının sektörü çok zor durumda bıraktığını belirtirken, "sözün bittiği yerdeyiz, bıçak kemiğe dayanmadı, artık kemiği kesiyor" dedi. Enerji politikalarının ihracatı engellediğini ifade eden Yayan, ABD ve AB'nin korumacı politikalarından kaçan dünya çelik sektörünün, Türkiye'ye elini kolunu sallayarak girdiğini söyledi. Ankara Sohbetlerine konuk olan Yayan, Avrupa Birliği'nin de çelik ticareti konusundaki politikalarına sert eleştiri yöneltti.
“İhracatı engelleyen bir enerji politikası"
İhracatı engelleyen bir enerji politikasıyla karşı karşıyayız. Biz sadece kendi enerji bedelimizi ödemiyoruz. Enerji fiyatı belirlenirken, doğalgaz fiyatına dayalı bir fiyat belirleniyor. Size en pahalı türden üretilen enerjinin maliyeti yükleniyor, bu da yetmiyormuş gibi özellikle doğalgaz fiyatında başka sektörleri finanse ediyorsunuz. Çünkü yüzde 40 ilave fiyat geliyor. Hem elektrik enerjisi piyasa takas fiyatıyla firmalara ödenen arasındaki fiyatı tüketicinin sırtında bırakan politika, hem de doğalgazda sektörel kaynak transferine yol açan fiyatlamalar içinde bulunduğumuz zor şartları yansıtmıyor. Böyle olunca da bizim sektör bunu kaldıramıyor.
“Destek görmeyince, destek veremiyoruz”
Ekonomi politikası bize destek vermeyince biz de ekonomi politikasına destek veremiyoruz. Ortada ihracata dayalı bir model var diyoruz ama bizim ihracatımız düşüyor. Eğer böyle model varsa ihracatı artırıcı ithalatı daraltıcı tedbirlerin alınması gerekmez mi? Son zamanlarda döviz kuru üzerinde ciddi baskı var. Eskiden de enerji fiyatlarında artış olurdu, artış olduğu zaman ilk ay enerjinin maliyetler içindeki payı çok yüksek olurdu. Sonraki aylarda döviz kurları da attığı için enerji maliyetlerinin döviz cinsinden toplam maliyet içindeki payı bir noktada kalıyordu. Şimdi enerji maliyetlerinin döviz cinsinden maliyeti bir çıktı, döviz kurları sabit seyrettiği için, çıktığı seviyeden inmiyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı