9.774,49 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
34,09 USD USD USD
37,94 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,50 TRY Faiz Faiz
73,86 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,80 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
30,80 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
90,64 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.814,59 TRY Altın(gr) Altın(gr)

HABAŞ’tan 1 milyar Euro’luk yerli otomotiv yatırımı

Eski Honda Türkiye fabrikasını satın alan HABAŞ, yerli otomobil üretmek için hazırlıklara başladı. Dev yatırımın bedeli ise 1 milyar Euro değerinde.

HABAŞ’tan 1 milyar Euro’luk yerli otomotiv yatırımı

HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun, ticari ve binek araç üretmek için 1 milyar euroya yakın yatırım planladıklarını söyleyerek, “HABAŞ’ın satın aldığı Honda’nın üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. Binekte hibrit, plug-in hibrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz  olacak” dedi.

Almanya Hannover’deki IAA Ticari Araç Fuarı’na katılan HABAŞ, otomotiv sektörüne dair yatırım planlarını açıkladı.

HABAŞ olarak 2021'in başında İzmir Çiğli'de önce AR-GE faaliyetlerine başladıklarını dile getiren Urkun, Manisa'da organize sanayi bölgesinde 100 bin metrekarelik bir alanda seri üretim için fabrika kurduklarını söyledi.

Söz konusu fabrikanın 2025’in başında seri üretime geçeceğini belirten Urkun, "Fuarda gösterimini yaptığımız araçların ön üretimlerini de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde iki fabrikada yapıyoruz, kendimize ait fabrikada. Daha sonra bütün hepsini Manisa organize sanayi bölgesine taşıyacağız. Honda fabrikasını da satın almamızla beraber orayı da devreye soktuk. Mesela kataforez hatlarını oradan kullanıyoruz, bu araçların tüm boya alt işlemlerini orada yapıyoruz. Sonra bunları İzmir'deki organize sanayi bölgesinde de topluyoruz.” şeklinde konuştu.

"İki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz"

Otomotiv ve ticari araç üretme planları olduğunu kaydeden Hüseyin Urkun, şu açıklamalarda bulundu: "HABAŞ'ın satın aldığı Honda'nın Şekerpınar'daki üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. 2025’in sonuna doğru binek otomobili açıklayacağız. Binekte hibrit, plug-in hibtrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak. Tasarımları kendi bünyemizde oluşturduk. Şu an motor konusunda, Volvo motor kullanıyoruz binekte. Hafif ticaride de Renault ile devam edeceğiz."

Üretilecek araçlarda kullanılacak bataryayı hücre olarak Uzak Doğu'dan aldıklarını anlatan Urkun, "Yani HABAŞ marka bataryalar. Şu anda gördüğünüz tüm araçların üzerinde HABAŞ batarya var. Belgesi, tipi, onayı bize ait. Yani bataryaları orada yaptırıp getiriyoruz. Paketleme yapıyoruz. Burada paketleme ve diğer komponetleri yapıyoruz.” dedi.

"Yatırımın bedeli 1 milyar Euro’yu bulabilir"

Otomobil üretimi için de yatırımların devam ettiğine dikkati çeken Urkun, şu ana kadarki yatırımın otomobil dahil yaklaşık 250-300 milyon Euro’yu bulduğunu ve toplam yatırım tutarının ticari araçlarla birlikte 1 milyar Euro’yu bulabileceğini belirtti.

Urkun, Honda fabrikasındaki üretim kapasitesini otomobil için 75 bine yükselteceklerini ifade ederek, "Daha önce Honda'dan aldığımızda 50 bin kapasiteydi. Şimdi 75-100 bin arasına çıkarıyoruz kapasiteyi. Tüm bantları yeniliyoruz şu anda. Manisa'da da hafif ticari dahil 20 bin adet ticari araç üretim kapasitesi olacak." diye konuştu.

Ayrıca, bayi ağı oluşturma konusunda da yavaş yavaş çalışmalara başladıkları bilgisini paylaşan Hüseyin Urkun, ulaşılabilir fiyat ve rakiplerin sürekli altında bir fiyatla piyasaya çıkmayı düşündüklerini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

En çok okunan haberler

Pakistan ağustos ayında yaklaşık 212.000 ton hurda ithal etti

19 Eylül 2024 Perşembe

Metalürji Sektörünün buluşma noktası Ankiros, kapılarını açtı

19 Eylül 2024 Perşembe

Kazakistan, çelik üretimini 2024’te %7,3 artırdı

19 Eylül 2024 Perşembe

Japonya’nın soğuk haddelenmiş sac ve şerit sevkiyatları Temmuz’da artış gösterdi

19 Eylül 2024 Perşembe

Yeşil çelik pazarı karbon nötr hedefe doğru zorlu bir dönüşüm yaşıyor

19 Eylül 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun