8.885,00 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
34,34 USD USD USD
37,42 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,67 TRY Faiz Faiz
74,45 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
32,79 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,44 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
102,49 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
374,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.023,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Güvenlik, Yeşil Alan, Sosyal Tesis Gibi Etmenler Halkı Site İçi Konut Aramaya Yönlendiriyor

Hurriyetemlak.com verilerine göre; Türkiye’de ev arayanların yüzde 40'ı site içini, yüzde 64'ü sıfır bina özelliğini tercih ediyor. Deprem tehlikesi, güvenlik problemi, yeşil alanların azalması gibi etmenler, satılık ve kiralık konut aramalarında bu kriterleri öne çıkarıyor.

Güvenlik, Yeşil Alan, Sosyal Tesis Gibi Etmenler Halkı Site İçi Konut Aramaya Yönlendiriyor

Ülkemiz, geçtiğimiz yüzyılda 90’a yakın büyük deprem yaşadı. Yaşanan bu afetlerde binlerce can kaybı ve milyarlarca lira zarara uğrandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başta deprem olmak üzere afet tehlikelerine karşı 2012 yılında, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası”nı çıkarmasıyla hareket başladı. Yasanın hayata geçmesiyle birlikte Kentsel Dönüşüm adeta bir seferberlik haline geldi. Ve afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesinde öncelikli hedef, can ve mal kayıplarını önlemek olarak belirlendi. Tüm bu gelişmelerle bilinçlenen halk artık ev arama kriterlerini değiştirdi. Hurriyetemlak.com verilerine göre; ev arayanların yüzde 64’ü niteliksiz binalardan kurtularak yeni yapılmış binalarda yaşamak istiyor. Güvenlik, yeşil alan, sosyal tesis gibi etmenler ise halkı site içi konut aramaya yönlendiriyor. Aramaların yüzde 40’ı ‘site içi’ konut yönünde. 'Yapı tipi' kategorisinden apartman seçeneğini tercih edenler yüzde 56'lık dilimi oluştururken; müstakil ev isteyenler yüzde 3, rezidans isteyenler yüzde 1 oranında.

Talep artıyor

Son yıllarda genel eğilimin site içerisinde, özel güvenlikli, yeni deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş, az katlı ve asansörlü binalardan yana olduğunu ifade eden Hürriyet E-Business Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Kamil Özörnek, Türkiye’ de özellikle büyük şehirlerdeki tüketicilerin genel tercihlerinin değişmesinin, konut sektörüne yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Site içerisinde yaşama talebindeki artışın devam edeceğinin altını çizen Özörnek, “Artık zorunlu ihtiyaçlar haline gelen asansör ve güvenlik gibi unsurların yanı sıra, globalleşen ülkemizde halkın yaşam biçimi değiştikçe; yüzme havuzu, spor salonu, hamam , sauna gibi sosyal ihtiyaçlar da öne çıkıyor ve site yaşamı daha cazip hale geliyor. Özellikle bu tip nitelikli konutların bulunduğu ve yeni konut projelerinin ön plana çıktığı ilçelerde fiyatlar da dikkat çekici şekilde artıyor.” diye konuştu.

Türkiye'de konut alıcıları en çok sıfır binada oturmak istiyor

Bina yaşı’ kategorisine bakıldığında ise; Türkiye'de konut alıcılarının en çok sıfır binada oturmak istediği öne çıkıyor. 100 bin adet ev arama sorgusundan derlenen bilgilere göre, bu kişilerin yüzde 64'ü 'sıfır bina' özelliğini seçiyor. İlginç olansa ikinci seçenek olarak 20 yaş üstü binaların öne çıkması. Arama detayında '20 yaş üstü'nü seçenlerin oranı yüzde 13 olarak göze çarpıyor.

'Yaşayacağım ev 1 ila 5 yaş arası bir binada olsun' diyenler sorgulama yapanların yüzde 8'ini kapsıyor. Yüzde 5'lik kısım 11 ila 15 yaşındaki binaları seçerken; yüzde 5'lik bir diğer kısım ise 16 ila 20 yaş arası binada oturmak istiyor. 6 ila 10 yaş arasındaki binaları tercih edenlerin oranı da yine yüzde 5.

Konut algısı git gide değişen Türk halkının yüzde 51’i asansörlü binada yaşamak istiyor. Otopark kullanımında ise yüzde 42’lik kısım açık otoparkı, yüzde 18’lik kısım kapalı otoparkı tercih ederken; yüzde 40’lık kısım ise “Otopark olmasa da olur” diyor.

Siteler çoğaldıkça fiyatlar artıyor

İstanbul’da yapılaşmanın siteye yöneldiği bölgelerde fiyatlar hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Hurriyetemlak.com Emlak Endeksi’ne göre örneğin Ataşehir ilçesinde satılık konutların metrekare ortalama fiyatı bir yılda yüzde 27 artarak 3.777 liraya ulaştı. Site yapılaşmasının çok olduğu bir başka ilçe olan Başakşehir’de yüzde 23 artışla 2.391 lira, Beylikdüzü’nde yüzde 25 artışla 1.612 lira, Çekmeköy’de yüzde 16 artışla 1.933 lira seviyelerine ulaştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Blastr ve Knauf Interfer, sürdürülebilir yeşil çelik üretimi için işbirliği yaptı

23 Ekim 2024 Çarşamba

Navlun tarifelerinde keskin düşüş: Türk ihracatçıları zorlu bir sürece giriş yapıyor

18 Ekim 2024 Cuma

OYAK Çimento, Ünye Limanı İşletmeciliği İhalesini kazandı

18 Ekim 2024 Cuma

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nden ihracatın yıldızlarına 50 ödül

14 Ekim 2024 Pazartesi

Limanlarda elleçlenen yük miktarı yılın ilk 9 ayında %1,5 arttı

11 Ekim 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun