Kore'nin hidrojen indirgeme çeliğine toplam desteği 268,5 milyar KRW (yaklaşık 194 milyon USD) olarak belirtilirken, Almanya'nın bu alana ayırdığı bütçe yaklaşık 10,2 trilyon KRW (yaklaşık 7,4 milyar USD) seviyesinde, yani Kore'nin desteğinin oldukça üstünde. Benzer şekilde, Japonya 4,0491 trilyon KRW (yaklaşık 3 milyar USD), Amerika Birleşik Devletleri 2,01 trilyon KRW (yaklaşık 1,5 milyar USD) ve İsveç 1,4471 trilyon KRW (yaklaşık 1,1 milyar USD) ayırarak hidrojen indirgeme çeliğine önemli yatırımlar yapıyor.
Son dönemde Avrupa Birliği'nin (AB) Karbon Sınırı Ayarlama Planı (CBAM) ve ABD ile AB arasındaki Küresel Sürdürülebilir Çelik Anlaşması (GSSA) gibi düzenlemeler, düşük karbonlu çelik üretimine olan talebi artırıyor. Ancak Kore'nin bu alanda geri kalması, ülkenin çelik endüstrisinin rekabet gücünü tehdit ediyor.
POSCO, Kore'nin en büyük çelik üreticisi olarak, Kore tarzı hidrojen indirgeme çelik üretim teknolojisi olan HyREX'i geliştirmeye devam ediyor. Bu teknoloji, kömür yerine hidrojen kullanarak karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor. POSCO'ya göre, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğe ulaşmak için yaklaşık 40 trilyon KRW (yaklaşık 30,5 milyar USD) yatırım gerekiyor. Özellikle hidrojen indirgeme çeliği teknolojisinin geliştirilmesi ve tüm tesislerin dönüştürülmesi için 2050 yılına kadar en az 20 trilyon KRW (yaklaşık 15 milyar USD) gerekiyor.
Ancak, bugüne kadar Kore hükümetinin hidrojen azaltımlı çelik teknolojisine yönelik destek bütçesi yalnızca 26,9 milyar KRW (yaklaşık 20 milyon USD) olup, bu miktar çelik endüstrisinin karbondan arındırılması için sağlanan toplam desteğin sadece %10'unu oluşturuyor. Geriye kalan %90'lık kısım ise mevcut tesislerin iyileştirilmesine ayrılmış durumda ve bu iyileştirmelerin karbon azaltımı etkisi sınırlı.
Hükümet, hidrojeni azaltan çelik üretimine yönelik temel teknolojiyi 2025 yılına kadar geliştirmeyi, 2030 yılına kadar 1 milyon ton kapasiteli bir tanıtım tesisi inşa etmeyi ve bu teknolojiyi 2040 yılına kadar ticarileştirmeyi planlıyor. Ancak Climate Solutions, 2025'e bir yıldan biraz fazla süre kala, teknoloji geliştirmenin tamamlanıp tamamlanmayacağının belirsiz olduğunu ve bu süreç için özel bir destek planının bulunmadığını vurguladı.
Climate Solutions'dan bir yetkili, "Kore hükümetinin hidrojen azaltımlı çelik teknolojisi geliştirme planı, büyük rakiplerin gerisinde kalıyor. Avrupa tarzı hidrojen indirgeme çelik üretim süreci planlandığı gibi ticarileştirilirse, Kore çelik endüstrisi kaçınılmaz olarak düşük karbonlu çelik pazarında rekabet gücünü kaybedecek" dedi. Endüstriyel rekabet gücünü korumak ve liderliği ele geçirmek için Kore'nin hidrojen indirgeme çelik teknolojisine daha fazla yatırım yapması ve hükümet desteğini artırması gerektiği vurgulandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı