9.006,55 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
34,24 USD USD USD
37,19 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,62 TRY Faiz Faiz
72,99 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
33,70 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,35 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
103,78 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
375,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.067,38 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Güneş Güvenle Üretilmeli

Geleceğe yatırımı her şeyden çok önemseyen IBC SOLAR Türkiye, üniversite öğrencileri ile buluşmaya devam ediyor. Son olarak 19 Şubat Salı günü Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Kulübü’nün düzenlediği “9.RLC Günleri”ndeki Enerji Paneline davet edilen IBC SOLAR Türkiye, YTÜ öğrencileriyle bir araya geldi. IBC SOLAR Türkiye adına Proje Müdürü Sadık VERDİOĞLU, Elektronik Mühendisliği öğretim üyelerinden özel övgü alan teknik bir sunum yaptı.

Güneş Güvenle Üretilmeli

YTÜ’DE ÖVGÜ ALAN SUNUM
VERDİOĞLU, sunumunda Konya’da Ağustos ayında kurdukları santralden bilgiler verdi ve “Sadece santrali kurmak yeterli değil, her gün izleme takip sistemleri ile ölçümlerimize devam ediyoruz” diyerek, rakamsal detaylardan bahsetti. “864 adet IBC PolySol 235W panel kullanılarak kurulan tesisimiz, 200kWp büyüklüğündedir. IBC SOLAR tarafından lokasyon ışınım tahminleri ve proje teknik detayları göz önüne alınarak hesaplanan yıllık enerji üretim miktarı 320,000 kWh’dir. 2012 yılının Ağustos ayında devreye alınan santralimizin gerçekleşen 6 aylık üretim verileri tahminlerimizle % 100’e yakın paralellik göstermektedir” dedi.
“Güneş enerjisinden elektrik üretimi için ortalama bilgiler vermek aslında doğru değildir, her proje kendine özgü koşulları içinde değerlendirilmelidir. Her tesisin elektrik üretimi de mutlaka farklılık gösterecektir. Enerji üretim miktarının en fazla olduğu Temmuz ayı içerisinde günlük ortalama üretim değeri 1.317kWh iken, bu rakam güneşlenme süresinin düşük seviyelerde kaldığı Aralık ayı için ise 466 kWh olarak ölçümlenmiştir. Bu noktada 200kWp büyüklüğündeki Konya Güneş Enerjisi Santralimiz baz alınarak değerlendirildiğinde günlük ortalama üretim değeri 876 kWh'dir” şeklinde detaylı üretim verilerini de yatırımcılarla paylaşmaktan çekinmediklerini aktardı.
VERDİOĞLU, sektördeki genel değerlendirme kriterlerine yönelik olarak da “4 kişilik bir ailenin günlük ortalama elektrik tüketimi 9 kWh olarak düşünüldüğünde, bu rakam yıllık bazda 3.285 kWh olarak hesaplanabilir. Bu rakamlardan yola çıkarak 200kWp büyüklüğündeki GES santralinin 100 hanelik bir sitenin yıllık elektrik tüketim miktarını karşılayabileceği düşünülebilir” şeklinde açıklamalarda bulundu. VERDİOĞLU, unutulmaması gereken en önemli detayın, güneş enerjisinin var olan enerji kaynağına destekleyici bir çözüm sunarak enerji maliyeti yükünü azaltan bir çözüm olarak ele alınmasını, tek başına bir enerji kaynağı olarak algılanmaması gerektiğinin altını tekrar çizdi. 

“KONUŞMAYI BIRAKIP, ÜRETİME GEÇİLMELİ”
IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri BALİ ise, güneş enerjisi sektörünün hareketlenmeye başladığı şu dönemde, sektörle ilgilenenleri yanıltan “güneşten elektrik üretimi daha pahalı, daha fazla yer ister, daha fazla zaman alır, daha az üretim yapar, bakımı pahalı ve zorludur” gibi kulislerde dolaşan yanıltıcı söylemlere yanıt verdi.
BALİ, “Güneş enerjisinin faydalarını aktarmaya çalışan çoğu çevreler, ne yazık ki sektöre girmeye niyetli yatırımcının sorularına açık ve net cevaplar veremiyor. Sahanın kenarından fikir yürütmek ile sahada top koşturmanın arasında her zaman fark vardır. Teorik bilgiyi pratikle pekiştirmediğiniz sürece, işin doğrusunu  keşfedemeyebilirsiniz. Bu noktada, deneyimini Dünya’daki ve Türkiye’deki icraatlarıyla tescillemiş olanlara yol açmalılar ya da harekete geçip, güneşten elektrik üretmeye başlamalılar ki sektörümüz hakettiği ilgiyi görsün” diyerek önemli bir noktaya değindi. IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri BALİ,  “Açıkçası, gerçekleri paylaştığımız sürece yatırımcılardan övgü alıyor, güven kazanıyoruz. Herkes bilgisini doğru ve açık şekilde paylaşırsa, yatırımcının kafasındaki soru işaretleri yok olacaktır. Bu sayede, yatırımcı tereddüte düşmeyecek ve sektörün gelişmesine de katkı sağlayacaktır.”
“Son gelişmelere göre bu yılın Haziran ayı itibariyle bu sektörde hareketlilik artacaktır. Umut ediyorum ki, o süreçte hatalı uygulamalarla paralar, emekler çöpe atılmaz. Güneşten elektrik üretiminde kaliteli ürün sunulmaz ve doğru uygulama yapılmazsa, zamanla verim almak yerine daha çok zarar edilir. Eğer gerçekçi ve akıllı adımlar atılırsa, verim alınabildiğini ve güneşin gücünün katkı sağladığını hep birlikte göreceğiz” şeklinde sözlerini sonlandırırken, sektörde kendini geliştirmek isteyenlerin örnek alması ve örnek olması için her türlü bilgi paylaşımına açık olduklarını belirtti.


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Blastr ve Knauf Interfer, sürdürülebilir yeşil çelik üretimi için işbirliği yaptı

23 Ekim 2024 Çarşamba

Navlun tarifelerinde keskin düşüş: Türk ihracatçıları zorlu bir sürece giriş yapıyor

18 Ekim 2024 Cuma

OYAK Çimento, Ünye Limanı İşletmeciliği İhalesini kazandı

18 Ekim 2024 Cuma

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nden ihracatın yıldızlarına 50 ödül

14 Ekim 2024 Pazartesi

Limanlarda elleçlenen yük miktarı yılın ilk 9 ayında %1,5 arttı

11 Ekim 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun