Önümüzdeki on yıl içinde, önceki on yıla göre %100'ün üzerinde önemli bir artışla 15.000'den fazla geminin geri dönüştürülebileceği öngörülüyor. Bu durum, insan sağlığı, güvenliği ve çevreye yönelik riskleri azaltmayı amaçlayan Gemilerin Emniyetli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümü için Hong Kong Uluslararası Sözleşmesinin onaylanması ve uygulanmasının önemini vurguluyor.
Gemi geri dönüşümü, özellikle çeliğin elektrik ark ocaklarında geri dönüştürülmesi ham çelik üretimine kıyasla daha az sera gazı saldığından, döngüsel ekonomide çok önemli bir rol oynuyor.
Hindistan, Türkiye, Bangladeş ve Pakistan, son beş yılda geri dönüştürülen gemilerin ölü ağırlık kapasitesi ve sayısının önemli bir bölümünü oluşturarak gemi geri dönüşümünde lider konumdadır.
2000'li yıllarda inşa edilen gemilerin, önceki on yıllara kıyasla daha yüksek kapasiteleri göz önüne alındığında, önümüzdeki on yılda birincil geri dönüşüm kaynağı olması bekleniyor. Daha sıkı sera gazı emisyon limitleri nedeniyle eski gemilerin daha erken emekliye ayrılmasıyla birlikte, 2023 ve 2032 yılları arasında yaklaşık 15.000 gemi ve 600 milyon deadweight tonun geri dönüştürüleceği tahmin ediliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı