Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Dündar tercih yapacak öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunarak, “Meslek tercihi yapmak geleceğe doğru yapılan bir yatırımdır. Uluslararası deneyime sahip alanında uzman akademisyenler ve sektörde söz sahibi uygulamacı mimar, içmimar ve tasarımcılardan oluşan kadrosu, kentin kalbinde yer alan konumu, kültürlerarası etkileşim ortamı ve ulusal/uluslararası müfredat dışı eğitim olanakları ile evrensel normlarda geleneği olan bir üniversitede ‘Bahçeşehir Üniversiteli’ olmak isteyen siz gençlerimizi aramızda görmekten mutluluk duyacağım” dedi...
Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Dündar tercih yapacak öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunarak, “Meslek tercihi yapmak geleceğe doğru yapılan bir yatırımdır. Uluslararası deneyime sahip alanında uzman akademisyenler ve sektörde söz sahibi uygulamacı mimar, içmimar ve tasarımcılardan oluşan kadrosu, kentin kalbinde yer alan konumu, kültürlerarası etkileşim ortamı ve ulusal/uluslararası müfredat dışı eğitim olanakları ile evrensel normlarda geleneği olan bir üniversitede ‘Bahçeşehir Üniversiteli’ olmak isteyen siz gençlerimizi aramızda görmekten duyacağım” dedi.
Üniversiteler için heyecan dolu tercih süreci başladı. Milyonlarca öğrenci hayal ettiği fakülte ve üniversiteye girebilmek için gün sayıyor. Biz de bu süreçte Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ile röportajlar yapıp ‘Mimarlık Fakültesi’ seçecek gençlerimize ışık tutmayı hedefledik.
Bugünkü konuğumuz Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Dündar… Kendisiyle Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde öğrenim görmenin önemi, avantajları, bölümün içeriği ve imkanları üzerine detaylı bir röportaj gerçekleştirdik. Prof. Dr. Murat Dündar tercih yapacak öğrencilere önemli tavsiyelerde de bulundu…
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız?
Mimarlık programı, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde yer alan İçmimarlık ve Çevre Tasarımı ve Endüstriyel Tasarım bölümleri ile, öğrencilerimizin tasarım mesleğinin farklı ölçeklerini bir arada görerek deneyimleme imkânı bulduğu, MİAK (Mimarlık Akreditasyon Kurumu) tarafından eğitim-öğretim faaliyetleri akredite edilmiş bir bölümdür.
Disiplinlerarası bütüncül bir eğitim sisteminin günümüz ve geleceğin eğitim anlayışının merkezinde yer alacağı vizyonu ile kurguladığımız Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde, Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ve Endüstriyel Tasarım bölümleri ile öğrencilerimize kentten ürüne uzanan farklı ölçeklerde uluslararası standartlarda kaliteli bir mesleki eğitim sunmaktayız.
Deneyimli akademik kadrosu, teknolojik altyapısı, seçmeli ders çeşitliliği, çok-kültürlü uluslararası ortamı ve sağladığı uluslararası deneyim olanakları ile Mimarlık bölümü küresel olarak mesleğini uygulayabilecek, liderlik vasıfları yüksek mezunlar yetiştirme hedefi ile faaliyet göstermektedir. Bu vizyon ile kurgulanmış müfredat ve müfredat dışı etkinliklerde deneyim kazanan mezunlarımız dünyanın birçok ülkesinde mimarlık faaliyeti yürütmektedir.
Mimarlık içerik olarak nasıl bir bölümdür ve bu bölümü seçen öğrenciler hangi eğitimlerden geçer?
Mimarlık, sanat ve tasarım toplumların soyut ortak kavramları olan inanç, gelenek ve kültürel değerlerinin somutlaşmış halidir. Her dönemin kültür ve inancı o dönemin mimari mekan ve sanatsal objeleri üzerinden tetkik edilebilmektedir. Özetle mimarlık “yaşam alanı” tasarlama işidir.
Diğer bir ifade ile, Mimarlık, İçmimarlık ve Endüstriyel Tasarım meslekleri ortaya konulan tasarımdaki yaratıcılık yönüyle sanatsal; hayatın gerçekliğinde üstleneceği rol ile uygulanabilme zorunluluğu nedeniyle de bilimsel bir tasarlama eylemidir.
Mimarlık ve Tasarım ihtiyaçtan doğar. Mimarlık mesleğini, “kullanıcıların fiziksel, ergonomik ve psikolojik ihtiyaçlarını gözeterek, kullanım amaçlarına en uygun şekilde hizmet edecek yaşam alanlarını (mekanlarını) estetik normlar çerçevesinde tasarlama işidir” diye tanımlamakta mümkün olur kanaatindeyim.
Yukarıda özetlemeye çalıştığım mimarlık mesleğinin kazanılması sürecinde deneyimlenen eğitim; insan odaklı, çevresel sorunlara duyarlı, kuram ve uygulama alanındaki güncel gelişmeleri takip eden, mesleki etik ve sorumluluklarının farkında mimarlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Toplumsal statü açısından yüksek karşılığı olan mimarlık bölümünü tercih edecek öğrencilerin eğitim alacağı programın omurgasını tasarım stüdyo dersleri oluşturmaktadır. 8 döneme yayılmış tarih-kuram-eleştiri, yapı fiziği ve teknolojileri, mimari bilişim, çevre-kent-toplum kanallarındaki derslerin temel amacı tasarım stüdyolarında geliştirilen proje becerilerini destekleyerek öğrencilerde teknik ve entelektüel birikim oluşmasını sağlamaktır. Mimarlık eğitimindeki müfredatımız, öğrencilerimizin merak ve öğrenme isteklerini canlı tutan, özgür ve alternatif düşünme yollarına imkân tanıyan, disiplinlerarası yaklaşıma değer veren bir iletişim ve paylaşım ortamı sunmaktadır.
Öğrenci adayları bu bölümü tercih ederken seçimlerinde nelere dikkat etmeliler? Bu aşamada Bahçeşehir Üniversitesi’ni tercih edilir kılan en büyük özellik nedir?
Tasarım stüdyolarını merkeze alarak tüm diğer dersleri stüdyo dersi deneyimini zenginleştirmek üzere kurgulayan bir müfredat yaklaşımı mimarlık bölümlerinin genelinde hâkim olan bir modeldir. Birçok okul için temelde müfredat eğitiminin benzer olduğu düşünülecek olunursa öğrencilerin ders ve ders dışı geçirdikleri kaliteli zamanın ve onlar için kurgulanmış olan müfredat ötesi ortamların verimliliği daha da önem kazanmaktadır.
Bu bağlamda, 2005 yılından beri mezun vermekte olan bölümümüz mezunlarının disiplinlerarası ve hatta disiplinler-üstü bir kurguda görev üstlenebilmeleri için ihtiyaç duyduğu tüm bilgi ve beceriler, yurtiçi ve yurt dışında sektör temsilcileri ve kamu kurumları ile kurulan iş-birlikleri çerçevesinde organize edilmekte olan müfredat dışı "seminer, konferans, kariyer söyleşileri, atölye çalışmaları, yarışma ve sergi organizasyonları" gibi çok sayıda etkinlikle öğrencilerimize kazandırılmaktadır. İstanbul’un merkezi Beşiktaş/Yıldız’daki her yere yakın olan yerleşkemizin konum avantajı bir yandan bağlamsal açıdan tarih ve kuram derslerinin işlenişini desteklerken, diğer taraftan tasarım stüdyosu derslerinde kentin ihtiyaç ve sorunlarına odaklanan proje konularının işlenmesine ilham kaynağı olmaktadır.
Farklı ülkelerden çok sayıda uluslararası öğrencisi ile zengin bir kültürlerarası etkileşim ortamı içerisinde eğitim vererek sadece günümüzün değil geleceğin dünyasının problemlerine karşı mesleki duyarlılık sahibi, evrensel etik değerleri benimseyen, sektördeki teknolojik gelişmelerin odağında, globalleşen dünyada sorumluluk üstlenebilecek özgüvende, kültürel öz değerlerinin farkında olarak çağdaş dünya ile entegre olabilen meslek adamları yetiştirmek fakültemizin temel misyonudur.
Bahçeşehir Üniversitesi’nin öğrencilerine ne gibi imkanlar sunuyor? Aday öğrencilerin Mimarlık Fakültenizi tercih etmesi durumunda sahip olacağı avantajlar ne olacak?
BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, CO-OP uygulaması ile öğrencilerine erken dönemde eğitim hayatının müfredatına entegre edilmiş sektörel deneyim imkanı sunmayı önemsemektedir. CO-OP Uygulama ve Araştırma Merkezimiz “Kampüsüm İşyerim” sloganı ile öğrencilerimize okurken çalışma imkanı sağlayarak kariyer planlamalarında danışmanlık yürütmektedir. CO-OP birimimizin önderlik ettiği fakültenin sektörden şirketlerle ve kamu kuruluşları ile ortak yürüttüğü proje ve etkinlikler öğrencilerimize henüz öğrencilik hayatlarında iken iş ağlarını kurma ve geliştirme imkanı sunmaktadır.
Ulusal ve uluslararası teknik gezi, seminer, söyleşi, konferans, mesleki ve sanatsal sergi aktiviteleri ile desteklenmiş müfredat dışına taşan “entegre bir eğitim anlayışı” öğrencilerimizin mesleki süreçlerini desteklemenin yanı sıra kültürel ve entelektüel düzeylerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Berlin International University of Applied Sciences ile değişim programları, her yıl Japonya, İspanya, Avusturya ve İtalya’da gerçekleştirilen uluslararası yaz/kış atölye çalışmaları ile Erasmus/World Exchange bağlantılarımız bu bağlamda değerlendirebileceğimiz önemli eğitim faaliyetlerimizden bazılarıdır.
Bahçeşehir Mimarlık Fakültenizden mezun olan bir öğrenci için iş imkanları neler? Sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Fakültemizde Mimarlık bölümü öğrencilerimiz % 100 İngilizce olarak işlenmekte olan derslerle ve müfredat dışı etkinliklerle gerek mesleğine ilişkin ihtiyaç duyacağı her türlü bilgi ve beceriyi kazanmakta, gerekse kendisine sunulmuş olan global vizyon ve uluslararası olanaklar ile entelektüel birikimi ve özgüveni yüksek bir meslek insanı olabilecek hedefte çok yönlü bir eğitim sürecinden geçerek mezun olmaktadırlar. Bu kapsamda mezunlarımız ilgi alanları doğrultusunda mimarlık ofislerinde /şirketlerinde tasarımcı; inşaat sektöründe şantiye veya ofislerde mimar-şantiye şefi-proje müdürü; üniversitelerde akademisyen; kendi ofisini kurarak serbest mimar; malzeme sektöründe tasarımcı; mobilya-dekorasyon imalat ve satış sektöründe danışman-tasarımcı; Emlak-Gayrimenkul sektöründe proje geliştirme-değerleme uzmanı-yönetici; Kamu kurum ve kuruluşlarında mimar / denetçi / Belediyelerde İmar Şefliği/ Bakanlık ve denetçi kamu kurumlarında mimar; Yayıncılık sektöründe mimar-yazar-uzman olarak iş imkanı bulabilmektedirler.
Türkiye’de inşaat sektörü geriye dönüp bakıldığında fark edileceği üzere yukarı doğru yükselen dalgalı bir seyir izlemiştir. Kimi zaman bölgesel veya uluslararası yaşanmış olan ekonomik sıkıntıların sektörü etkilediği görülmüş olmakla birlikte duraksamaların kısa süreli olduğu deneyimlenmiştir. Türkiye gibi jeopolitik açıdan stratejik bir konumda yer alıp gelişmekte olan bir ülke için inşaat sektörü sadece ülke sınırları içerisindeki potansiyel düşünülerek değerlendirilmemesi gerektiği uluslararası faaliyet gösteren büyük firmalarımızın sayısına ve üstlendikleri projelere bakılarak daha net anlaşılabilir.
Deprem gerçeği açısından bakılacak olunursa son yıllarda kentsel dönüşüm başlığı altında çok sayıda konut inşaatı gerçekleştirildiği biliniyor olsa da özellikle kent merkezleri açısından halihazırdaki yapı stoğunun yenilenmesi gerektiği aşikardır.
Öğrencilere sağlanan akademik ve teknolojik imkanlar neler? Yurt dışı programlarınız hakkında ne söylemek istersiniz?
Yapay zeka, Big Data, 3 boyutlu yazıcılar, AR (Augmented Reality—Arttırılmış Gerçeklik) ve VR (Virtual Reality—Sanal Gerçeklik) gibi teknolojik gelişmelerin her geçen gün hayatımızda daha fazla hissedildiği, dijitalleşerek dönüşmekte olan dünyamızda Mimarlık ve Tasarım eğitiminin sadece derslik, laboratuvar, atölye ve stüdyo içeren fiziki kampüs olanakları ile sınırlı tutulduğu klasik üniversite anlayışının artık yeterli olmadığı inancındayız.
Her üniversitede olan Erasmus değişim olanaklarına ek olarak “Kampüsüm Dünya” anlayışı ile BAU GLOBAL kapsamında dünya üniversiteleri ile kurulmuş olunan ikili uluslararası ilişkiler sayesinde Japonya, İtalya, İspanya, Almanya, Amerika ve İngiltere de her yıl organize edilen değişim programları ve yaz-kış-güz okulları öğrencilerimize alışılmadık çevresel koşullar ve yeni kurgular içerisinde proje deneyimi yaşama imkanı sağlamaktadır.
Sözünü etmiş olduğumuz Yaz-Kış okulları içerisinde 2009 yılından beri kesintisiz olarak gerçekleştirilmekte olan ICSA (Inter-Cultural Study of Architecture) in Japan isimli Japonya Yaz Okulu etkinliği her yıl 10 öğrencimizin tam burslu olarak katıldığı Bahçeşehir Üniversitesi ile Japonya'nın Mukogawa Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü kültürlerarası bir mimari stüdyo ortamı yaratmak amaçlı uluslararası bir değişim programıdır.
Japonya etkinliği ile öğrencilerin farklı bir ülkede alışılagelmiş bir çalışma ortamının dışında yepyeni kurgular ve mimari kaygılar içerisinde bir stüdyo ortamını yerinde deneyimlemeleri hedeflenmekte, stüdyo çalışmaları jüri ve sergi etkinliği ile sonlandırılmaktadır.
Japonya'da bulunulan 40 gün süresince okul içerisindeki çalışmalara ek olarak gezi ve sosyal etkinlikler düzenleyerek öğrencilerin bu kültürü daha çabuk kavramalarını sağlayacak ortamların yaratılması bu organizasyonun değer verdiği önemli bir konudur. Bu kapsamda Osaka, Kyoto, Kobe, Nara, Hiroshima ve Tokyo şehirlerine yapılan teknik geziler ile bir yandan geleneksel Japon mimarisinin önemli örneklerine ziyaretler düzenlenmekte, diğer yandan ise dünyaca ünlü Japon mimarların tasarımlarının yerinde ve bağlamı içerisinde görülmesi sağlanmaktadır.
Detaylı bilgi için: https://www.instagram.com/icsainjapan/, https://twitter.com/icsainjapan, http://www.mukogawa-u.ac.jp/~itcs/ICSAinJapan/ICSAinJapan.html, http://www.mukogawa-u.ac.jp/~arch/event/icsainJapan/ICSAinJapan2012_EN.html,
Bunun yanı sıra Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, öğrencilerine lisans öğrenimlerinin bir dönemini geçirmek üzere dünyanın en önemli metropollerinden Berlin'de çalışmalarına devam etme şansı sunmaktadır. Fakültenin Mimarlık ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümlerine açık olan bu olanak kapsamında, öğrenciler başvuru şartlarını sağlamak koşulu ile bir akademik yılın güz ya da bahar dönemini eğitim ücreti ödemeden Berlin International - University of Applied Sciences’da geçirebilmektedir.
Mimarlık mesleğini seçmek isteyen genç öğrenci adayları için uyarılarınız ve önerileriniz ne olur? Eklemek istedikleriniz….
Sevgili gençler, meslek tercihi yapmak geleceğe doğru yapılan bir yatırımdır. Bugün yapacağınız tercih 5-7 yıl sonrasını düşünerek karar verildiğinde anlamlıdır. Hayatınızın geri kalanında zamanınızın çoğunu geçireceğiniz, adınızın önüne gelecek kadar bütünleşeceğiniz ve doğru tercihi yapmanız halinde en zorlu zamanlarda bile o işi yapıyor olmaktan ötürü mutlu hissedeceğiniz ‘mesleğinize’ karar verme arifesinde bulunduğunuz şu günlerde, sizlere sağladığı olanaklar ile ufkunuzu açacak, sizleri sınırların ötesine taşıyacak vizyonda bir üniversite tercih etmeniz önemlidir.
Uluslararası deneyime sahip alanında uzman akademisyenler ve sektörde söz sahibi uygulamacı mimar, içmimar ve tasarımcılardan oluşan kadrosu, kentin kalbinde yer alan konumu, kültürlerarası etkileşim ortamı ve ulusal/uluslararası müfredat dışı eğitim olanakları ile evrensel normlarda geleneği olan bir üniversitede ‘Bahçeşehir Üniversiteli’ olmak isteyen siz gençlerimizi aramızda görmekten mutluluk duyacağım memnuniyeti belirterek hepinize vereceğiniz tercih kararlarının hem siz hem de ülkemiz için Hayırlı olmasını diliyorum.
MURAT DÜNDAR KİMDİR?
Prof. Dr. Murat Dündar 1999 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi’nden mimar olarak mezun olmuş, 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimari Tasarım Kuram ve Yöntemleri programından Yüksek Lisans derecesini almıştır. Japonya Milli Eğitim Bakanlığı’nın araştırma bursunu kazanarak 2002 yılında Japonya’nın Kyoto Üniversitesine kabul edilen Dündar, 2006 yılında Kyoto Üniversitesi’nin Mimari Tasarım ve Teori bölümünde “A study on Bruno Taut’s Way of Thought” başlıklı tezini tamamlayarak Doktor ünvanını almıştır. 2007 yılında Doktoralı öğretim görevlisi olarak başladığı Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde 2008 yılında Yardımcı Doçent, 2013 yılından itibaren Doçent, 2019 yılından itibaren ise Profesör ünvanı ile akademik faaliyetlerine Fakülte Dekanı olarak devam etmektedir. Tabana yayılmış sürdürülebilir bir kalkınmanın üniversite ve sektör arasındaki işbirliği sayesinde gerçekleşeceğine inanan bir akademisyen olarak, Dündar kariyerinin en başından beri ulusal ve uluslararası alanda yürütmekte olduğu eğitim-araştırma faaliyetlerinin yanı sıra proje deneyimini önemsemiş ve ekibi ile Türkiye’nin birçok yerinde 60’tan fazla uygulanmış mimari projeye müellif olarak imza atmıştır. İngilizce ve Japonca bilen Prof.Dr. Murat Dündar’ın ulusal ve uluslararası çok sayıda mesleki ve akademik topluluğa üyelikleri bulunmaktadır.
Haber / GÜLÇİN SEZEN KARAEGEMEN SOYLU
Düzenleyen / AYŞE NUR USTAOĞLU
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı