İsrail'in ablukası altındaki Gazze'de 51 gün süren saldırıların ardından ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği sebebiyle sağlık hizmetlerinin durma noktasına geldiği belirtildi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Ebu'r Rıyş, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, Fetih ve Hamas'ın arasında imzalanan milli mutabakat çerçevesinde kurulan Filistin Uzlaşı Hükümeti'ni, Gazze'de sorumluluğu üstlenmeye ve sağlık sektörünü çöküşten kurtarmaya çağırdı.
Bakanlığın büyük oranda ilaç sıkıntısı çektiğini kaydeden Ebu'r Rıyş, uyarıda bulunarak "Bakanlığımız bugünlerde kendisine sahip çıkacak bir hükümetin eksikliğini yaşıyor. Bakanlığın, Filistinlilere daha iyi sağlık hizmeti vermesi için siyasi çekişmelerden uzak tutulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
İlaç stoklarının yüzde 38.5'i tükendi
Sağlık Bakanlığına bağlı Eczacılık Dairesi Genel Müdürü Eşref Ebu Mehadi de Gazze'deki hastanelerde ilaç sıkıntısının sektörü çalışamaz hale getirdiğini kaydederek stoklardaki ilacın yüzde 38.5'inin tükendiğini dile getirdi.
Onkolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan 30 çeşit ilacın tamamen tükendiğini vurgulayan Mehadi, Gazze'de ilaç sektörünün yıllık 40 milyon dolara ihtiyaç duyduğunu aktardı.
Temizlik işçilerinden 3 günlük grev
Öte yandan, Gazze'deki hastanelerde çalışan temizlik işçilerinin 6 aydır maaş alamadıkları için yarından itibaren greve başlayacağı bildirildi.
Temizlik Şirketleri Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, hastanelerde temizlik işçisi olarak çalışan 700 kişinin yarından itibaren 3 gün boyunca iş bırakacağı duyuruldu. İşçilerin, 6 aydan bu yana Sağlık Bakanlığından ücretlerini alamadıkları ifade edildi.
Fetih ve Hamas 23 Nisan Çarşamba ayrılığa son vererek, milli mutabakat anlaşması imzalamış, 2 Haziran'da Rami el-Hamdallah başbakanlığında Filistin Uzlaşı Hükümeti kurulmuştu. Ancak Gazze'deki bakanlıklar, uzlaşı hükümetini bölgenin sorumluluğunu resmen üstlenmemekle suçluyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı