2000 yılından itibaren düzenledikleri Gayrimenkul Zirvesi’nin, sektörün en önemli buluşması haline geldiğini vurgulayan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Türkiye gayrimenkul sektörünün gelişimi adına önemli bir misyon üstlenen GYODER olarak, önceliğimiz, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye için stratejik öneme sahip gayrimenkul sektörünü, çok daha güçlü bir seviyeye taşımaktır. Gelecek nesiller için daha sağlıklı, verimli, çevre dostu projelerin ve akıllı şehirlerin hayata geçirilmesini hedefliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan teşekkür mesajı
GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından, 2000 yılından bu yana düzenlenen ‘Gayrimenkul Zirvesi’, bu yıl ‘Türkiye Gayrimenkul Sektörünün DNA’sı Mercek Altında’ teması ile gerçekleştirildi. Zirvenin hemen başında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu. Gayrimenkul Zirvesi’nin moderatörü, Gazeteci ve TV Sunucusu Deniz Bayramoğlu tarafından okunan mesajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan gayrimenkul sektörüne çok önemli görevler düştüğünü belirterek, “Gayrimenkul Zirvesi’ni 16’ncı kez düzenleyen derneğimize, sektörün gelişimi ve ülke ekonomisine katkı için sürdürdüğü çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Kurduğu, ‘Milletin Meclisini Millet Yapar’ konsorsiyumu ile, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onarımını üstlendiği için derneğimize ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. 16’ncı Gayrimenkul Zirvesi’nin, ülkemiz ve milletimiz için doğru projelerin planlaması ve hayata geçirilmesi hususunda bir dönüm noktası teşkil etmesi dileğiyle, sizlere sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum” dedi.
GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, açılış konuşmasında, 2018 yılında gayrimenkul sektörünün büyümesine katkı sağlayacak olumlu etkenlerin başında, sektörün kendi iç dinamiğine ve potansiyeline ek olarak, teşviklerin devamı gibi unsurların geldiğini söyledi. Sektör olarak kamudan beklentilerinin olduğunu ifade eden Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Kamunun, yeni yönetmelik ile sektöre yönelik iyileştirmeleri ve destekleri için gayrimenkul sektörü adına müteşekkiriz ancak beklentilerimiz bazı noktalarda devam ediyor. Örneğin KDV konusunda bazı uygulamaların tek KDV oranı üzerinden ortak hale getirilmesi gibi bir beklentimiz var. Buna ilave olarak, özellikle konut faiz oranlarının makul seviyede olması; ivmenin hızlanması ve sektör olarak ülkemiz ekonomisine katkımızın artması için önem arz ediyor. Ayrıca ülkemize daha fazla yabancı yatırımcı çekmek ve konut satışlarını artırmak için 1 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yapan yabancı yatırımcıya vatandaşlık hakkı getirilmişti. Bugüne kadar Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapan yabancı yatırımcıların, ağırlıklı olarak 100 bin ila 300 bin dolar civarında bir yatırım aralığını tercih ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla bu şartın esnetilerek 300 bin dolara indirilmesini bekliyoruz. Kamunun da olumlu baktığı bu düzenlemenin, hem emlak sektörüne hem de Türkiye ekonomisine çok ciddi bir katkı yapacağına inanıyoruz” diye konuştu.
İstanbul’u örnek bir akıllı şehir haline getirmeliyiz
“Akıllı şehir uygulamaları, kent yaşamını sürekli dönüştüren ve gelecekte de sıklıkla karşılaşacağımız bir olgu olarak önümüzde duruyor” diyen Feyzullah Yetgin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupa bugün akıllı şehir konusunda lider konumda. Kamunun da destekleriyle hayata geçen projelerin çoğunda, enerji teşvikleri, daha iyi ulaşım, nitelikli binalar ve daha verimli su kullanımının hayata geçirilmesi hedefleniyor. Akıllı şehir konseptini biz de bir an önce gündemimize almalı ve bu yönde projeler geliştirmeliyiz. Hem bir finans şehri, hem turizm merkezi, hem sağlık merkezi, hem de ulaşım merkezi olarak öne çıkan İstanbul, üçüncü havalimanıyla birlikte dünya çapında bir lojistik merkezi olma yolunda. Dolayızıyla İstanbul, akıllı şehirlerde olması istenen tüm alanlarda güçlü ve etkili bir şekilde yer almalı. Dünyada ayrıcalıklı bir konuma sahip olan İstanbul’u, kapsamlı bir planlamayla örnek bir akıllı şehir haline getirmeliyiz.”
Kentsel dönüşüm sürecinde yaşam kalitesini artırmamız mümkün
GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, şehirlerimizin kadim yapısını bozmadan, kentsel dönüşümü iyi değerlendirerek, kentlerde yaşam kalitesini artırmamız mümkün. Bu yaklaşımla, kentsel dönüşüm sürecini ‘Akıllı Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik’ çerçevesinde kurgulamamız ve hayata geçirmemiz gerekiyor. Şehirlerimizi, ülkemize yakışır bir şekilde planlamak için kentsel dönüşüm sürecini fırsata çevireceğimiz konusunda son derece iyimserim. Bu süreçte herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyorum. Çünkü ne kadar süratli ve vizyoner bir dönüşüm yaparsak o kadar iyi sonuçlar alacağız” dedi.
Önceliğimiz, gayrimenkul sektörünü çok daha güçlü bir seviyeye taşımak
Gayrimenkul sektörünün üreten, istihdam sağlayan, vergi veren reel bir sektör olduğunu belirten Feyzullah Yetgin, şunları söyledi: “Son verilerle de tespit edildiği gibi 2 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan sektörümüz, ilgili olduğu yaklaşık 250 alt sektörü ve dolaylı olarak milyonlarca kişiyi, hem istihdam hem ekonomik açısından etkiliyor. Önceliğimiz, büyüyen, gelişen ve 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye için stratejik öneme sahip gayrimenkul sektörünü, çok daha güçlü bir seviyeye taşımaktır. Bu bakış açısı ve sorumluluk bilinciyle sektöre katma değer sağlayan çalışmalara imza atan GYODER olarak, gelecek nesiller için daha sağlıklı, güvenli ve verimli projelerin hayata geçirilmesi konusunda sektöre öncülük edeceğiz.”
Sektörün talepleri şu şekilde sıralandı:
- Konut faiz oranları düşürülmeli
- Konut kredi faizleri gelir vergisi matrahından indirilmeli
- Yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesinde uygulanan yatırım alt sınırı 300,000 dolara indirilmeli
- Finansman çeşitliliği artırılmalı
- İstanbul Finans Merkezi ile ilgili teşvik paketi bir an önce yasalaşması ve dünyaya tanıtılmalı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı