Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, 2020 yılı ile ilgili tespitlerinde; sektörün pandeminden Mart, Nisan ve Mayıs aylarında oldukça negatif etkilendiğini, bunu konut satış adetlerinde de sert düşüşlerle gördüklerini belirtti. Açıklanan cazip konut kredisi kampanyası ile sektörün toparlandığını ve geçen senenin üstünde bir satış rakamı ile yılın kapanmasını beklediklerini ifade etti.
Türkiye genelinde 2018 son çeyreğinden itibaren konut satış fiyatlarında düşüş gördüklerini ve Eylül 2019 itibarı ile toparlanmaya başlayan sektörün 2020 yılına hızlı başladığını da sözlerine ekleyen Öğüt, 2020 yılını değerlendirerek, 2021 için de önemli öngörülerde bulundu.
Temmuz ayında rekor seviyede satış gerçekleşti
2020 yılının Mart ayında pandeminin etkilerinin ülkemizde de görülmeye başlaması ile birlikte Nisan ve Mayıs aylarında konut satış adetlerinde ciddi düşüşler gördük. 2020 Mart, Haziran döneminde hayatımızda ilk defa karantina kavramı ile tanışmamızla birlikte yeni yaşam düzeni yeni konut talebini yarattı. Yazlık bölgelere, müstakil ve bahçeli konutlara talep arttı. Haziran ayında 0,65’lere çekilen konut kredisi faiz oranları ile birlikte Haziran ayında konut satış adedi arttı ve Temmuz ayında rekor seviyede satış gerçekleşti. Kredi faiz oranlarının yeniden artması ve talebin kampanya döneminde büyük oranda karşılanması ile birlikte Ağustos ayından itibaren adetler düşmeye başladı. Pandemide vaka sayılarının yeniden yükselişe geçmesi sonucunda da Eylül, Ekim ve Kasım aylarında geçen sene aynı döneme göre konut satış adetleri daha düşük gerçekleşti.
Yabancılara yapılan konut satışları azaldı
Tüm yaşananlara rağmen, 2020 yılının 11 ayında toplam 1 milyon 393 bin 335 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakamı geçen sene aynı döneme göre %21,5 daha yüksek ve bu rakam ile Kasım sonu itibarı ile konut satış adedi geçen seneki 1 milyon 348 bin
729 rakamını geçmiş oldu. 2020 yılında ipotekli satışlar geçen sene aynı döneme göre %98 artış göstermiş oldu ve ipotekli satışlar toplam satışların %40’ını oluşturdu. 11 aylık satışlar satış durumuna göre incelendiğinde ise ikinci el satışlarda geçen sene aynı döneme göre %35,2 artış, sıfır konut satışlarda ise %0,8 düşüş olduğu görülüyor. Yabancılara yapılan konut satışları ise geçen senenin aynı dönemine göre %9,5 azalarak 36 bin 385 olarak gerçekleşti.
Arazi fiyatlarındaki artış ise %32,43 oldu
Konut satış adetlerindeki artış ve pandemi ile artan arsa ve arazi talebi fiyatları da etkiledi. Endeksa verilerine göre, Türkiye genelinde konut satış fiyatları son 1 yılda %32,41, kira fiyatları ise %18,54 artış gösterdi. Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.815 TL, ortalama konut satış fiyatı 365 bin 950, ortalama kira bin 484 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 19 yıl oldu. Türkiye genelinde arsa fiyatlarında yıllık artış %31,25, arazi fiyatlarındaki artış ise %32,43 oldu.
Depolar ve lojistik alanlarına olan ilgi artacak
Pandeminin dünya ekonomisi üzerinde yarattığı küçülme etkisi tartışılmaz. Salgın ile birlikte sosyal hayata ve iş hayatına dair pek çok şeyin değişimine tanıklık ediyoruz. Zaten büyümekte olan teknoloji şirketlerinin salgın sebebi ile birlikte birkaç yılda ulaşacakları noktaya bir senede geldiklerini görüyoruz. İş yapış şekillerimiz değişti. Her gün ofislerimize gitmesek de işlerimizi başarı ile devam ettirebildiğimizi öğrendik. Bunun ticari gayrimenkul tarafındaki ihtiyaçları ve dolayısıyla sektörü etkileyeceğini öngörüyoruz. Pandemi ile birlikte çok yüksek oranda artış gösteren e-ticaret işlem adetleri nedeniyle depolar ve lojistik alanlarına olan ilgi de artacak. Bunun yanı sıra alışveriş merkezleri yeniden işlevlendirme, yeniden pozisyonlama, yenden kiralama projelerine başlayacak. Ofis tarafında ise daha küçük metrekareli ofislere olan ilgi artacak.
Salgına rağmen iki kat büyüdük
Endeksa, gayrimenkul sektörünün teknoloji odaklı gelişimine katkı sağlayan bir kurum. Geleneksel yollarla yapılan değerleme ve lokasyon analizi faaliyetlerine teknolojik bir çözüm ve destek sağlıyoruz. Bu anlamda biz de diğer teknoloji şirketleri gibi salgından sonra daha fazla farkındalık ve bilinirlik sağladık. Salgına rağmen iki kat büyüdüğümüz 2020 yılını geride bırakırken, 2021 yılında istihdam açısından büyüme oranımızı bu seviyenin üzerine çıkarmayı planlıyoruz. 2020 için planladığımız fakat salgın nedeniyle hayata geçiremediğimiz yurtdışı açılımı için de 2021 yılında yatırım ve iş birliği planlarımız bulunuyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı