Organizatörlerin Salı günü açıkladığı duyuruya göre, "asla yıkma" ruhu ile önceden var olan kentsel mimariye yeni bir hayat veren ikili, bu yıl yapılacak bir törenle 2021 Pritzker Ödülü'ne layık görüldü.
Sırasıyla Fransa ve Fas'ta doğan Lacaton ve Vassal, 1987'de Paris merkezli Lacaton & Vassal'ı kurmadan önce Bordeaux'da öğrenciyken tanıştılar. 2009 yılında tamamlanan Nantes Mimarlık Okulu’nun nehir kenarı kampüsü ve 2012 yılında Paris’teki Palais de Tokyo sanat galerisinin 20.000 metrekareye çıkmasını sağlayan genişlemesini kapsayan bir dizi büyük kültürel ve eğitim binası tasarladılar.
Palais de Tokyo, Paris, Fransa
Ancak, Küresel Sürdürülebilir Mimari Ödülü ve prestijli Mies van der Rohe Ödülü de dahil olmak üzere sektörden en çok beğeni toplayan çalışmaları, Fransa'nın savaş sonrası sosyal konut binalarını yenileyen çalışmalarıdır. Mimar Frédéric Druot ile birlikte yazılan 2004 "Plus" manifestosu, Fransız hükümetine ülkenin toplu konutlarını yıkmak yerine yenilemesi için şu mantrayı koydu: "Asla yıkmayın, asla ortadan kaldırmayın veya değiştirmeyin, her zaman ekleyin, dönüştürün ve yeniden kullanın!"
Yaklaşım, 2000'li yıllarda Fransız şehir planlama politikaları eskiyen toplu konut projelerini iyileştirmek yerine yıkmaya ve yeniden inşa etmeye çalıştığından, yıkım tehdidi altındaki birkaç büyük konut bloğunun canlandırılmasıyla sonuçlandı. 2011 yılında, Lacaton, Vassal ve Druot, Paris'in kuzeyinde 1960'lardan kalma bir konut projesi olan Tour Bois le Prêtre'nin dönüşümünü tamamladı. Mimarlar, binanın cephesini değiştirerek, sadece 96 ünitenin her birinin metrekaresini artırmakla kalmadı, aynı zamanda teras ve büyük pencereler gibi modern özellikler de ekledi.
Anne Lacaton ve Philippe Vassal
Üçlü daha sonra Bordeaux'daki başka bir sosyal konut projesinin büyük ölçekli bir revizyonunu tamamladı ve mevcut sakinlerini yerinden etmeden 560 dairesini modernize etti ve genişletti. 2021'in Pritzker ödüllülerini açıklayan bir basın açıklamasına göre, çalışmaları, üç bloğu sıfırdan yıkıp yeniden inşa etmenin maliyetinin üçte biri ile tamamlandı.
Yıkım bir 'şiddet eylemi'
Lacaton ve Vassal'ın Fransa'daki diğer büyük ölçekli yenileme projeleri de Bordeaux'da eski bir fabrikayı özel bir konuta ve Dunkirk'te kullanılmayan bir gemi inşa atölyesini bir galeri ve ofis alanına dönüştürmeleriydi.
Lacaton'un bu yılki Pritzker ödüllerini açıklayan bir basın bülteninde söyledikleri şu şekilde aktarıldı: “Dönüşüm, halihazırda mevcut olanla daha fazlasını ve daha iyisini yapma fırsatıdır. Yıkım, kolaylık ve kısa vadeli bir karardır. Bu birçok şeyin israfıdır - enerji israfı, malzeme israfı ve tarih israfı. Üstelik çok olumsuz bir sosyal etkiye sahiptir. Bizim için bu bir şiddet eylemidir.”
Tour Bois le Prêtre, Paris, Fransa
Organizatörlere göre ilk kez ünlü modernist Philip Johnson'a verilen Pritzker Ödülü, "yetenek, vizyon ve bağlılığın" bir kombinasyonunu sergileyen yaşayan bir mimarın veya mimarların çalışmalarını takdir ediyor.
Bordeaux’da fabrikadan dönüştürülen konut
Ödülün jüri üyeleri, Lacaton ve Vassal'ın yaklaşımının "birçok kişinin hayatını iyileştirme yönündeki modernist umutları ve hayalleri" canlandırdığını söylediler. Jüri atıfları şöyle devam etti: “Mimariyi inançları kadar güçlü, estetiğinde olduğu kadar etiğinde de şeffaf oluşturan güçlü bir mekan ve malzeme duygusuyla gerçekleştiriyorlar.”
Lacaton ve Vassal'ın çalışmalarının büyük çoğunluğu Fransa'da gerçekleşmesine rağmen, firmaları tarafından tasarlanan bir otelin şu anda yapım aşamasında olduğu İsviçre ve Senegal'deki projelerde de çalışmışlardır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı