Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine dair yaptığı son değerlendirmede, ülkenin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükselttiğini açıkladı. Not görünümünün ise "durağan" olarak belirlendiği ifade edildi. Fitch, bu değişikliğin arkasında yatan nedenler arasında pozitif reel faiz oranları, düşük cari açıklar ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüşü gösterdi.
Açıklamada, Türkiye'nin rezervlerinin 2023 yılı sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğü belirtildi. Fitch, parasal sıkılaştırmanın, enflasyonu düşürme stratejileri çerçevesinde liranın gerçek değer kazanmasına yol açtığını vurguladı. Ayrıca, sıkı bir parasal politika duruşunun, mali konsolidasyon ve ihtiyatlı asgari ücret ayarlamalarıyla birleşmesinin enflasyonda önemli bir düşüşü destekleyeceğine dair güvenin arttığını kaydetti.
Fitch Ratings, 2023 yılı için enflasyonun yüzde 43 seviyesinde tamamlanmasının beklendiğini, 2025 sonunda ise bu oranın yüzde 21'e düşeceğini öngördü. Cari açığın bu yıl Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1,9'una gerilemesi ve 2025-2026 döneminde ortalama yüzde 1,7 olmasının tahmin edildiği ifade edildi.
Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3,5, 2025 yılında ise yüzde 2,8 oranında büyümesi bekleniyor. Fitch, Avrupa Birliği'nde öngörülen kademeli toparlanmanın Türkiye'nin net ihracatını destekleyeceğini belirtti. Ancak, mevcut ekonomik programın siyasi liderlikten destek almaya devam etmesine rağmen, politika geri dönüşleri riskinin hala mevcut olduğu vurgulandı.
Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu daha önceki yıllarda da güncelleyerek, not görünümünü iki yıl aradan sonra "negatif"ten "durağan"a çevirmişti. Bu yıl mart ayında ise ülkenin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltmiş ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı