Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'na (OECD) göre 2024 yılında küresel ekonomiyi üç kritik değişken şekillendirecek. İlk olarak, yüksek faiz oranlarının istikrarlı enflasyonu baskılayarak ekonomik faaliyetleri etkisiz hale getirmesi nedeniyle küresel üretimin düşmesi bekleniyor. OECD, önde gelen merkez bankalarının borçlanma maliyetlerini önemli ölçüde düşürmesinin beklendiği 2025 yılına kadar ekonomik büyüme öngörmüyor. Bu arada, küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) önümüzdeki yıl, 2023'teki yüzde 2,9'dan biraz daha düşük olan yüzde 2,7 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.
OECD'nin görünümü, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini takiben enerji fiyatlarındaki artışla daha da kötüleşen COVID-19 sonrası uzun süreli bir mali toparlanmaya işaret ediyor. Önümüzdeki yıl para politikasındaki olası gevşemeye rağmen, küresel faiz oranlarının son standartlara göre yüksek kalacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte, ekonomik tahminler kusurlu bir bilim olmaya devam ediyor.
Bir yıl önce ABD'nin resesyona gireceği yönündeki tahminler ve yüksek borç maliyetlerinin gelişmekte olan ülkelerde devlet temerrütlerini tetikleyeceği yönündeki endişeler gerçekleşmedi. İsrail ve Filistin arasındaki gerilime rağmen, küresel ekonomi 2023 yılında yönetilebilir bir hızda büyümeye devam etti. İleriye dönük olarak, ABD'deki faiz oranları, Brent ham petrol fiyatları ve Çin'in kredi büyümesi olmak üzere üç temel makroekonomik değişken, küresel üretimin yönüne ilişkin içgörüler için yakından takip edilecek.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Faiz Oranları:
ABD Merkez Bankası, enflasyonla mücadele etmek amacıyla geçtiğimiz yılın Mart ayında gösterge faiz oranını sıfıra yakın bir seviyeden yüzde 5,25-5,5 seviyesine yükseltti. Buna rağmen ABD ekonomisi, düşük işsizlik ve imalat sanayindeki yıllık yüzde 2'lik şaşırtıcı büyüme ile dayanıklılık göstermiştir. Ekonomist Rafael Olzina Marzis, Federal Rezerv'in yumuşak bir iniş gerçekleştirme yolunda olduğunu ve Haziran ayından sonra olası faiz indirimlerinin küresel GSYH'yi yüzde 1 oranında artırabileceğini öne sürüyor.
Brent Ham Petrol:
Hamas ve İsrail arasında Ekim 2023'te savaşın başlamasının ardından Dünya Bankası, çatışmanın tırmanması halinde Brent ham petrol fiyatlarında olası artışlar konusunda uyarıda bulundu. Petrol piyasaları başlangıçta etkilenmemiş gibi görünse de Dünya Bankası'ndan John Buffs, yatırımcıların fiyat tahminlerinde Orta Doğu'daki çatışmalardan kaynaklanan potansiyel riskleri göz ardı ediyor olabileceğini belirtiyor. Son saldırılara rağmen Brent ham petrolü şu anda varil başına 79 doların altında işlem görüyor.
Çin'in Kredi Büyümesi:
Çin'in ekonomik toparlanması, sıkı kontroller ve tüketiciler arasındaki şüphecilikle sınırlanan gayrimenkul sektöründen etkileniyor. Gayrimenkul sektörüne bağlı olarak yavaş kredi büyümesi, Moody's'in Çin'in borç notu görünümünü "negatif "e düşürmesine yol açtı. Hükümetin finansmana bağımlılığı ve arazi satışlarından elde edilen gelirlerin azalması yerel yönetimlerin mali durumunu zora soktu. Ekonomist Sheena Yue, önümüzdeki yıl kredi genişlemesinin yüzde 10'dan yüzde 8'e yavaşlayacağını öngörürken, bunun küresel GSYH'yi önemli ölçüde etkilemeyebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Bu eğilimler 2024'te nispeten ılımlı bir küresel büyüme görünümüne işaret etse de, tarihsel kanıtlar öngörülemeyen zorlukların ortaya çıkabileceğini ve önceki yıl olduğu gibi tahminlerin değişebileceğini gösteriyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı