Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alan EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş.'nin gerçekleştirdiği "2013 İstanbul Yurt Sektörü Raporu", büyük bir talep açığı yaşanan öğrenci yurtlarını masaya yatırarak potansiyel yatırım bölgelerini tespit ediyor, ihtiyaç duyulan yurt tiplerini ve büyüklüklerini ortaya koyuyor.
Öğrenci yurtları kapsamında arz talep dengesinin büyük fotoğrafını çeken rapor, yatırımcıların önünde duran dev fırsatları da açığa çıkarıyor.
Yurt fiyatları arasındaki fark büyük
EVA Gayrimenkul uzmanlarının birçok öğrenci yurdunu ziyaret ederek yaptığı incelemelerde, yurtların genellikle 10 aylık sözleşmeler yaptığı ve ücret skalasının KDV hariç 1.000 ile 30.000 TL arasında geniş bir değişkenlik gösterdiği ortaya çıktı. Ancak öğrenci yurtlarının 10 aylık fiyatlandırılmasında ağırlığın KDV hariç 1.000 ila 13.000 TL arasında olduğu belirlendi.
Fiyat farkını 'konum' ve 'ortak alan kullanımı' belirliyor
Araştırma kapsamında, yurt fiyatlarındaki farklılıkların en önemli nedenini yurdun konumu ve ortak alanların kullanımı oluşturuyor. Banyo ve mutfak birçok yurtta ortak kullanılan alanlar olarak dikkat çekiyor.
Bu alanlar ne kadar az kişi tarafından kullanılıyorsa yurt fiyatı o oranda artıyor. Bununla birlikte, yurtlardaki sosyal donatıların da fiyatı etkileyen önemli faktörlerden biri olduğu ifade ediliyor.
EVA Gayrimenkul uzmanları, mevcut duruma paralel olarak yeni öğrenci yurdu yatırımları incelendiğinde, yatırımcıların 5 yıldızlı otel konforunu hedeflediklerini belirtiyorlar. Uzmanlar, işletmecilerin üniversitelerin kapalı olduğu yaz aylarında yurtları apart otel anlayışıyla işleterek 12 ay boyunca yüksek doluluk oranlarında çalışmayı sürdürdüklerini de kaydediyor.
TOKİ ve YURTKUR işbirliği
2013 yılında TOKİ’nin YURTKUR ile imzalamış olduğu protokole istinaden 40 ilde 64 adet 5 yıldızlı otel konforunda üniversite yurdu inşa edileceğine dikkat çeken EVA Gayrimenkul uzmanları, özel sektörden de yurt yatırımı planlarıyla ilgili gelişmelerin yoğunlaştığını ifade ediyorlar.
Söz konusu gelişmelerin, 2013 tarihi itibariyle yurt sektöründe ve pazarında yatırımların artacağının önemli bir göstergesi olduğunu ifade eden uzmanlar, diğer yandan özel üniversitelerin yeni kampüs arayışları ve yeni üniversite projelerinin de beraberinde yeni yurt yatırımlarını getireceğinin altını çiziyorlar.
Uzmanlar, yurt yatırımlarının turizm teşvik kapsamına alınmasının ise yatırımcıların finansman teşviklerinden yararlanmalarını sağlayarak işlerini daha da kolaylaştıracağına vurgu yapıyorlar. Genç üniversite nüfusunun artmasının barınma ihtiyacını da beraberinde getirdiğini ve bunun çözülmesi gereken bir sorun olduğunu da belirtiyorlar.
Yabancı öğrenci de talep ediyor
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre 2012-2013 yılında yabancı öğrencilerin sayısının Türkiye genelinde yüzde 70 oranında artış kaydederek 44.000 kişiye ulaştığına da değinen raporda, üniversitelerin yüzde 100 İngilizce eğitim vermeye başlamasının Türkiye’nin yurtdışındaki üniversite öğrencileri tarafından yoğun talep görmesini sağladığı belirtiliyor. Rapora göre yabancı öğrencilerin yurtlara olan talebinin ise önümüzdeki yıllarda katlanarak artacağı ifade ediliyor.
"2013 İstanbul Yurt Sektörü Raporu"nun bulgularına göre EVA Gayrimenkul uzmanları, önümüzdeki dönemde öğrenci yurdu yatırımlarında dikkate değer yönde artış yaşanacağına kesin gözüyle bakıyorlar.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı