Ancak, Eurofer, AB yetkililerine Avrupa'da karbon yakalama, kullanma ve depolamayı (CCUS) teşvik etme fırsatını değerlendirmeleri için çağrı yapıyor.
Eurofer Genel Müdürü Axel Eggert, net sıfır teknolojilerin çelik üretiminde önemli bir rol oynayacağını belirterek, "Rüzgar, güneş ve hidrojen elektrolizörleri gibi net sıfır teknolojilerin tümü çeliğe bağımlıdır ve yalnızca AB yenilenebilir kaynaklarının genişletilmesi için tahmini olarak 74 milyon tondan fazla çeliğe ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.
Ancak, mevcut çelik tesislerinin dönüştürülmesi için kullanılan hidrojen ve elektriğe dayalı teknolojilerin Net Sıfır Sanayi Yasası'na dahil edilmemesi, Eurofer tarafından endişeyle karşılanıyor. Eurofer, bu durumun düşük karbonlu çelik teknolojilerinin izin verme prosedürlerini kolaylaştıran yeni kuralların dışında tutulacağını belirtiyor. Eurofer, bu durumun çelik sektörünün geçiş sürecinde gecikmelere neden olabileceğine dikkat çekiyor.
Eurofer, Avrupa Konseyi ile Parlamento arasında yapılacak müzakerelerde, özellikle depolama, ulaştırma ağı ve finansman alanlarının hazırlanması konusunda iyi işleyen bir CCUS değer zinciri oluşturulmasının önemli olduğunu vurguluyor. Ayrıca, çelik sektörünün başarılı bir geçiş yapabilmesi için düşük karbonlu ürünlere talep yaratacak pazarların bulunması gerektiğine ve AB'nin çevresel açıdan sürdürülebilir üretimi ödüllendirmek için iddialı sürdürülebilirlik kriterleriyle yeşil pazarları desteklemesi gerektiğine inanıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı