Analistler, enflasyon oranının %2,4 civarında daha ılımlı bir büyüme göstereceğini tahmin ediyordu. Ancak, Eurostat'ın ön verilerine göre, enflasyon oranı 2024 yılının temmuz %2,6'ya yükseldi. Böylelikle, haziran ayındaki %2,5'lik seviyeyi geride bıraktı.
Bu artışın başlıca nedeni enerji fiyatlarının %1,4 artış göstermesi oldu. Haziran ayında %0,2 artan enerji fiyatları, enflasyon üzerindeki etkisini hissettirdi. Gıda ve enerji fiyatları hariç enflasyon ise %2,9 oranında sabit kaldı.
Temmuz ayında yıllık enflasyon oranları sırasıyla; Belçika (%5,5), Hollanda (%3,5) ve Estonya (%3,5) gibi ülkelerde en yüksek seviyeye ulaşırken, Finlandiya (%0,6) ve Letonya (%0,8) ülkelerinin en düşük enflasyon oranlarına sahip olduğu kaydedildi. Almanya, İtalya ve Fransa'da ise tüketici fiyatları’nın sırasıyla %2,6, %1,7 ve %2,6 oranında artış gösterdiği ifade edildi.
Üç aylık GSYİH büyümesinde İrlanda (%1,2), Litvanya (%0,9) ve İspanya (%0,8) ile en yüksek artışlar kaydedildi. Letonya (%-1,1), İsveç (%-0,8) ve Macaristan ise (%-0,2) en büyük daralmaları yaşadı. AB üye ülkeleri arasında bu farklılıklar dikkat çekici olarak belirtildi.
Avrupa Merkez Bankası'nın tahminlerine göre Euro Bölgesi GSYİH'si 2024'te %0,9 ve 2025'te %1,4 büyüyecek olarak ifade edildi. Enflasyon oranının ise 2024'te %2,5 ve 2025'te %2,2 seviyesinde kalacağı belirtildi. 2026'da ise Euro Bölgesi GSYİH'sinin %1,6 büyümesi ve enflasyonun %1,9'a düşmesinin beklendiği ifade edildi.
Euro bölgesi’ndeki enerji fiyatlarındaki artışın yanı sıra, gıda fiyatları ve hizmet sektöründeki fiyat artışları da enflasyonu yukarı yönlü etkiliyor ve bu durumun devam etmesi bekleniyor.
Euro Bölgesi'nin ekonomik büyüme tahminleri, yükselen enflasyon ve küresel ekonomideki belirsizlik nedeniyle yeniden revize ediliyor. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırması, büyüme beklentilerini daha da olumsuz etkileyerek Euro Bölgesi ekonomisini durgun bir dönemde bırakabileceği belirtildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı