Taraf Gazetesi'nden Sümeyra Tansel'in haberine göre, asansörlerin her birinden istediğiniz kata çıkabilmek için 45 dakika asansör sırası beklemek gerekiyor. Sıra beklemek istemeyen bedensel veya görme engelliler ise ya mesaiden çok önce bakanlığa geliyorlar ya da yoğunluk geçinceye kadar bakanlık girişinde bir yerde beklemek zorunda kalıyorlar. Bina içinde gidecekleri yere zar zor da olsa ulaşan engelliler, sadece bir üst veya bir alt kata gidebilmek için de büyük zorluk çekiyor. Asansörlerde tek ve çift kat ayrımı olduğu için engellilerin gitmek istedikleri kata çıkması için en alt kata inip asansör değiştirmesi gerekiyor.
Engellilere çile kaynağı binaya ulaşım da sıkıntılı. Sögütözü’ndeki binaya erişim için otobüs ya da dolmuş hattı da bulunmuyor, binaya ulaşım ya özel araç ya da taksiyle sağlanabiliyor. Engelliler önceki Genel müdürlük binasının şehrin daha merkezi bir yerinde olduğunu ulaşım ve erişimin ise daha kolay olduğunu ifade ediyor ve “Engelli haklarını korumaktan sorumlu olan” Aile Bakanlığının, engellilere yönelik bir çözüm üretmemesine isyan ediyorlar. Başka kurumlara “engelliler için erişilebilirlik” kuralları hakkında görüş veren Bakanlığın kendi binasının engelli bireylere uygun düzenlenmemesi sivil toplum kuruluşları tarafından skandal olarak değerlendirildi.
“Asansör beklemek için 45 dakika”
İşleri için sık sık binaya gitmek zorunda kalan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Kızartıcı bakanlığın binasının engellilere uygun tasarlanmadığını belirterek şunları söyledi: “Biz bu engelli binada hizmet alamıyoruz. Yatay bir bina istiyoruz. Kronometre tuttum burada işimizi halledebilmemiz için 45 dakika asansör beklememiz gerekiyor. Engellilik bakanlığın binasından başlıyor. Bize hizmet verecek personel de bina yüzünden zamanında işine gelemiyor. Sabah kendi odalarına geçişleri 45 dakika, öğle yemeğine inişleri ve çıkışları 45 dakika, akşam eve gidişleri için 45 dakika asansör beklemek zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla bize hizmet verecek insanlar da zamanda yerlerinde olamıyorlar.
Bakanlık başka bir kuruma ‘Engelsiz bir bina tercih et’ dediğinde ‘senin bakanlığın öyle’ derse biz ne diyebiliriz.” Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı Turan Hançerli ise kamu kurumlarının binalarının engellilere uygun tasarlanıp tasarlanmamasının hala tartışma konusu olmasının garip olduğunu belirterek “ Çok yüksek katlı bir yapı ve erişimde sıkıntı var. Özellikle bu çağda sunulan hizmetin, hizmeti alan kişiye uygun bir şekilde sunumu gündemdeyken bizim hala kamu binalarının engelli erişimini tartışmamız vahim bir durum” diye konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı